Kuljettajan yskänkohtaus johti järkyttävään onnettomuuteen – postinkuljettaja kuoli kesken työpäivän

Kouvolassa viime vuoden tammikuussa sattuneen onnettomuuden käsittely oli tänään käräjäoikeudessa. Syytetty kiistää syyttäjän vaatimukset.

Kouvolan Marjoniementiellä menehtyneen postinkuljettajan sijainti ympyröitynä.
Postinkantaja oli kevyen liikenteen väylällä, josta hän törmäyksen vaikutuksesta lensi läheiseen koivuun rengastetun paikan kohdalle. Kuva: Poliisi
Petri Kivimäki

56-vuotias postinkantaja oli Kouvolan keskustan tuntumassa pyörätiellä viime vuoden tammikuussa, kun henkilöauto täysin yllättäen ja kovalla vauhdilla ajoi hänen päälleen.

Puolen tunnin kuluttua ensihoito totesi miehen kuolleen.

Postin pyörä hajonneena ojassa ja pyörää katseleva mies koiran kanssa Marjomäellä Kouvolassa.
Postinkantajan polkupyörä muistutti onnettomuudesta vielä seuraavanakin päivänä. Kuva: Antro Valo / Yle

Kun henkilöauto oli ajanut päin postinkantajaa, jatkoi auto matkaa läheisen kerrostalon etupihan poikki vielä noin 70 metriä, kunnes törmäsi isoihin koivuihin ja pysähtyi.

Autoa ajoi vuonna 1961 syntynyt kouvolalaismies.

Käräjäoikeudessa ilmeni, että auton nopeus oli ollut noin 70 kilometriä tunnissa, vaikka alueella on 40 kilometrin nopeusrajoitus.

Postinkuljettajaan törmänneen henkilöauton SMV-659 renkaanjäljet Savonkatu 24 pihalla Kouvolassa.
Kun auto oli törmännyt postinkantajaan, jatkoi se matkaansa kerrostalon etupihan halki ja törmäsi lopulta taustalla näkyviin koivuihin. Kuva: Poliisi

Autonkuljettaja ei ollut alkoholin tai ajokykyyn vaikuttavien lääkkeiden vaikutuksen alaisena. Hän ei myöskään esimerkiksi käyttänyt matkapuhelintaan ajon aikana.

Tapauksen käsittely alkoi tänään keskiviikkona Kymenlaakson käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaati syytetylle tuomiota kuolemantuottamuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Voimakas yskänkohtaus

Käräjäoikeuden istunnossa selvisi, että postinkantajan päälle ajanut mies oli juuri ennen onnettomuutta saanut rajun yskänkohtauksen.

Kohtaus oli miehen mukaan niin raju, että häneltä alkoi vuotaa silmistä vettä ja lopulta se vei häneltä tajunnan. Tämän seurauksena syytetyn jalka oli painanut kaasua, mikä oli aiheuttanut auton kovan nopeuden.

Syytetty kiistää syyttäjän vaatimukset kuolemantuottamuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Liikenneonnettomuudessa menehtyneen postinkuljettajan käytössä ollutta omaisuutta Kouvolassa.
Postinkantajan polkupyörä ja postit lensivät läheiseen pusikkoon. Kuva: Poliisi

Kovia yskänkohtauksia miehellä oli ollut jo kahden viikon ajan. Esitutkinnassa syytetty oli myös kertonut, että hän oli joutunut kävellessään toisinaan pysähtymään ja yskimään kädet polvia vasten. Myös vettä oli tullut silmistä.

Syyttäjän mukaan syytetyn olisi pitänyt tiedostaa, että hän ei ole ajokykyinen.

Puolustuksen mukaan yskä ei kuitenkaan ole sellainen tauti, minkä takia yleisesti pitäisi olla lähtemättä liikenteeseen. Miehellä ei ollut kuumetta, joka olisi ehkä estänyt autoilemaan lähdön.

Syytetyn oikeudelle toimittamien lääkärinlausuntojen mukaan on mahdollista, että raju yskänkohtaus voi aiheuttaa tajuttomuuden ja olisi sellaisen voinut tässäkin tapauksessa aiheuttaa.

Yllättävä tilanne

Oikeudessa syytetty kertoi, että aluksi hän ei edes ymmärtänyt ajaneensa kenenkään päälle. Myös kuljettajan luokse heti onnettomuuden jälkeen tullut todistaja kertoi, ettei aluksi ollut käsitystä siitä, että joku olisi jäänyt auton yliajamaksi.

Kolaripaikka merkittynä Kouvolan kartalla.
Onnettomuuspaikka on reilun puolen kilometrin päässä Kouvolan keskustassa Marjoniementien ja Savonkadun risteyksessä. Kuva: Mirjam Tahkokorpi / Yle, Mapcreator, Open Street Map

Onnettomuuspaikka on lähellä Kouvolan keskustaa oleva Marjoniementien ja Savonkadun risteys. Risteyksessä Savonkadulta tulijoille on pakollinen pysähtyminen.

Tiedossa ei ole, oliko postinkantaja ajamassa polkupyörällä, taluttiko hän pyörää vai oliko kenties pysähdyksissä.

Video näyttä, miltä paikalla näytti onnettomuuspäivänä 11.1.2023.

Oikeudessa todistajana ollut tekninen asiantuntija kertoi, että auton tietokonejärjestelmästä saatujen tietojen perusteella autossa ei ole ollut mitään teknistä vikaa.

Syytetty pahoittelee

Oikeudessa syytetty oli katuvainen, ja hän avustajansa välityksellä esitti pahoittelut istuntoa seuraamaan tulleille uhrin omaisille.

Syytetyn avustajan mukaan tapaus oli surullinen onnettomuus, jossa ”tähdet olivat väärässä asennossa”.

Marjoniementien ja Savonkadun risteyksessä ei näy liikennettä.
Onnettomuus sattui tässä risteyksessä 11.1.2023. Yliajo tapahtui kuvan keskellä olevan suojatien merkin tuntumassa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Syytetty vetosi oikeudessa myös hänelle onnettomuuden jälkeisiin seurauksiin. Hän on paikkakunnalla tunnettu ihminen, minkä takia hän on mielestään kokenut syrjintää ja kärsimystä. Ihmiset ovat hänen mukaansa muun muassa kävelytiellä siirtyneet tien toiselle puolelle.

Syyttäjä pyysi istunnon lopuksi oikeutta arvioimaan, onko syytetty jättänyt ottamatta huomioon oman terveystilansa, kun on lähtenyt ajamaan. Hän vaatii kokonaisrangaistukseksi 90 päiväsakkoa.

Uhrien omaisilla ei ollut oikeudessa korvausvaatimuksia.

Kymenlaakson käräjäoikeus antaa tapauksesta tuomion 15.5.2024.

Artikkelia korjattu kello 19.55: korjattu päivämäärä, jolloin tapauksesta annetaan tuomio.

Kuuntele tästä millaiset tunnelmat risteysalueella oli onnettomuuden jälkeisenä päivänä 12.1.2023.

Postinjakajan kuolemaan johtanut onnettomuus Kouvolassa herätti keskustelua risteysalueen liikenneturvallisuudesta

Suosittelemme