Suomalaisille viimein yhteinen E-kirjasto: tavoitteena nykyistä parempi valikoima ja tasa-arvoinen tarjonta

Kunnissa on odotettu jo vuosia yhteistä e-palvelua, sen toivotaan laajentavan sähköisen aineiston tarjontaa.

Henkilö makaa sohvalla ja kuuntelee kuulokkeet päässä kännykkä kädessään äänikirjaa.
Palvelun kautta voi lainata e-kirjoja, äänikirjoja ja digilehtiä. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Ari Vihanta

Kuntien yhteinen E-kirjasto avautuu maanantaina. Sen piti avautua jo viime viikolla, mutta sitä siirrettiin viime hetkellä teknisten tarkistusten vuoksi.

Palvelun kautta voi lainata e-kirjoja, äänikirjoja ja digilehtiä. Uusi palvelu korvaa kuntien kirjavat sähköisten palvelujen valikoimat. Tavoitteena ovatkin olleet tasa-arvoiset palvelut kaikille suomalaisille.

Mukana on jo yli 200 kuntaa, ja palveluun on pääsy 85 prosentilla suomalaisista.

Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin kunnat jatkavat vielä vuoden loppuun omalla yhteisellä e-palvelulla. Pohjanmaan enemmistöltään ruotsinkieliset kunnat puolestaan jatkavat omilla e-palveluillaan, koska ruotsinkielinen tarjonta on niissä parempaa.

Kirjastoihin voi jäädä vanhoista palveluista esimerkiksi paikan päällä luettavia e-lehtiä tai muita pienempiä e-palveluita. Myös elokuva- ja musiikkipalvelut säilyvät useimmilla kirjastoilla ennallaan.

Kirjastot odottavat laajempia valikoimia

Kirjastot odottavat yhteisen E-kirjaston lisäävän e-kirjavalikoimaa. Kansalliskirjaston ja kuntien yhteisen E-kirjaston palvelupäällikkö Annastiina Louhisalmi uskoo näin lopulta käyvän.

Uudessa E-kirjastossa kirjat ja lehdet löytyvät samasta palvelusta.

– Palvelut paranevat ehdottomasti. Tärkein uudistus on se, että palveluita pääsee käyttämään yhdestä, helposta käyttöliittymästä.

Kustannusalan suhtautuminen nyt avattavaan E-kirjastoon vaihtelee. Osalle E-kirjasto on Louhuisalmen mukaan tärkeä yhteistyökumppani ja lisäjakelukanava, osa ei ainakaan toistaiseksi ole myynyt e- ja äänikirjojaan E-kirjastolle lainkaan

– Meillä on vahva tahto löytää toimintamalli, joka on kannattava niin kirjastojen kuin kustantajien ja kirjailijoidenkin puolelta, kertoo Louhisalmi.

Lisää: Pian aukeava valtakunnallinen e-kirjasto vaikeuksissa: isot kustantamot eivät myy kirjojaan

Louhisalmen mukaan E-kirjastolla ei ole aikomus kilpailla kaupallisten toimijoiden kanssa. Kirjojen lukemiseen tarvittavia lisenssejä on käytössä rajallinen määrä eli sähköistä tai äänikirjaa voi joutua odottamaan siinä missä perinteisiäkin kirjoja.

Aluksi E-kirjasto toimii kännykkään ladattavalla sovelluksella. Seinäjoen kirjaston asiakkaat ovat uudistusta jo odottaneet, kertoo kirjastotoimenjohtaja Kirsti Länsikallio.

– Tämä on iso ja odotettu muutos. Tätä on valmisteltu usean vuoden ajan. Asiakkaamme ovat jo löytäneet aiemmin e-aineistomme hyvin.

Vaasassa säilytetään omat ruotsinkieliset palvelut

Vaasassa on päädytty säilyttämään rinnalla E-kirjaston ohella pääosin ruotsinkielinen Biblio-palvelu. E-palvelujen budjetti on silti onnistuttu säilyttämään samalla tasolla.

– Pitää katsoa ensi vuonna, miten E-kirjaston ruotsinkielinen valikoima kehittyy, onko tarvetta pitää Bibliota siinä rinnalla, kertoo Vaasan kirjastotoimenjohtaja Sanna Bondas.

Sähköisten aineistojen lainausmäärät ovat vielä kaukana fyysisten kirjojen lainausmääristä, mutta suosio kasvaa vuosi vuodelta.

– Olemme joutuneet asettamaan kvartaalirajoja siihen, paljonko voidaan lainata esimerkiksi Bibliosta. Meillä on budjetti, jota seurataan, ja jossain kohtaa vuosineljännestä joudumme laittamaan käytön tauolle, kun palvelun käyttö on tapissaan. Kysyntää olisi siis enemmän kuin voimme tarjota.

Uudessa E-kirjastossa ruotsinkielisen aineiston osuus hankinnoista on seitsemän prosenttia.

Sähköisten sanomalehtien suosio yllätti Kokkolassa

Sähköisesti luettavat lehdet ovat kirjastojen suosituinta e-aineistoa. Niitä lainattiin viime vuonna 7,4 miljoonaa kertaa. Esimerkiksi Kokkolan kirjastossa e-lehtien lainaukset yli kolminkertaistuivat vuodesta 2022.

– Lehtien suosio tuli meillekin yllätyksenä. Eniten kiinnostivat paikalliset Keskipohjanmaa ja Österbottens Tidning. Jouduimme hankkimaan lisää lukulisenssejäkin, etteivät jonot muodostu niin pitkiksi, kertoo e-aineistovastaava Kati Salmén.

Kokkolan kirjaston tarjoamien digilehtien osalta ePressin etäluettavat lehdet, kuten esimerkiksi Keskipohjanmaa ja ÖT, ovat käytössä toukokuun loppuun asti.

Suosittelemme