LIVE
Luonto

Pesälive: Gepardeja ja leijonia, sutinaa ja suuria tunteita – kalasääksien ihmeellinen elämä kiinnosti chattailijoita

Yle Luonnon Pesälive seuraa paltamolaisen sääksiparin pesintää. Jaamme tietoa sääksiperheen elämästä ja näytämme pesinnän kohokohtia. Voit osallistua keskusteluun chatissä, kysyä sääksiin liittyviä kysymyksiä ja jakaa muille tietoa, jos näit livessä jotain mielenkiintoista.

Tekijät
Tapio Kantele
Kukka Ström
Hannamari Vallila
Tiina Jensen
Anna-Kaisa Brenner

Pesälive pähkinänkuoressa

  • Yle Luonnon Pesälive seuraa paltamolaisen sääksiparin pesintää poikasten pesästä lähtöön asti. Emme vielä tiedä, ketkä pesässä pesii, sillä viime vuoden pesinnässä tapahtui yllättävä käänne.
  • Tässä päivittyvässä artikkelissa jaamme tietoa sääksiperheen elämästä ja näytämme pesinnän kohokohtia.
  • Voit osallistua keskusteluun chatissä, kysyä sääksiin liittyviä kysymyksiä ja jakaa muille tietoa, jos näit Pesälivessä jotain mielenkiintoista. Chattiin voi kirjoittaa 24/7, mutta julkaisemme kirjoituksia vain chatin ollessa auki.
  • Pesäkameran kuvaa käytetään tieteelliseen tutkimukseen ja se on toteutettu yhteistyössä Sääksisäätiön kanssa. Emme puutu pesän tapahtumiin millään tavalla.
  • Pesälive on osa Muuttolintujen kevät -kokonaisuutta, joka huipentui juhlalähetykseen Radio Suomessa 7. toukokuuta. Suorassa lähetyksessä juteltiin kahden tunnin ajan muuttolinnuista ja vastattiin kuulijoiden kysymyksiin.
Tiina Jensen

Gepardeja ja leijonia, sutinaa ja suuria tunteita – kalasääksien ihmeellinen elämä kiinnosti chattailijoita

Pesäliven chatissa esitettiin kysymyksiä mm. muninnasta, joka on pian ajankohtaista. Vastaamassa oli Sääksisäätiön asiantuntija, biologi Vesa Hyyryläinen. Hänen mukaansa muninta tapahtuu Paltamon korkeudella yleensä juuri tällä viikolla, joskin kylmä sää voi myöhästyttää munintaa viikon verran.

Paltamoon Korsikalta palanneen Vesku-sääksenkin kuulumisia tiedusteltiin. Vesa Hyyryläinen tiesi kertoa, että pariskunnalla on kaikki hyvin: Vesku käy kalassa ja Piritta pysyttelee pesällä.

Kiinnostavimman kysymyksen heitti 3-vuotias Theo, joka pohti, näkevätkö etelässä talvehtivat sääkset gepardeja ja leijonia. Jep, oli Hyyryläisen varma vastaus. Afrikassa sääksien on mahdollista kokea ilmateitse vaikka millainen safari.

TätiIhminen ehdotti kuvagalleriaa Pesäliven sääksistä lintujen tunnistamisen helpottamiseksi. Hyvä idea, ja yritämme toteuttaa sen.

Pesälive sai myös terveisiä Atlantin takaa nimimerkki Bad_Companylta. Mahtava kuulla, että viehkeät koukkunokkamme koukuttavat katsojia niinkin kaukana kotimaasta.

Seuraava asiantuntijachatti on luvassa juhannuksen tienoilla, jos pesintä onnistuu. Kiitos kaikille osallistuneille!

Tommi ja Liisa pesällä.
Anna-Kaisa Brenner

Tunteet kuohuvat Pesälivessä – Liisa hyökkäsi Tommin kimppuun!

Iltapäivällä pesällä tapahtui kummia. Tommin kimppuun hyökättiin yhtäkkiä ja se sai melkoisen tällin. Mikä hämmästyttävintä, näytti siltä, kuin hyökkääjä olisi ollut Tommin sydämen valittu Liisa!

Oliko Liisa kenties suivaantunut Tommin viimeviikkoisesta kuhertelusta Blondin leidin kanssa?

Ihmiselolle tyypillisestä mustasukkaisuusdraamasta ei lintujen kohdalla ilmeisesti kuitenkaan ollut kyse. Liisa ei ehkä tunnistanut siippaansa, vaan suojeli vaistomaisesti pesää, pohtii Sääksisäätiön asiantuntija, biologi Vesa Hyyryläinen.

Hurja tapaus ja onneksi Tommi tokeni iskusta.

Liisa luuli Tommia tunkeilijaksi ja kurmootti puolisoparkaa ihan kunnolla.
Tiina Jensen

Ilmat lämpenivät ja niin myös tunteet – kurkkaa ketkä pesälle palasivat kuhertelemaan!

Päästäänkö Paltamon pesällä vihdoin pesintäpuuhiin? Tommi ja Liisa palasivat pesälle ja Tommi tekee nyt kaikkensa, että Liisa viihtyisi. On siis hyvinkin mahdollista, että pesään putkahtaa pian ensimmäinen muna.

Mutta mitä tapahtui blondille leidille? Entä kauanko kestää ennen kuin pesään kuoriutuu poikaset? Tätä ja paljon muuta voit tänään tiistaina 14.5. kysyä Pesäliven chatissä kello 18–19. Osallistu klikkaamalla ”chat” tämän artikkelin yläreunassa.

Pariskunta palasi pesälle.
Hannamari Vallila

Pesälive: Tule kysymään sääksistä chattiin tiistaina 14.5 klo 18–19

Missä Tommi ja naaraat huitelevat? Milloin muninta alkaa ja keiden jälkeläisiä pesään voi odottaa? Miksi Tommi vokottelee useampia naaraita? Miten erottaa pesäliven sääkset toisistaan?

Mikä sinua askarruttaa sääksien elämässä? Tule mukaan chattiin tiistaina 14.5. klo 18–19. Kysymyksiin on vastaamassa sääksisäätiön asiantuntija, biologi Vesa Hyyryläinen. Voit laittaa kysymyksiä jo etukäteen chattiin.

Hannamari Vallila

Kohta pesässä voi olla jo ensimmäinen muna –veikkaa ketkä pesään munivat

Pesään voi odottaa ensimmäistä munaa ensi viikolla. Sääksisäätiön asiantuntijan Vesa Hyyryläisen mukaan Paltamon alueella muninta alkaa yleensä toukokuun puolivälissä.

Nyt kelit ovat olleet poikkeuksellisen kylmät. Niinpä linnut ovat viime päivinä vain pistäytyneet pesällä. Sääksien kalastusreissut voivat venyä pidemmiksi, jos lähialueen järvet ovat vielä jäässä.

Tommi toi toiveikkaana ensimmäisen kalan mielitietylleen, mutta yllättäen pesä olikin tyhjä. Naaras ei ollut luottanut Tommin tuomiin eväisiin, vaan oli lähtenyt nälkäisenä kalalle. Tommi sai siis tällä kertaa nauttia herkkunsa aivan itse. Koiraan tehtävänä on ruokkia naarasta, varsinkin muninnan ja haudonnan ajan.

- Viileä sää saattaa viivyttää pesintää viikon verran, Vesa Hyyryläinen pohtii. Naaraat huitelevat nyt kalassa siellä täällä, ennen kuin niiden pitää asettua pesälle munimaan.

Pesällä tilanne on jännittävä. Tommi on parittelut kahden naaraan, viime vuodesta tutun Liisan ja uuden tuttavuuden Blondin leidin kanssa. Vesa uskoo myös, että pesän vanha valtiatar Miila voisi vielä saapua sotkemaan pesintäkuvioita.

- On myös mahdollista, että koko pesintä keskeytyy. Kyseessä on uusi pesintä ja niiden onnistuminen on epävarmempaa. Viikon kuluessa nähdään mitä pesällä tapahtuu, Vesa veikkaa.

Miten sinä luulet, että muninta pesällä menee, kerro meille veikkauksesi?

Tiina Jensen

”Kiitti, mulle riitti” – Liisa värjötteli yksin pesällä, Tommi on ties missä

Paltamossa on jälleen ollut näennäisen kaunis iltapäivä - auringonpaistetta, mutta melko koleaa ja lumi on vielä paikoin lujassa. Eilinen koetteli Liisan rakkautta oikein urakalla. Se värjötteli yksin pesällä koko päivän, välillä jopa lumipyryssä. Sitten riitti.

– Nämä tulevat ja menevät, kommentoi paikan päältä Vesa Hyyryläinen. Sääkset varmaan hetken jossakin. Piritta istuksi juuri äsken pesäsaaren tähystyskelossa, Vesku viilettää kalastusjärven sulapaikoilla. Tommi ja nyt Liisakin ties missä.

Ketkä pesän lopulta asuttavat? Odotellaan rauhassa.

Anna-Kaisa Brenner

Sääksien suhdekiemurat saavat lisää kierteitä – Tommilla on salarakas!

Eilen arvelimme, että meno pesällä olisi rauhoittumaan päin. Toisin kävi. Kalasääskikoiras Tommi on osoittautunut melkoiseksi casanovaksi.

Se on paritellut kahden eri sääksinaaraan kanssa, ja todennäköisesti molemmat munivat pian Tommille jälkeläisiä.

Lyhyt kertaus: Liisasta ja Tommista tuli viime kesänä pariskunta, ja ne leimasivat pesän itselleen. Oli odotettavissa, että yhteiselo jatkuu auvoisana talven jälkeenkin. Mutta kuinkas kävikään!

Liisa kävi huhti-toukokuun vaihteessa pesällä, mutta lähti jostain syystä pois useiksi päiviksi. Sillä välin paikalle pyyhälsi hyvin vaalearintainen naaras, jota kutsumme tässä Blondiksi leidiksi. Se sai Tommin pään pyörälle, ja linnut innostuivat parittelemaan parisenkymmentä kertaa.

Tommi rakenteli pesää, Blondi leidi asettautui kodiksi ja alkoi kerjätä kalaa mitä hellyttävimmällä sääksen äänellä. Ja Tommihan kalasti. Mutta salarakkaan poistuttua pesältä Liisa palasi takaisin Tommin luo – ja lempi leiskui.

Eikä tässä vielä kaikki: on mahdollista, että Tommin exä Miilakin saapuu vielä pesälle! Se tuskin pystyy enää voittamaan Tommia itselleen, vaikka Tommi vaikuttaa olevan viettien vietävissä, se kun on vasta neljävuotias ja sääksien mittapuulla aloitteleva koiras. Tommi parittelee kaikkia mahdollisia naaraita, jotka sitä miellyttävät.

Sääksiasiantuntijamme biologi Vesa Hyyryläinen kertoo, että kalasääskien pesimäkauden alku voi olla täynnä erilaisia kommervenkkejä, kuten äkkikatoamisia ja salarakkaita. Porukan vaihtelevuus on suurta, koska Paltamossa vallitsevat vielä talviset olosuhteet ja linnut joutuvat hankkimaan kalaa pitkien matkojen takaa.

Pesäliven suhdesaagaa ei ole siis vielä taputeltu.

Tommi ei voi vastustaa naaraan kutsua. Tällä kertaa vuorossa Liisa.
Anna-Kaisa Brenner

Tommi-sääksi ja kumppani chillailevat ja kuhertelevat

Tommin ja puolison viikonloppu on jatkunut rauhallisemmissa merkeissä kuin eilen. Linnut ovat viettäneet pitkiä aikoja pois pesältä, myös yöaikaan.

Ne ovat käyneet ulkona syömässä ja palanneet takaisin pesälle omassa tahdissaan. Yhteisinä hetkinään ne ovat kyhnytelleet kylki kylkeä vasten ja paritelleet silloin tällöin. Pesääkin on sisustettu parilla uudella risulla.

Normisunnuntai, ennen kuin jälkikasvun saaminen mullistaa elämän.

Sääksiparin sunnuntainviettoon mahtuu lemmekästä laatuaikaa.

Tiina Jensen

Pesällä valmistaudutaan tulevaan perheenlisäykseen

Varsin villin viikon jälkeen Tommi tekee nyt ahkerasti pesäkuoppaa, kun pesällä valmistaudutaan tulevaan haudontaan. Naaraasta ei tiedetä, onko tämä sille ensimmäinen kerta, mutta Tommista tulee ilman muuta ensimmäistä kertaa iskä, toteaa Tommia koko sen elämän ajan seurannut Vesa Hyyryläinen. Ja tämä siis tietysti olettaen, että kaikki sujuu hyvin.

Pesä on välillä tyhjä, koska nyt käydään pitkänkin matkan päässä tankkaamassa ravintoa. Pesinnän alku on kalasääskille haastava, sillä esimerkiksi Paltamon leveysasteilla järvet ovat vielä suurelta osin jäässä.

Suosittelemme