Hallituksen säästöt karsivat terveyspalveluja – kehysriihen ratkaisu on viemässä Jämsästä yöpäivystyksen

Hallitus aikoo toteuttaa tammikuussa julkaistun sairaalaverkkoesityksen ensimmäisen vaiheen, joka koskee muun muassa perusterveydenhuollon yöpäivystyksiä.

Mies kävelee Jokilaakson sairaalan edessä.
Kehysriihen päätös merkitsee Jämsän yöpäivystyksen päättymistä vuoden 2025 lopussa. Kuva: Petri Aaltonen / Yle
Virpi Kotilainen

Hallituksen tänään julkaisemat lisäleikkaukset vaikuttavat myös keskisuomalaisten terveyspalveluihin. Kehysriihen kolmen miljardin euron säästöistä osa kertyy sairaalaverkon karsimisesta.

Hallitus aikoo toteuttaa sairaalaverkkoa pohtineen työryhmän esityksen ensimmäisen vaiheen. Sen mukaan perusterveydenhuollon yöpäivystyksiä vähennetään, samoin kuin joidenkin erikoissairaanhoidon sairaaloiden palveluvalikoimaa ja päivystyksiä.

Keski-Suomessa tämä merkitsee Jämsän Jokilaakson sairaalan yöpäivystyksen päättymistä vuoden 2026 alusta alkaen. Hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen toimialajohtaja Kati Kallimo sanoo, että esitys noudattaa Keski-Suomessa virkamiestyönä tehtyä palveluverkkosuunnitelmaa.

Keski-Suomen hyvinvointialueella on Jokilaakson sairaalassa poikkeuslupa yöaikaiseen perusterveydenhuollon päivystykseen tämän vuoden loppuun saakka. Poikkeusluvalle on haettu sosiaali- ja terveysministeriöltä jatkoa vuoden 2025 loppuun saakka, mutta luparatkaisua ei ole vielä saatu.

Hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelmissa on esitetty, että Keski-Suomen yöaikainen päivystys ja sairaalassa toteutettava erikoissairaanhoito keskitettäisiin jatkossa sairaala Novaan.

– Eli vastaavankaltaisia asioita kuin sairaalaselvityksen ykkösvaiheessa tavoitellaan, Kallimo toteaa.

Hyvinvointialueet voivat kuitenkin itsenäisesti päättää siitä, missä ne järjestävät kiirevastaanottoja iltaisin ja viikonloppuisin. Sosiaali- ja terveysministeriö toivoo tiedotteessaan niiden jopa yleistyvän ja helpottavan sairaalapäivystysten ruuhkia.

Sairaalaverkon harvennusta ei kuitenkaan toteuteta täysimittaisesti sen mukaan, mitä tehtävään asetettu työryhmä tammikuussa esitti. Työryhmä olisi jatkanut palvelujen keskittämistä vuoden 2028 alusta muun muassa siten, että keskussairaaloiden määrää olisi vähennetty.

Suosittelemme