Kehysriihessä leikattiin Pohjois-Pohjanmaan sairaaloilta – tässä vaikutukset

Hallituksen kehysriihessä päätettiin sairaala- ja päivystysverkkoon liittyvistä leikkauksista. Pohjois-Pohjanmaalla leikkaukset aiheuttavat palvelutason laskua.

Raahen sairaalan sisäänkäynti
Leikkaukset vaikuttavat muun muassa Raahen sairaalaan, missä luovutaan yöpäivystyksestä. Kuva: Hanna Juopperi / Yle
Eetu Ruonakoski

Sosiaali- ja terveysministeriö tiedottaa, että kehysriihessä on päätetty sairaala- ja päivystysverkkoon liittyvistä leikkauksista.

Kehysriihessä sovitun mukaisesti Raahen sairaalan yöpäivystys lakkaa viimeistään 31. joulukuuta 2025. Lähin yöpäivystys löytyy tuolloin Oulusta.

Vuoden 2026 alusta alkaen Oulaskankaan sairaalassa Oulaisissa puolestaan luovutaan ympärivuorokautisesta leikkaussalivalmiudesta. Päiväkirurgisia leikkauksia voidaan tehdä jatkossakin.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan muutosten tarkoituksena on tasapainottaa julkisia menoja ja vastata terveydenhuollon henkilöstöpulaan.

Leikkauksia tehdään myös muualla Suomessa. Ympärivuorokautisesta leikkaussalivalmiudesta luovutaan myös esimerkiksi Kemissä, Salossa, Savonlinnassa ja Valkeakoskella. Kemissä myös synnytysten hoito lakkaa viimeistään sille myönnetyn poikkeusluvan päättyessä, eli 31. joulukuuta 2025.

Kehysriihessä päätettiin lisäksi, että alkuvuodesta julkaistua sairaalaverkkotyöryhmän ehdotusta, jossa osa keskussairaaloista muutettaisiin akuuttisairaaloiksi, ei edistetä.

Aiemmin Kainuussa pelättiin etenkin Kajaanin keskussairaalan synnytystoiminnan puolesta. Sosiaali- ja terveysministeriön tänään julkaisemassa tiedotteessa Kainuuseen ei kuitenkaan esitetä leikkauksia.

Suosittelemme