Jämsän kaupunki ja terveysyhtiö taas käräjillä – nyt kyse on yli 1,6 miljoonan euron laskusaatavista

Keski-Suomen käräjäoikeuden valmisteluistunnossa on tänään Jämsän kaupungin ja Jämsän Terveyden välinen uusi riita-asia.

Jokilaakson sairaalan ulko-ovi.
Jämsän kaupungin ja Pihlajalinnan pitkäaikainen yhteistyö ei sujunut ilman taloudellisia ristiriitoja. Kuva: Petri Aaltonen / Yle
Virpi Kotilainen

Jämsän Terveys Oy vaatii Jämsän kaupungilta yli 1,6 miljoonan euron summaa, joka koostuu erilaisista laskusaatavista.

Haastehakemuksen mukaan laskutukset liittyvät koronapandemian aikaisiin kustannuksiin sekä tukipalvelumaksuihin ja Jämsän Terveydeltä kaupungille siirtyneisiin vakansseihin.

Jämsän kaupunki pitää kaikkia vaatimuksia perusteettomina, sanoo kaupunginjohtaja Hanna Helaste.

Konsernipalvelujohtaja Vesa Urtti arvioi, että laskuvaatimusten taustalla on osin sekavaa sopimuskäytäntöä.

Esimerkiksi vakanssikiistassa kyse on siitä, että kaupunki lakkasi maksamasta Jämsän Terveydelle kuuden työpaikan kustannuksia sen jälkeen, kun ne siirtyivät kaupungille.

Jämsän Terveys on Urtin mukaan kuitenkin jatkanut laskuttamista sillä perusteella, että vakanssien siirrosta ei ole tehty sopimusta.

Raha-asiat ovat hiertäneet terveysyhtiön ja kaupungin välejä aiemminkin.

Jämsän Terveys ja kaupunki kiistelivät pitkään oikeudessa terveyspalvelusopimuksensa vuosihinnasta. Hovioikeus ratkaisi kiistan viime vuonna kaupungin hyväksi, mutta Jämsän Terveys on hakenut asiassa korkeimmalta oikeudelta valituslupaa, mutta sitä ei ole vielä tullut.

Pihlajalinnan ja Jämsän kaupungin välinen terveysyhtiökumppanuus päättyi, kun Keski-Suomen hyvinvointialue otti vastuun Jämsän terveyspalveluista. Jämsän sosiaali- ja terveyspalvelujen ulkoistus päättyy lopullisesti ensi vuoden elokuun lopussa.

Suosittelemme