Hallitus päätti kehysriihessä leikata Länsi-Pohjan keskussairaalan palveluja

Petteri Orpon hallituksen päätöksen mukaan synnytykset loppuvat Kemissä viimeistään ensi vuoden lopussa.

Synnytysosaston ovi ja käytävä Länsi-Pohjan keskussairaalassa.
Kemissä lakkaa synnytysten hoito, mutta mm. perusterveydenhuollon yöpäivystys säilyy. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle
Tapani Leisti

Synnytysten hoito tapahtuu lakkautuksen jälkeen Rovaniemellä Lapin keskussairaalassa, joka on runsaan 100 kilometrin päässä Kemi-Tornion alueelta. Pohjois-Pohjanmaan hyvintointialueella sijaitseva Oulun yliopistollinen sairaala sijaitsee suunnilleen saman matkan päässä, jonne Meri-Lapin alueelta voi myös mennä synnyttämään.

Kemistä lopetetaan myös raskaammat, ympärivuorokautista valmiutta vaativat leikkaukset. Kevyemmät päiväkirurgiset leikkaukset, erikoissairaanhoidon poliklinikkapalvelut, kuten äityiyspoliklinikka voivat Kemissä jatkaa.

Kemissä voidaan jatkaa myös vuodeosastotoimintaa ja sen edellyttämää sisätautien, neurologian, ihotautien, psykiatrian, kardiologian, syöpätautien ja keuhkosairauksien sairaalapäivystystä. Myös perusterveydenhoidon yöpäivystys Kemissä säilyy ja aiemmasta poikkeuslupakäytännöstä luovutaan

Perusterveydenhoidon yöpäivystys jatkuu myös Inarissa, Ivalon terveyskeskuksessa, joka on koko maassa kauimpana lähimmästä keskussairaalasta. Ivalosta Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle on matkaa noin 300 kilometriä.

Suosittelemme