Ukrainalaismies haastaa venäläissotilaat oikeuteen Argentiinassa – luvassa voi olla tärkeä ennakkotapaus

Ukrainalaismies syyttää venäläissotilaita kidutuksesta. Syyte kirjattiin Argentiinan Buenos Airesissa maanantaina.

Venäläissotilas kuorma-auton edustalla
Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA
Veikko Eromäki

Argentiinan Buenos Airesin liittovaltion tuomioistuimessa kirjattiin maanantaina erikoislaatuinen oikeuskanne: Ukrainalaismies syyttää venäläissotilaita hänen laittomasta vangitsemisestaan ja kiduttamisestaan vuonna 2022.

Uutistoimisto Reuters on nähnyt 70-sivuisen kanteen ja haastatellut ukrainalaismiestä Buenos Airesissa. Mies esiintyy nimettömänä, koska kertoo pelkäävänsä Venäjän miehittämillä Ukrainan alueilla asuvien läheistensä puolesta.

Kanteessa nimetään yksi venäläismies nimeltä sekä kaksi venäläissotilasta näiden taistelijanimillä. Lisäksi kanteessa mainitaan muita nimeämättömiä venäläishenkilöitä ja ukrainalaismiehen esimies.

Ukrainalaismies sanoo venäläisten syyllistyneen sotarikoksiin. Miehen mukaan hänet vangittiin työpaikallaan, jonka jälkeen häntä kidutettiin vankeudessa sähkövirralla ja kuulusteltiin 20 päivän ajan.

Lopulta hänet vapautettiin ilman syytteitä. Myöhemmin mies onnistui pakenemaan miehitetyltä alueelta Ukrainan puolelle.

Reuters ei voi vahvistaa miehen kertomuksen paikkansapitävyyttä. Reutersin näkemässä kanteessa oli muiden samassa pidätyskeskuksissa pidettyjen henkilöiden todistuksia, joiden paikkansapitävyttää Reuters ei myöskään voi varmistaa.

Ukrainan tuomioistuimet ovat täysin ruuhkaantuneita sotarikostutkimusten kanssa. Ukrainalaismiehen kannetta avustaa ukrainalainen The Reckoning Project -kansalaisjärjestö.

Argentiinalla historiaa sotarikosten selvittelyssä

Buenos Airesin liittovaltion tuomioistuimen pitää nyt päättää, hyväksyykö se kanteen.

Jos näin käy, ovat venäläisten Ukrainan-sodan väitetyt sotarikokset ensimmäistä kertaa käsittelyssä Euroopan ja Yhdysvaltain ulkopuolella.

Argentiinan oikeusjärjestelmällä on tukevaa osaamista sotarikosten käsittelyssä. Kokemusta on kertynyt maata vuosina 1973–1983 hallinneen sotilasjuntan johtajien oikeudenkäynneistä 1980-luvulla.

Argentiinan perustuslaki mahdollistaa muissa maissa tapahtuneiden sotarikosten käsittelyn maan tuomioistuimissa, vaikkei uhrilla tai epäillyillä olisi kytköksiä maahan.

Maan tuomioistuimet ovat aikaisemmin käsitelleet sotarikostapauksia muun muassa Espanjasta, Jemenistä ja Myanmarista.

Maiden rajat ylittävissä sotarikosoikeudenkäynneissä on kuitenkin se ongelma, että viranomaisten on miltei mahdotonta panna tuomioita täytäntöön maansa rajojen ulkopuolella.

Lähde: Reuters

Suosittelemme