Supertietokoneen eläkeikä on noin 6 vuotta: Suomi varaa Lumi-supertietokoneen uusimiseen 250 miljoonaa

Supertietokoneiden käyttöikä on pidentynyt hieman, koska tekniikan kehittyminen on hidastunut. Lumi-supertietokone tulee olemaan käytössä vielä ainakin kolme vuotta.

Valtava sininen monikulmainen rakennelma, joka on täynnä pieniä reikäkorttimaisia valopisteitä, ja jossa on suurempia valoisia aukkoja, joissa näkyy tietoteknisiä laitteita.
LUMI-supertietokone aloitti toimintansa loppuvuonna 2021 ja virallisesti sen käyttö alkoi kesällä 2022. Kuva: Rami Moilanen / Yle
Antti Tauriainen

Yhdentoista Euroopan maan omistuksessa oleva Lumi-supertietokone majailee Kajaanin Renforsin rannassa UPM:n entisen paperitehtaan alueella.

200 miljoonan euron Lumi-supertietokone otettiin käyttöön 2022 ja sitä on tarkoitus käyttää vuoden 2027 loppuun saakka, jolloin sen kustannustehokas käyttöaika päättyy.

Nyt hallitus päätti seuraajan rahoituksesta. Suomi on valmis sijoittamaan siihen 250 miljoonaa euroa. Lumi-supertietokoneeseen sijoitettiin 50 miljoonaa euroa.

Kysyimme asiantuntijoilta, kuinka pitkä on supertietokoneen käyttöikä, ja mitä sille tapahtuu kun aika ajaa siitä ohi.

Käyttöikään vaikuttaa kolme asiaa

Supertietokoneiden käyttöikä on tällä hetkellä noin kuusi vuotta. Teknologian kehitys on hieman hidastunut, minkä takia supertietokoneita on taloudellisesti kannattavaa käyttää pidempään, toteaa Tieteen tietotekniikan keskuksen CSC:n tieteellisen laskennan palveluiden johtaja Pekka Lehtovuori.

1. Teknologian kehittyminen ja kustannukset

Käyttöikä riippuu puhtaasti teknologian kehittymisestä. Supertietokoneiden käyttöikä oli aikaisemmin noin viisi vuotta. 2000-luvun alussa laitteiston vanheneminen oli vieläkin nopeampaa.

Taloudellisesti merkittävää on, kuinka paljon enemmän uudella koneella saadaan tehtyä tiedettä vanhaan verrattuna.

– Supertietokoneet ovat energiasyöppöjä. Sillä on suuri merkitys kokonaiskustannustehokkuuteen.

2. Kilpailijat

Kilpailijat eli muut maat, jotka tekevät tutkimus- ja kehitystyötä supertietokoneiden avulla, hankkivat uusia ja tehokkaampia laitteita.

– Sitä kautta kyky tuottaa uusia innovaatioita verrattuna muihin heikkenee.

Uusilla nopeammilla koneilla pystytään ratkomaan kaikkein haastavimpia tieteellisiä ja tuotekehitysongelmia.

3. Vanhenevat laitteet menevät rikki

Tekniset laitteet alkavat mennä herkemmin rikki, mitä vanhemmaksi laitteisto tulee. Huoltosopimusten hinta nousee, koska vanhoja osia ja komponentteja ei ole enää saatavilla.

– Supertietokone ei enää tuota niin paljon tiedettä per euro kuin alkuvaiheessa, Lehtovuori sanoo.

Mitä supertietokoneelle tapahtuu, kun käyttöikä tulee vastaan?

Kierrätys

Supertietokoneissa on paljon jalometalleja ja arvokkaita komponentteja, joita käytetään uudelleen uusissa siruissa ja piirilevyissä.

– Lumi-supertietokoneen kohtalo on vielä auki, mutta todennäköisesti se kierrätetään raaka-aineiksi, arvioi Pekka Lehtovuori.

Jatkokäyttö

Perinteistä pilvipalvelu- ja pilvilaskentaan soveltuvia laitteita on luovutettu korkeakouluille. Supertietokoneet on suunniteltu suuremmiksi kokonaisuuksiksi, jotka kuluttavat paljon energiaa.

CSC:n supertietokoneen prototyyppi päätyi Kajaanin ammattikorkeakoululle koulutus- ja hankekäyttöön.

Bull-nimisen supertietokoneen etupaneeli.
Supertietokoneen prototyyppi tuli Kajaanin ammattikorkeakoulun käyttöön vuonna 2018. Kuva: Timo Valtteri Sihvonen / Yle

Kajaanin ammattikorkeakoulun rehtori Matti Sarén toteaa, että supertietokone on ollut heille valtavan tärkeä asia.

– Olemme ainut korkeakoulu, jolla on oma iso supertietokone ja konesaliympäristö.

Matti Sarén henkilökuvassa.
Matti Sarénin mukaan supertietokoneen avulla voidaan opettaa, kuinka konesaleja rakennetaan ja ylläpidetään. Kuva: Timo Valtteri Sihvonen / Yle

Prototyyppi soveltuu koulutuskäyttöön, koska se on kokoluokaltaan pienempi kuin esimerkiksi kansalliset supertietokoneet.

– On erittäin hyvä, että järjestelmää pystytään hyödyntämään pidempään. Mutta ei se enää ole tarkoituksenmukainen laitteisto läpimurtoihin tähtäävään tutkimukseen, lisää CSC:n tieteellisen laskennan palveluiden johtaja Pekka Lehtovuori.

Lumin rakentamisesta ja supertietokoneista yleisemminkin kerrottiin Ylen Tiedeykkösessä vuonna 2021:

Suomi on superlaskennan suurvalta – Kajaaniin tulee eräs maailman äreimmistä tietokoneista

Suosittelemme