Pieni kunta lobbasi menestyksekkäästi ministeriä ja kuuluu kehysriihen voittajiin

Enonkosken kunnan lisäksi myös Saimaan äärimmäisen uhanalaisten lajien kalakanta kiittää päätöstä pelastaa paikallinen kalanviljelylaitos.

Enonkosken kunnanvaltuuston puheenjohtaja Tauno Nurmio ja kunnanjohtaja Minna Laurio yhteiskuvassa.
Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Tauno Nurmio ja kunnanjohtaja Minna Laurio iloitsevat päätöksestä. Kuva: Petri Vironen / Yle
Tuukka Tervonen,
Petri Vironen

Päättynyt Orpon hallituksen kehitysriihi tarjoili monelle taholle katkeraa kalkkia leikkauksineen, mutta Etelä-Savon Enonkoskella iloitaan tuoreesta päätöksestä pelastaa kunnassa sijaitseva Luonnonvarakeskus Luken pyörittämä kalanviljelylaitos.

Taustalla vaikuttaa ilmeisesti kunnan onnistunut ministerin lobbaus. Näin kertoo kunnanjohtaja Minna Laurio.

– No suoraan sanottuna kontaktoitiin maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, iso kiitos hänelle, että jalkautui vuodenvaihteessa vaalikiireiltä vielä tänne, Laurio kertoo siitä miten kunta sai viljelylaitoksen pelastettua.

Kalaviljelylaitos oli lakkautusuhan alla, koska se vaatii lähivuosina muutaman miljoonan euron remontin.

Toistaiseksi Lukelle ei ole kuitenkaan vielä annettu ylimääräistä rahaa remonttia varten, kertoo hallintojohtaja Ilkka P Laurila.

Tarkasta rahoituksesta ja laitoksen tehtävästä keskustellaan huomisesta alkaen ministeriön kanssa.

Vaikka Senaattikiinteistöt hoitavat uudet rakennustyöt, Lukelle tulee vuokra- ja laitehankintakustannukset laitoksesta.

Laurilan arvion mukaan remontti alkaisi vuonna 2026 tai 2027.

Kalaperheiden koti

Kalanviljelyaltaita Enonkoskella
Kalanviljelylaltaita Enonkoskella. Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Kalanviljelylaitos on tärkeä koko Saimaalle, sillä kyseessä on geenivarasto harvinaisille kaloille. Luken laitoksessa elävät emokalat, jotka synnyttävät kalaperheitä. Myös paikalliset yrittäjät osallistuvat kalojen kasvattamiseen.

Iloinen on myös Enonkosken valtuuston puheenjohtaja Tauno Nurmio, joka on tehnyt paljon töitä lohikantojen pelastamiseksi.

– Laitos on ollut tärkeä paitsi Saimaan, myös Vuoksen kalakannoille. Laitos on ollut ratkaiseva, että meillä yhä on Saimaan järvilohi ja nieriä säilynyt, Nurmio kertoo.

Vuoksi on Saimaasta Laatokkaan laskeva joki.

Sekä järvilohi että Saimaan nieriä ovat äärimmäisen uhanalaisia.

Aiheeseen liittyvät myös aikomukset ennallistaa Saimaan alueen koskia, joka voisi elvyttää kalakantoja. Esimerkiksi Palokin koskien ennallistamista on vaadittu pitkään.

– Koskialueita ennallistetaan nyt ja jostakinhan sinne niitä kaloja pitää tuoda. Että kyllähän tämä nyt oli järkiratkaisu myös, kunnanjohtaja Laurio sanoo alueen kalakannoista.

Suosittelemme