Varkauden kaupunginjohtaja on valmis taistelemaan kaupungin yöpäivystyksen puolesta

Kaupunginjohtaja Joonas Hänninen uskoo, että avoin keskustelu hyvinvointialueiden ja hallituksen kesken on nyt tärkeää.

Varkauden kaupunginjohtaja Joonas Hänninen.
Joonas Hänninen ei heitä vielä hanskoja tiskiin yöpäivystyksen suhteen. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Emilia Saukkonen,
Keijo Salokangas

Varkauden kaupunki pyrkii edelleen osoittamaan eri tavoin, että perusterveydenhuollon yöpäivystyksen säilyttäminen kaupungissa on kannattavampaa kuin sen lakkauttaminen.

Iisalmen ja Varkauden sairaaloiden perusterveydenhuollon yöpäivystys päättyy vuoden 2025 loppuun.

Varkauden kaupunginjohtajan Joonas Hännisen mukaan säästöjä, joita hallitus esitti kehysriihipäätöksessään, ei päivystyksen lakkautuksella saavuteta.

– Kiinteät kustannukset ja henkilöstökustannukset eivät vähene tällä muutoksella. Kun asiakkaita ja potilaita täytyy kuljettaa ambulansseilla ja takseilla alueiden välillä, voivat kustannukset jopa nousta, Hänninen arvelee.

Varkauden sairaala on palvellut yli 50 000 asukasta. Jos sairaalan yöpäivystys lakkaa, siirtyvät he Kuopion yöpäivystyksen asiakkaiksi.

Varkauden ja Iisalmen ympärivuorokautinen päivystys on toiminut ministeriön poikkeusluvalla. Kummallakin paikkakunnalla on töissä öisin yksi lääkäri ja kaksi hoitajaa. Poikkeuslupa päättyy vuoden 2025 lopussa.

– Ensimmäinen erä on hävitty tässä mielessä. Jatkamme edunvalvontatyötä, pyrimme tuomaan perusteluita ja teemme laskelmia henkilöstömitoituksesta ja vaikuttavuudesta, Hänninen kertoo.

Hän uskoo, että hyvällä keskustelulla Varkaudella on mahdollisuus vaikuttaa vielä oman sairaalansa tilaan ja tulevaisuuteen. Keskusteluyhteys Pohjois-Savon hyvinvointialueen kanssa on oltava Hännisen mielestä nyt avoin.

– Päättäjämme ymmärtävät Varkauden päivystyksen merkityksen. Meidän on esitettävä vaihtoehtoja.

Hallituksen kehysriihen päätös yöpäivystysten lakkauttamisesta ei ole vielä itsessään toimeenpantava. Päätös vaatii vielä esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriön antaman asetuksen.

Suosittelemme