Tehyn Lapin pääluottamushenkilö järkyttyi Orpon hallituksen leikkauksista: vaarantavat vanhustenhoidon

Vanhusten hoitajien vähentäminen kuormittaa ensihoitoa, päivystystä ja pahentaa hoitoalan osaajapulaa, koska työn kuormittavuus kasvaa, arvioi hoitajien pääluottamusmies.

Tehyn Lapin hyvinvointialueen pääluottamusmies Sari Soini.
Tehyn pääluottamusmies lapin hyvinvointialueella on Sari Soini. Kuva: Sari Soini
Tapani Leisti

Hallitus päätti tiistaina vanhustenhoidon leikkauksista kehysriihessä. Iäkkäiden ihmisten ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömitoitusta lasketaan nykyisestä 0,65:stä 0,60:een.

Hoitoalan ammattiliiton Tehyn Lapin pääluottamushenkilö Sari Soini pitää hallituksen leikkauksia vastuuttomina. Hän muistuttaa muutaman vuoden takaisesta vanhusten hoivakotien kriisistä, joista myös Yle kertoi.

– Vuonna 2019 valvontaviranomaiset joutuivat keskeyttämään usean hoitokodin toiminnan, koska vanhusten turvallisuus oli vakavasti vaarantunut. Onko hoivakriisi todellakin unohtunut meidän hallitukselta, kysyy pääluottamushenkilö Soini.

Soinin mukaan hoivakriisin vuoksi edellinen hallitus nosti hoitajamitoitusta. Tavoite oli nostaa mitoitus 0,70:een vuonna 2028. Nyt hoitajamitoituksen heikentäminen tarkoittaa, että yhtä hoidettavaa vanhusta kohti riittää jatkossa 0,6 hoitajaa.

– Mitoituksen alentaminen vaarantaa meidän asiakkaidemme hoivan.

Hallituksen kehysriihen julkistamassa leikkauslistassa heikennystä kutsutaan kevennykseksi: ”Kevennetään iäkkäiden ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoitusta.”

Hallitus päätti myös luopua edellisen hallituksen päättämästä hoitajamitoituksen nostosta 0,70 hoitajaan vuonna 2028.

Hallituksen mukaan vanhuksia hoitavien hoitajien määrän vähentämisellä säästetään 45 miljoonaa euroa vuosittain 2025–2027 välisenä aikana, ja sen jälkeen 119 miljoonaa euroa vuosittain.

Hoitajat odottivat sairaanhoitajakoulutuksen saaneelta ministeri Juusolta muuta

Hoitajien määrän vähentämisen lisäksi hallituksen listassa puhutaan teknologian kuten älylattioiden älyrannekkeiden ”hyödyntämisen mahdollistamista henkilöstön mitoituksen laskennassa”.

Hoitajamitoitus kuuluu sosiaali- ja terveysministeriölle. Vastuuministeri on nyt Kaisa Juuso (ps.). Juusolla on muun muassa sairaanhoitajan tutkinto ja hän on torniolainen kansanedustaja Lapin vaalipiiristä.

– Tämä tuntuu pahalta, sanoo Tehyn Lapin pääluottamushenkilö Sari Soini, joka on psykiatrian sairaanhoitaja Juuson kotikaupungista Torniosta.

Käsitykset ja odotukset Juuson politiikasta olivat Soinin mukaan toisenlaisia.

– Terveydenhoitoalalla oltiin ilahtuneita siitä, että siellä on terveydenhoitoalan koulutuksen saanut ministeri, jolla on ymmärrystä ja tietotaitoa tältä alalta. Kyllä meillä odotukset oli aivan erilaiset kuin mitä me nyt on saatu kuulla.

Yle Lappi lähetti keskiviikkona alkuillasta ministeri Kaisa Juuson erityisavustaja Nuutti Hyttiselle ministerin haastattelupyynnön, mutta siihen ei vielä saatu vastausta.

Suosittelemme