Yhdysvallat asettaa jälleen pakotteita Venezuelan öljyteollisuudelle – presidentti Maduro lipsunut lupauksistaan

Osa Yhdysvaltain asettamista pakotteista purettiin viime lokakuussa, kun Maduro lupasi maan järjestävän vapaat presidentinvaalit vuonna 2024.

Venezuelan valtion omistama öljy-yhtiön päämaja Petroleos de Venezuela S.A.
Valtiollisen öljy-yhtiön PDVSA:n pääkonttori Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa. Kuva: Ronald Pena / EPA
Jalmari Salaterä

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto ilmoitti keskiviikkona, että maa tulee asettamaan Venezuelan öljyteollisuudelle uusia pakotteita.

Yhdysvallat asetti venezuelalaiselle öljylle ensimmäiset pakotteet Donald Trumpin presidenttikaudella vuonna 2019 sen jälkeen, kun Venezuelan presidentti Nicolas Maduro valittiin jatkokaudelle vaaleissa, joiden tulosta länsimaat eivät hyväksyneet.

Osa Yhdysvaltain asettamista pakotteista purettiin viime lokakuussa, kun Maduro lupasi maan järjestävän vapaat presidentinvaalit vuonna 2024. Tuolloin osapuolet sopivat kuuden kuukauden mittaisesta luvasta, joka vanhentuu 18. huhtikuuta. Bidenin hallinto ilmoitti keskiviikkona, ettei se aio uusia sopimusta.

Lupauksista huolimatta oppositio ei ole saanut asettaa valitsemiaan ehdokkaita heinäkuun vaaleihin.

– Olemme huolissamme siitä, että Maduro joukkoineen on estänyt demokraattista oppositiota asettamasta haluamiaan ehdokkaita, häirinnyt ja uhkaillut poliittisia vastustajiaan sekä epäoikeutetusti vanginnut useita poliittisia toimijoita sekä yhteiskunnan jäseniä, kertoi Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Matthew Miller tiedotteella.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö antaa yrityksille 45 päivää aikaa lopettaa liiketoimintansa Venezuelan öljy- ja kaasuteollisuuden parissa.

Venezuelan viranomaiset väittävät olevansa valmiita pakotteiden asettamiseen.

– Olemme avoinna kaupankäynnille ja halukkaita etenemään kaikkien ulkomaisten yritysten kanssa, kertoi maan öljyministeri Pedro Tellechea keskiviikkona.

Tellechea tosin ennakoi, että osa yrityksistä voi olla haluttomia jatkamaan liiketoimiaan, vaikkakin hän uskoi valtaosan yhtiöistä jatkavan.

Pakotteiden on pelätty nostavan öljyn maailmanmarkkinahintaa tai lisäävän venezuelalaisten siirtolaisten määrää Yhdysvaltain etelärajalla.

Lähteet: AFP, Reuters

Suosittelemme