Perheenäiti kertoo pakomatkastaan Gazasta Suomeen – ”Yritin peittää lasteni silmät”

Ylen Uutispodcast haastatteli Gazan sodan silminnäkijää.

Savu nousee Israelin ilmaiskun jälkeen Gazassa.
Gazan kaupungista nousi ilmaan savua, kun Israel iski sinne viime vuoden lokakuussa. Kuva: Mohammed Saber / EPA
Erkka Mikkonen

Kun Israel hyökkäsi Gazaan viime lokakuussa, gazalainen kolmekymppinen Suha päätti jättää kotinsa Gazan kaupungissa. Suha pakkasi kahdelle pienelle lapselleen vähän tavaraa reppuun mukaan, ja he lähtivät etelämmäs noin kymmenen kilometrin päähän al-Nusairatiin, jossa lasten isovanhemmat asuivat.

Loppuosan matkasta perhe taittoi jalan ammusten räjähdellessä ympärillä.

– Kun jouduimme kävelemään ihmisten veren ja ruumiinosien yli, yritin peittää lasten silmät, Suha kertoo Uutispodcastille antamassaan haastattelussa.

Gazan sota alkoi, kun äärijärjestö Hamas teki terrori-iskun Israeliin lokakuun seitsemäs päivä. Yli puoli vuotta kestänyt sota on vaatinut yli 33 000 gazalaisen hengen. Uhreista yli 13 000 on lapsia.

Nyt Suha on päässyt lapsineen turvaan Suomeen.

Länsimaiset toimittajat eivät ole päässeet raportoimaan paikan päälle Gazaan, eivätkä sodan keskellä eläneet gazalaiset ole juuri olleet haastateltavina suomalaisissa medioissa. Siksi Uutispodcast kertoo nyt yhden gazalaisperheen kokemuksista sodan ajalta.

Millaista on gazalaisten arki sodan keskellä? Entä miten Suha pääsi pakenemaan Gazasta ja mitä hän ajattelee jo puoli vuotta kestäneestä Israelin hyökkäyksestä Gazaan?

Voit kuunnella Suhan haastattelun Yle Areenassa tai alapuolella olevasta soittimesta.

Perheenäiti kertoo paostaan Gazasta Suomeen – “Yritin peittää lasteni silmät”

Suosittelemme