Hammashoitojonoissa on Keski-Suomessa hurjat erot – näillä paikkakunnilla hoitoon pääsy on hitainta

Syynä hammashoidon pitkiin jonoihin on henkilöstöpula.

Hampaita tarkastetaan Kuopion yliopistolla.
Keskisuomalaiset voivat saada ajan hammashoitoon myös muualta kuin omalta kotipaikkakunnalta. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Heli Kaski

Kiireettömään hammashoitoon pääsyssä on Keski-Suomen hyvinvointialueella erittäin suuria alueellisia eroja.

Keskimäärin Keski-Suomessa pysytään neljän kuukauden hoitotakuun määräajassa, mutta osalla paikkakunnista hammashoitoon joutuu jonottamaan yli 200 päivää, osassa vain noin 30 päivää, kertoo suun terveydenhuollon palvelujohtaja Leena Hakio Keski-Suomen hyvinvointialueelta. Koko maakunnassa jonotusajan keskiarvo on vähän yli 100 vuorokautta.

Paras tilanne on Hakion mukaan Muuramessa ja Kannonkoskella ja pahin Keuruulla, Petäjävedellä ja Hankasalmella. Pisimpien jonojen paikkakunnilla hammashoitoon pääsyä joutuu odottamaan yli 200 päivää.

Hammasammattilaisista kova pula

Esimerkiksi Jyväskylässä hammashoitoon pääsy on parantunut tämän vuoden aikana huomattavasti. Keskimääräinen odotusaika kiireettömään hoitoon on Jyväskylässä nyt noin 130 päivää, mutta joissain hammashoitoloissa yhä noin 150 päivää.

Syynä pitkiin jonoihin on kova pula niin hammaslääkäreistä, hammashoitajista kuin suuhygienisteistäkin.

Hammasammattilaisten rekrytointi erityisesti pienille paikkakunnille on ollut vaikeaa ja siksi tilannetta on paikattu ostopalveluilla.

– Meillä on todella hankala saada hammaslääkäreitä omaksi toiminnaksi hammashoitoloihin, sanoo Hakio.

Hakio arvioi, etteivät ostopalvelut ole hyvinvointialueen nykyisessä taloustilanteessa kovin kestävä ratkaisu, mutta toistaiseksi henkilöstöpulaan ei ole löydetty muutakaan helpotusta.

– Ei ole nähtävissä, että nuoret hakeutuisivat kovin paljon julkisen palvelun puolelle. Ostopalvelu vie varsinkin nuoria hammaslääkäreitä.

”Sairaudet ei parane odotellessa”

Hallitus linjasi tällä viikolla, että kiireettömässä hammashoidossa hoitotakuu pitenee neljästä kuukaudesta kuuteen kuukauteen.

– Vaikea vielä sanoa, miten rahat jakautuvat ja millaiset taloudelliset resurssit ovat jatkossa. Asukkaiden terveyden kannalta ei ole järkevä eikä hyvä asia, että hoitotakuu pitenee. Ei sairaudet parane odotellessa, paremminkin päinvastoin.

Kiireellistä hoitoa vaativat potilaat pääsevät jonojen ohi. Myös palveluseteleitä on annettu ja asiakkaille tarjottu aikoja muulta kuin kotipaikkakunnalta, jos hoitoon pääsy on ollut toisaalla nopeampaa.

Suosittelemme