”Siitä se ajatus sitten lähti” – nyt savolaisjärvellä kulkee ensimmäinen kaupallinen ilmatyynyalus

Matkailun alalla yrittäjät pyrkivät pidempään sesonkiin. Kuopiossa aloitti liikennöinnin ensimmäinen ilmatyynyalus.

Petri Julkunen

Matkailuyritykset alkavat päästä jaloilleen koronavuosien jälkeen. Asiakaskäyttäminen on muuttunut siihen, että varauksia tehdään lyhyemmällä varoitusajalla kuin ennen.

Myös kasvaneet tuotantokustannukset ovat lisänneet alan haasteellisuutta, kohonneita kustannuksia ei koeta voitavan siirtää suoraan asiakashintoihin.

Ratkaisuksi haetaan investointeja, joilla asiakaskautta pidennetään. Hiihtokeskukset pyrkivät laajempaan kesäsesonkiin pyöräilytoiminnan avulla ja Kuopiossa Kallavedelle on ilmestynyt ensimmäinen kaupallinen ympäri vuoden kulkeva ilmatyynyalus.

Alus löytyi Turun saaristosta

Kuopiolainen Pekka Tomminen oli pitkään haaveillut ilmatyynyaluksen saamisesta Kallavedelle. Työkseen Finferriesillä lossia ajava Tomminen kuuli ammattipiirien kautta, että Nauvo-Korppoo-väliltä olisi vapautumassa tarkoitukseen sopiva kulkupeli.

– Siitä se ajatus sitten lähti. Tunsin jo entuudestaan Allu Koskisen, ja ajattelin että se mies voisi innostua asiasta, kertoo Tomminen.

Kaksi miestä istuu ilmatyynyaluksen ohjaamossa.
Pekka Tomminen ja Allu Koskinen ilmatyynyaluksen ohjaamossa, huippunopeus kulkupelillä 100km/h. Kuva: Petri Julkunen / Yle

Kaksikko hankkikin aluksen Kallaveden rantaan. Aivan joka päivä tällaisia laitteita ei vastaan tule. Kuopioon tuotua Mars 700-mallia löytyy Suomesta vain 12 kappaletta, kaikki ovat ammattikäytössä.

Matkailualan haasteet ovat tuttuja Koskisellekin. Aluksen kanssa pyritään monikäyttöisyyteen, jotta investointi muuttuu kannattavaksi. Toimintaa voidaan tehdä ympäri vuoden.

Kuopion saaristoon pääsee silloinkin, kun millään muulla kulkuvälineellä sinne ei pääse.

– Voimme kuljettaa rakennustavaraa saaristoon, voimme tutkia kiinteistöjä vesiltä käsin tai toimia kuljetuspalveluna. Huomenna haemme erään mökkiläisen mantereelle, kun hän oli alkanut epäillä heikkojen jäiden kantavuutta.

Entä millainen on aluksen ohjattavuus?

– Tällainen joystickillä ohjattavahan tämä on. Pikkuisen totuttelua se vaati, mutta kyllä tämän viikossa oppi, hymähtää Tomminen.

Juttua muutettu 19.4.2024 kello 15.08. Otsikkoon lisätty sana ”kaupallinen”.

Suosittelemme