Nuoret kertovat homottelusta yläkoulussa: ”En uskalla kellekään kertoo, et oon lesbo”

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistönuorten kiusaaminen on THL:n kouluterveyskyselyn mukaan noussut tällä vuosikymmenellä. Nuorten puhetapa huolestuttaa Yle Jyväskylän Uutisluokassa.

Yle Uutisluokkaan osallistuva Kilpisen yhtenäiskoulun 8D teki jutun homofobiasta koulussa. Video: Niko Mannonen / Yle
Yle Uutisluokka

Jyväskylän Kilpisen yhtenäiskoulun oppilaat ovat huolestuneet nuorten tavasta puhua toisistaan. Se selvisi, kun Yle Uutisluokka kysyi koulunsa yläkoululaisilta oppilaiden käytöksestä. Kokemuksistaan kertoi 126 oppilasta.

Uutisluokalle vastanneista 83 prosenttia on kuullut, että oppilaat haukkuvat toisiaan homoksi. Vastaajista 12 prosenttia on puolestaan kokenut suoraa syrjintää seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi.

Haukkumista, toivotaan, että tekisin itsemurhan, sanotaan, että tapa ittes, syrjitään, katsotaan vinoon ja alaspäin, tönitään, napsutellaan ja vähätellään”

yläkoululainen

Jyväskylän Setan hallituksen puheenjohtaja Petri Janhunen on huolestunut vähemmistönuorten jaksamisesta.

– Pahimmillaan tämä aiheuttaa sen, että nuori ei pysty enää tulemaan edes kouluun, koska kokee sen niin ahdistavaksi ja pelottavaksi. Viimeisimmässä kouluterveyskyselyssä on aika vahvasti noussut esiin, että varsinkin sateenkaarinuoret voivat pahoin, Janhunen sanoo.

Oppilaiden kokemukset hätkähdyttivät yhtenäiskoulun väkeä, ja asiaan puuttuminen aloitettiin jo ennen kuin Yle Uutisluokan juttu ilmestyi.

Uskallusta puuttua

Uutisluokan saamat vastaukset ovat samansuuntaisia kuin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tuoreimman kouluterveyskyselyn. Sen mukaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvilla 8. ja 9. luokan oppilailla oli muita nuoria yleisemmin syrjintä- ja kiusaamiskokemuksia.

Kerran viikossa toistuvat kiusaamiskokemukset yleistyivät selvästi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvilla kahden viime vuoden aikana.

Kouluterveyskyselyn mukaan kiusaaminen on voimakkaasti yhteydessä sukupuolivähemmistönuorten heikompaan mielen hyvinvointiin. Janhunen toivoo, että nuoret uskaltaisivat puuttua tilanteeseen.

– On reilua käydä kertomassa kiusaamisesta opettajalle. Että tuolla on tilanne, jossa jotakin homotellaan. Se voi olla hyvinkin ahdistavaa ja raskasta kiusaamisen kohteelle, Janhunen sanoo.

Kilpisen vastaajista 35 prosenttia ei uskaltaisi kertoa opettajalle, jos havaitsee kouluympäristössä homofobiaa.

Kiusaamiskokemukset ovat yleistyneet viime vuosina

THL:n kouluterveyskyselyn mukaan 62 prosenttia sukupuolivähemmistöihin kuuluvista ja 55 prosenttia seksuaalivähemmistöihin kuuluvista 8. ja 9. luokan oppilaista on kokenut syrjintää koulussa tai vapaa-ajalla viime vuonna.

No siis just se, et en uskalla kyllä kellekkää kertoo et oon lesbo, koska vähän hirvittää se suhtautuminen.

yläkoululainen

Yle Uutisluokan Kilpisen yhtenäiskoulusta saamien vastausten mukaan yleisin yläkoulussa käytetty haukkumasana on homo. Jotkut vastaajista kommentoivat, että tarkoittavat sanaa vitsinä.

Seksuaalivähemmistöön kuuluvissa oppilaissa se aiheuttaa kuitenkin epävarmuutta ja ahdistusta.

Opettaja oppii nuorilta

Kilpisen yhtenäiskoulun opettajat Markus Vaajala ja Susanna Kuusisto vahvistavat, että homottelua kuuluu sekä käytävillä että oppitunneilla.

– Välitunneilla jonkin verran kuulee tällaista puhetta, luokassa aika harvoin. Luulen, että rumaa kielenkäyttöä pyritään välttämään silloin, kun opettaja kuulee, pohtii matematiikan, fysiikan ja kemian opettaja Vaajala.

Liikuntaa ja terveystietoa opettava Susanna Kuusisto kertoo, että esimerkiksi pelitilanteissa tunteet voivat nousta pintaan.

– Siellä voi kuulla homottelua, mutta siihen puututaan aina, sanoo Kuusisto.

8.-luokkalainen tyttö haastattelee koulun käytävällä kahta opettajaa. Mies kuvaa haastattelua televisiolle.
Uutisluokkalainen Amanda Härkönen pääsi kokeilemaan toimittamista. Markus Vaajalalta ja Susanna Kuusistolta Härkönen kysyi, miten koulun opettajat puuttuvat tilanteisiin, joissa esiintyy homofobiaa. Kuva: Mari Pekkanen / Yle

Kilpisen yhtenäiskoulussa seksuaalisuuteen liittyviä aiheita käsitellään terveystiedon tunneilla. Kuusiston mukaan nuoret haluavat keskustella muun muassa seksuaalivähemmistöistä ja sukupuolen moninaisuudesta. Kuusisto pitää tilanteita vuorovaikutteisina ja hyödyllisinä kaikille.

– Oppilaat tietävät tosi paljon. Myös minä opin siellä – on aika siistiä oppia nuorilta, Kuusisto kehuu.

Kaikki ovat yhdenvertaisia

Petri Janhusen mielestä on tärkeää, että seksuaalivähemmistöistä keskustellaan avoimesti myös koulussa.

Janhunen muistuttaa, että koulussa jokaisen pitäisi voida kokea yhdenvertaisuutta muiden joukossa. Siihen ei saa vaikuttaa, kokeeko fyysistä, seksuaalista tai henkistä vetovoimaa samaan vai eri sukupuoleen.

– Madalletaan niitä kynnyksiä, että olisimme yhdenvertaisia. Kaikilla on oikeus olla, elää ja rakastaa, Janhunen sanoo.

Itseeni ei ole kohdistunut mitään, mutta paikka jossa eniten kuulen homofobisia ja transfobisia vitsejä ja kommentointia on oppilaskunnan kokoukset.

yläkoululainen

Kilpisen yhtenäiskoulussa on ryhdytty toimiin vastausten perusteella. Esimerkiksi koulupsykologi on pitänyt opettajille perehdytyksen sukupuolen moninaisuudesta ja sateenkaarinuorista, ja koulun seinille on kiinnitetty syrjinnänvastaisia julisteita ja kannanottoja.

Oppilaskunta on ehdottanut, että oppilaat kirjoittavat tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusjulistuksen, johon jokainen luokka ja koulun henkilökunta sitoutuvat. Suunnitteilla on myös oppilaskunnan alainen tasa-arvotoimikunta.

Työryhmä: Amanda Härkönen, Ruska Pernu, Milla Saari ja Elsa Törmäkangas / Kilpisen yhtenäiskoulun Yle Uutisluokka, Mari Pekkanen / Yle Uutiskummi

Yle Uutisluokka on mediakasvatustoimintaa, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.

Suosittelemme