Kotkan Kirkonmaan saari edustalla ja muita Kotkan saaria.
Energia

Luvatonta sähköä

Kotkalainen matkailuyrittäjä ehti välittää sähköä laittomasti useita vuosia. Sähköverkon purkaminen tarkoittaa kuluttajille tuhansien eurojen laskua.

Vesa Grekula

Matkailukäytössä olevilla entisillä Puolustusvoimien saarilla Kotkassa on paljastunut harvinainen laiton sähköverkko.

Matkailuyritys Kotkan saaret oy on jakanut ja myynyt sähköä omistamillaan Kirkonmaan ja Rankin saarilla omaan yrityskäyttöön, mutta samalla myös saarilla sijaitseville rivitaloyhtiöille ja niiden asukkaille.

Rivitaloja Kirkonmaalla Kotkassa.

Nämä Kirkonmaan rivitalot ovat entisiä Puolustusvoimien henkilökunnan asuntoja. Nykyisin ne ovat pääosin vapaa-ajan asukkaiden käytössä.

Suomessa sähkömarkkinoita valvovan Energiaviraston johtava asiantuntija Tarvo Siukola sanoo, että kiinteistörajat ylittävä sähkönjakelu on luvanvaraista.

– Kotkan saaret oy:llä ei ole sähköverkkolupaa, Siukola toteaa.

Katso videolta tiivis paketti siitä, kuinka harvinainen Kotkan saariston luvaton sähköverkko on:

Sähköverkkoyhtiöt ovat yrityksiä, jotka välittävät sähköä kuluttajien koteihin. Suurimpia jakelijoita Suomessa ovat Caruna, Elenia Verkko ja Helen Sähköverkko.

Energiateollisuus ry:n mukaan suurin osa jakeluverkkoyhtiöistä on kunnan tai kunnallisen yhtiön omistuksessa.

Yrittäjä: ”Ei tullut mielenkään”

Kotkan saaret oy:n omistaja, yrittäjä Ismo Räty sanoo, että hänellä ei ollut tietoa Kirkonmaan ja Rankin sähköverkon muuttumisesta laittomaksi sen jälkeen, kun hän osti valtiolta puolustusvoimien käytössä olleita saarialueita vuonna 2015.

– Ei tullut mieleenkään, eikä sitä kukaan kertonut, että verkosta ei saisi mennä sähköä rivitaloihin. Mutta nyt tiedän, Räty sanoo.

Rankin ja Kirkonmaan saaret Kotkan edustalla.
Puolustusvoimien toiminta päättyi Rankissa vuonna 2006 ja Kirkonmaassa 2013. Puolustusvoimien kiinteistöjä hallinnoivalla Senaatti-kiinteistöillä on kuitenkin vielä käyttö- ja maanvuokrasopimuksia joihinkin osiin saaria. Kuva: Mirjam Tahkokorpi / Yle, Mapcreator, Open Street Map

Sähkönjakelu on tapahtunut entisessä Puolustusvoimien sähköverkossa, joka siirtyi kaupan yhteydessä yrittäjälle. Sähkömarkkinalakia ei sovelleta puolustushallintoon eikä puolustuskiinteistöihin.

– Ennen tätä ongelmaa ei alueella ollut, tarkentaa Tarvo Siukola Energiavirastosta.

Taustalla erimielisyys

Energiavirasto pääsi laittoman sähkönjakelun jäljille huhtikuussa 2021. Osa asukkaista oli kirjelmöinyt virastolle, koska omien laskelmiensa perusteella he arvelivat Kotkan saaret oy:n laskuttavan taloyhtiötä liikaa sähköstä.

– Epäilemme, että taloyhtiöltä on laskutettu useiden vuosien ajan matkailuyritykselle kuuluvia sähkökuluja, sanoo asunto-osakeyhtiö Kotkan Kirkonmaan hallituksen jäsen Jouni Tompuri.

Yrittäjä Ismo Rädyn mukaan näin ei ole tapahtunut.

– Kyse on väärinymmärryksestä, hän sanoo.

Sähköverkostoa Kirkonmaalla.
Kirkonmaan sähkölinjaa saarta halkovan tien varrella. Kuva: Antro Valo / Yle

Rädyn mukaan Kirkonmaan rivitaloyhtiö on kuitenkin jättänyt maksamatta noin 80 000 euron edestä muun muassa sähkölaskuja. Ylen haastattelemien asukkaiden mukaan lasku ei kuulu taloyhtiölle.

Kotkan Kirkonmaan saari.
Tältä näyttävät Kirkonmaan saaren rannat. Yhteysaluksella saareen pääsee Kotkan keskustan tuntumasta noin 40 minuutissa. Kuva: Antro Valo / Yle

Kotkan saaret oy:n mukaan sille ei jää muuta mahdollisuutta kuin katkaista taloyhtiöltä sähköt, jos laskuja ei makseta tai sovita maksujärjestelystä. Ismo Rädyn mukaan sähköt on kertaalleen jo katkaistu tänä keväänä. Sittemmin sähköt kuitenkin palautettiin.

Videolla yrittäjä Ismo Räty kertoo näkemyksensä Kotkan saaret oy:n sähköverkon kulujen jakaantumisesta ja lähitulevaisuudesta Kirkonmaan saarella:

Rädyn yritys Kotkan saaret oy omistaa suurimman osan Kirkonmaan taloyhtiön asunnoista, eli sillä on osake-enemmistö.

Erimielisyys hinnasta ei kuulu Energiaviraston toimivaltaan, mutta yhteydenoton perusteella virastossa kiinnitettiin huomio siihen, että sähkön jakelijana on yritys, jolla ei ole sähköverkkolupaa.

Kolmen vuoden selvitys

Energiavirasto selvitti asiaa useita kertoja huhtikuusta 2021 alkaen. Laittoman verkon purkaminen ei kuitenkaan ohjeistuksesta ja neuvonnasta huolimatta edennyt, ja toukokuussa 2023 virasto velvoitti asunto-osakeyhtiötä purkamaan laittoman verkon.

Energiaviraston päätös on harvinainen.

– Tämä on vasta toinen kerta, kun virasto on joutunut päätöksellä vaatimaan luvattoman verkkotoiminnan lopettamista, sanoo Tarvo Siukola.

Puolustusvoimien rakennuksen sisäänkäynnin eteen kasvanut havupuu Kotkan Kirkonmaalla.

Kirkonmaan maastoissa on paljon merkkejä menneisyyteen jääneestä Puolustusvoimien ajasta. Kuvan rakennus on entinen kasarmi.

Edellinen vastaava päätös on lähes kymmenen vuoden takaa vuodelta 2015. Energiaviraston mukaan tuolloin kyse oli tapauksesta lomamökkialueella Lapissa.

Asiaa ratkottiin valitusten jälkeen useiden vuosien ajan hallinto-oikeudessa asti.

Rivitalo Kirkonmaalla Kotkassa.
Kirkonmaan rivitaloyhtiössä on parisenkymmentä asuntoa. Kuva: Antro Valo / Yle

Kirkonmaan ja Rankin rivitaloyhtiöiden asukkaat ovat pääsemässä laittomasta sähköverkosta eroon, sillä yhtiöihin on jo tilattu uudet liittymät. Ne maksavat taloyhtiöille tuhansia euroja.

Taloyhtiöiden lisäksi saarissa on runsaasti muuta vapaa-ajan asutusta, joka ei liity tähän tapaukseen.

Jutussa esiintyvien henkilöiden lisäksi Yle on puhunut useiden Rankin ja Kirkonmaan taloyhtiöiden asukkaiden tai vapaa-ajanasukkaiden kanssa.

Onko sinulla juttuvinkki Ylen uutisiin?

Voit olla luottamuksella yhteydessä. Voit lähestyä meitä myös sähköpostilla eevi.kinnunen@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.

Ladataan lomaketta...