Onko Valioliigan tasoa liioiteltu? Brittijoukkueita ei nähdä Mestarien liigan välierissä

Mestarien liigan välierissä nähdään tällä kaudella kaksi saksalaista, yksi espanjalainen ja yksi ranskalainen joukkue.

Manchester Cityn pelaajat pettyneinä.
Manchester Cityn Mestarien liigan kausi päättyi pettymykseen. Kuva: Federico Titone/Anadolu via Getty Images
Sakari Lund

Jalkapallon Mestarien liigan välieräjoukkueet saatiin selville tällä viikolla. Välierissä pelaavat Real Madrid, Bayern München, Borussia Dortmund ja Paris Saint-Germain.

Keskiviikon puolivälierissä Real Madrid voitti rangaistuspotkukilpailun jälkeen Manchester Cityn. Ensimmäinen osaottelu oli päättynyt 3–3.

Toisessa osassa Rodrygo vei Realin johtoon 12. minuutilla. Manchester City hallitsi kenttätapahtumia ja Kevin De Bruyne laukoi tasoituksen vartti ennen varsinaisen peliajan loppua. Ratkaisu venyi rangaistuspotkukilpailuun, jossa Cityltä epäonnistuivat Bernardo Silva ja Mateo Kovacic, Realilta vain Luka Modric.

– Häviäminen tällä tavalla sattuu. Tuntuu pahalta, mutta teimme kaikkemme. Pelasimme erittäin hyvin kaikilla osa-alueilla, mutta valitettavasti emme voittaneet, Cityn manageri Pep Guardiola sanoi.

Bayern München pudotti jatkosta Arsenalin. Münchenissä pelattuun toiseen osaotteluun lähdettiin tilanteesta 2–2. Ottelun ainoan maalin puski Bayernin Joshua Kimmich.

Bayernin kausi Bundesliigassa on mennyt alakanttiin. Mestaruus on jo karannut, kun Bayer Leverkusen varmisti pokaalin itselleen viime viikonloppuna. Mestarien liigasta voi kuitenkin tulla joukkueelle kauden pelastus.

– Se oli shakkiottelu ensimmäisellä puoliajalla. Kukaan ei halunnut tehdä ensimmäistä virhettä. Kannustimme tauolla joukkuetta pelaamaan rohkeammin. Pelasimme fantastisen toisen puoliajan ja ansaitsimme voiton, Bayernin päävalmentaja Thomas Tuchel totesi.

Englannin Valioliigaa pidetään usein maailman parhaana liigana, mutta Cityn ja Arsenalin putoamiset tarkoittavat sitä, että välierissä ei nähdä yhtään englantilaisjoukkuetta. Näin kävi viimeksi neljä vuotta sitten kaudella 2019–2020.

Myös kolmas Valioliigan mestaruuskamppailussa mukana oleva joukkue Liverpool on lähellä pudota europeleistä. Eurooppa-liigassa pelaava Liverpool hävisi puolivälierien avausottelun Atalantalle 0–3. Toinen osa pelataan tänään Italiassa.

Toisaalta välierissä on kaksi saksalaisjoukkuetta, vaikka Bundesliigan kauden ylivoimaisesti paras joukkue Leverkusen ei edes pelaa Mestarien liigassa. Kaksi saksalaisjoukkuetta on viimeksi nähty välierissä neljä vuotta sitten keväällä 2020, jolloin Bayern München voitti mestaruuden ja Leipzig oli välierissä. Tässä välissä saksalaisseuroja ei ole ollut välierissä lainkaan.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana eniten välieräpaikkoja ovat ottaneet espanjalaisseurat, yhteensä 13 paikkaa. Vain kerran espanjalaisia ei ole nähty lainkaan välierissä. Englantilaisseuroilla välieräpaikkoja on yhdeksän, saksalaisilla seitsemän, italialaisilla ja ranskalaisilla viisi sekä hollantilaisilla yksi.

Vain yhtenä vuonna kaikki välieräjoukkueet ovat tulleet eri maista, keväällä 2018.

Mestaruuksia on keväästä 2015 lähtien mennyt Espanjaan viisi, Englantiin kolme ja Saksaan yksi. Englantilaisseurat ovat tosin voittaneet edellisestä viidestä mestaruudesta kolme ja niistä kahdessa myös finaalivastustaja oli Englannista. Tänä keväänä englantilaisille tuli kuitenkin lunta tupaan.

Mestarien liigan tämän kevään välierissä kohtaavat Bayern München ja Real Madrid sekä Dortmund ja PSG. Välierät pelataan 30.4–1.5. ja 7.5.–8.5. Finaali pelataan Lontoon Wembleyllä 1. kesäkuuta.

Suosittelemme