Porin kaupunki hämillään: Kokoomuspoliitikko Sampsa Kataja ei ole toimittanut lupaamaansa eroilmoitusta

Sampsa Kataja (kok.) on luvannut jättää poliittiset tehtävänsä, mutta hänen eroanomustaan ei ole tullut Porin kaupungintalolle. Katajaan kohdistuu luottamuspula.

Mies katsoo sivulle.
Sampsa Kataja (kok.) Porin kaupunginvaltuustossa. Arkistokuva. Kuva: Jari Pelkonen / Yle
Antti Laakso

Porin poliitikot alkavat valmistella kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan Sampsa Katajan (kok.) erottamista tehtävästään luottamuspulaan perustuen.

Kaupunginjohtaja Lauri Inna esittää tilapäisen valiokunnan perustamista Katajan erottamiseksi varapuheenjohtajuudesta ja kaupunginhallituksen jäsenen tehtävästä. Valiokunnan perustamista on vaatinut 15 kaupunginvaltuutettua kokoomuksesta, perussuomalaisista, vasemmistoliitosta, keskustasta ja kristillisdemokraateista.

Kataja itse on kertonut medialle, että hän jättää kaikki poliittiset tehtävänsä, mutta Porin kaupunki ei ole saanut Katajalta vastaavaa viestiä. Siksi erottaminen otetaan poliittiselle asialistalle.

Satakunnan aluevaltuusto päätti vastaavan tilapäisen valiokunnan perustamisesta maanantaina, jotta Kataja saadaan erotettua myös aluevaltuuston puheenjohtajan paikalta.

Puheenjohtajisto erotetaan kerralla

Jos Kataja erotetaan, silloin joudutaan kuntalain mukaan erottamaan samalla myös muu kaupunginhallituksen puheenjohtajisto. Käytännössä nämä voidaan valita tehtävään uudelleen, kunhan kokoomus tuo omana ehdokkaanaan Katajan tilalle jonkun toisen nimen.

Jos Kataja toimittaa kaupungille eronanomuksen tehtävästä, silloin tilapäinen valiokunta voidaan lakkauttaa tai sitä ei edes tarvitse nimetä.

Luottamuspulaa puolin ja toisin

Entisen kansanedustajan ja kokoomuksen ex-varapuheenjohtajan tilanteen taustalla on luottamuspula. Sampsa Kataja on jo erotettu määräajaksi Porin kokoomuksen valtuustoryhmästä.

Kataja itse kertoi alkuviikosta medialle jättävänsä politiikan.

– Emme jaa enää samoja arvoja puolueeni edustajien kanssa, Kataja perusteli päätöstään.

Kataja kertoi tuolloin Ylelle lähtevänsä todennäköisesti ulkomaille.

Aiemminkin otsikoissa

52-vuotias Sampsa Kataja toimi kansanedustajana vuosina 2007–2015.

Tarkkoja tietoja nyt ilmenneen luottamuspulan syistä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Porin johtava juristi Pauliina Mäenpää korostaa kaupunginhallitukselle laatimassaan esittelytekstissä, että Kataja voidaan erottaa poliittisen harkinnan perusteella, mutta ”perusteiden tulee kuitenkin olla asiallisia eivätkä ne voi perustua mielivaltaan”.

Sampsa Kataja sai alkoholiin liittyvää negatiivista julkisuutta runsas vuosi sitten. Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimiston johtaja teki tuolloin Katajasta häirintäilmoituksen tämän käyttäydyttyä sopimattomasti toimiston harjoittelijaa kohtaan Brysselissä maakuntahallituksen matkalla.

Suosittelemme