Ylen Antti Kuronen Israelissa: Pohjois-Gaza on nälänhädän partaalla, mutta Israel ei päästä avustusrekkoja perille asti

Ylen toimittaja Antti Kuronen kertoo, että avustusjärjestöillä on vaikeuksia hakea avustuksia Gazan rajalta perille asti.

Antti Kuronen,
Vilma Romsi

Avustuskuljetusten toimittaminen perille Pohjois-Gazaan takkuaa edelleen, Israelissa avustuskuljetusten tilannetta selvittänyt Ylen toimittaja Antti Kuronen sanoo.

Israel salli kansainvälisen paineen alla lisäavustusten kuljettamisen Gazaan sen jälkeen, kun sen ilmaiskussa kuoli länsimaisia avustustyöntekijöitä huhtikuun alussa.

Israel lupasi muun muassa avata uusia reittejä avustuskuljetuksille – Gazan luoteispuolella sijaitsevan Ashdodin sataman sekä Gazan pohjoisrajalla sijaitsevan Erezin rajanylityspisteen.

Myöhemmin Israelin puolustusministeri Yoav Gallant sanoi, että Pohjois-Gazaan avataankin Erezin sijaan vaihtoehtoinen reitti. Mediatietojen mukaan reitti kulkisi aivan Välimeren rantaviivan tuntumassa Zikimin kibbutzin ja As-Siafan palestiinalaiskylän kautta.

– Humanitaarisen avun koukeroiden ja liikkeiden selvittäminen on täällä todellista salapoliisityötä, Kuronen sanoo.

– Jotakin kautta Israel on viime päivinä vienyt Maailman ruokajärjestön apua Gazan kaupunkiin. Sinne on avattu muun muassa leipomo.

Pohjois-Gaza nälänhädän partaalla

Pohjois-Gaza on kärsinyt Israelin sotatoimissa kaikista eniten. Alue on nälänhädän partaalla. Apua Gazaan on pääosin tuotu Egyptistä Rafahin rajanylityspisteen kautta – tavaraa on ollut erittäin vaikeaa saada eteenpäin Pohjois-Gazaan Israelin tarkastuspisteiden ja pommitusten vuoksi.

Auki on ollut lisäksi Gazan Israelin-vastaisella rajalla etelässä sijaitseva Kerem Shalomin rajanylityspiste. Kurosen mukaan avun saaminen perille asti takkuilee edelleen.

– Israel ei anna rekkojen ajaa Israelin puolelta Gazaan perille asti, vaan avustuslastit on purettava rajalle. Gazassa toimivilla avustusjärjestöillä ei ole tarpeeksi resursseja hakea avustuksia, Kuronen kertoo puhelimitse Länsirannan Ramallahista.

Kurosen mukaan on vielä epäselvää, kauanko Israel sallii lisäavustusten toimittamisen.

– Aika näyttää myös, sallitaanko Pohjois-Gazaan esimerkiksi lääkkeiden toimittaminen.

Israelin ja Gazaa hallitsevan Hamasin viimeisin sota puhkesi 7. lokakuuta, kun Hamas hyökkäsi Israeliin. Äärijärjestön taistelijat tappoivat noin 1200 israelilaista ja ottivat panttivangiksi yli 200 ihmistä.

Israel puolestaan hyökkäsi Gazaan aiheuttaen humanitaarisen kriisin. Gazan terveysministeriön vahvistamattomien tietojen mukaan Israelin sotatoimissa on kuollut yli 35 000 ihmistä.

Päivitetty 18.4.2024 klo 17.27: Täsmennetty, että Kuronen puhuu lääkkeiden toimittamisesta Gazan pohjoisosaan.

Suosittelemme