Tommi Mäki pöyristyi kaupungin selvityksestä: näkee Sisäsataman ainoana paikkana Vaasa Festivalsille

Kaavoitusjohtaja kiistää, että kaupungilla olisi halu savustaa tapahtuma pois. Keskustelu tapahtumapaikoista alkaa, kun selvitys lähtee lausunnoille.

Vasa festival 2019
Vaasa Festival on järjestetty Vaasan Sisäsatamassa jo useamman vuoden ajan. Kuva: Vaasa festival
Cecilia Sumell,
Niklas Joki

Vaasa Festivalia Vaasan sisäsatamassa järjestävä Tommi Mäki sanoo, että Vaasa Festival on tullut tiensä päähän, jos tapahtumaa ei saa jatkossa järjestää sisäsatamassa.

Vaasan kaupunki on teettänyt selvityksen Sisäsataman korvaamisesta tapahtumapaikkana, sillä puisto on kärsinyt tapahtumista. Selvityksessä päädytään kahdeksaan mahdolliseen alueeseen.

Lisää: Tapahtumat halutaan pois Sisäsatamasta Vaasassa – uusi paikka valitaan kahdeksasta vaihtoehdosta

– Pidän selvitystä hämmentävänä ja pöyristyttävänä. Festivaalille ollaan esittämässä paikkaa miettimättä, mistä tapahtuma koostuu, mikä sille ja sen toimijoille on tärkeää, sanoo Tommi Mäki.

Mäki sanoo myös, ettei kaupungilta ole oltu häneen yhteydessä, jotta tapahtuman tarpeista olisi keskusteltu.

– Vaasa Festival päättää, missä se järjestetään. Olemme panostaneet tähän 5-10 miljoonaa euroa kuuden vuoden aikana. Kaupunkikin on rakentanut sille infraa. Miksi tällainen selvitys on tehty? Halutaanko Vaasa Festival oikeasti lopettaa? Mäki ihmettelee.

Mäen mukaan sisäsatama ja sen miljöö on osa Vaasa Festivalia. Jos tapahtumaa ei saa jatkossa järjestää sisäsatamassa, sitä ei järjestetä muuallakaan kaupungissa.

– Jos se järjestetään jalkapallostadionilla tai Minimanin parkkipaikalla, niin ei se ole sama tapahtuma.

Kaupunki kiistää savustamisen

Vaasan kaupungin kaavoitusjohtaja Päivi Korkealaakso sanoo, että tarkoituksena ei ole savustaa festivaalia pois sisäsatamasta.

– Eihän tätä selvitystä ole tehty sen takia, että kaupunki tuosta haluaisi irtaantua. On haluttu parantaa edelleen puitteita ja mietitty, mihin niitä pystyisi kehittämään.

Tapahtumapaikkoihin ei hänen mukaansa investoida vielä vuosiin, sillä Vaasan kaupungilla on säästövuodet edessä.

Tässä vaiheessa ei ole käyty keskustelua kaikkien toimijoiden kanssa, vaan keskustelun aika on, kun selvitys lähtee lausunnoille, sanoo Korkealaakso.

Ajatuksena on ollut löytää paikka, joka sopisi kaikille festivaalitoimijoille. Sellaista paikkaa ei kuitenkaan löytynyt, vaan sen sijaan kahdeksan erilaista.

– Eihän tämä rajaa sitä, että muualla pidettävät tapahtumat olisi kielletty. Tässä on pohdittu mahdollisuuksia ja voi olla, että saadaan myös hyviä muita nostoja kuulemisen aikana.

Rata-alueen aitaaminen rajoittaisi käyttöä

Sisäsatamassa on kaavoitus menossa, ja samalla haluttiin analysoida paikan tulevaisuuden mahdollisuuksia.

– Tiedettiin, että siellä esimerkiksi junarata aiheuttaa mahdollisia esteitä, ja haluttiin myös miettiä, olisiko sitten jotain muita paikkoja.

Kynnyskysymys nykyisen alueen rajaamiseen on se, mitä tapahtuu raidealueella.

Nyt liikennettä on niin vähän, että alueen on pystynyt ottamaan käyttöön. Jos liikenne lisääntyy, ja rata-alue vaatii kiinteät aidat, käyttö rajoittuu.

– Siihen saakka kunnes alue on tuollainen, niin näillä ehdoilla pystyy etenemään. Kun sinne ei pysäköidä painavimpia rakenteita ja ajoneuvoja vanhojen puiden juurille, niin sillä varmasti jo pääsee pitkälle, sanoo Korkealaakso.

Kriittisin ajankohta on silloin, kun raidealueelle tulee muutoksia.

– Siinä kohtaa pitää olla jo joku plan B, ja senhän takia tätä nyt mietittiin.

Selvityksessä esitettiin, että tapahtumia voisi edelleen järjestää Hietasaaren ja Sisäsataman alueella, jos siitä rajattaisiin pois puistoalueet.

– Ihan sellaisenaan sitä ei pysty monta vuotta jatkamaan, vaan jossain kohtaa tulee asioita, jotka täytyy sitten vähän mukauttaa toisella tavalla siihen. Raideasialle kaupunki ei voi ihmeitä tehdä. Jos raiteille saadaan lisää käyttöä, niin sillä on myös iso arvo, sanoo Korkealaakso.

Suosittelemme