Kolari kunnostaa Ylläksellä vanhan luontoreitin ympäristöystävällisesti EU:n tuella – maastotyöt alkavat tänään

Kolari on saanut luontoystävälliseen hankkeeseen 300 000 euroa EU:lta. Omaa rahaa kunta käyttää noin 130 000 euroa. Tavoitteena on kasvattaa viihtyisyyttä ja elinvoimaa.

Talkoolaisia korjaamassa Martimoaavan soidensuojelualueen pitkospuita Simossa.
Ylläksen kunnostettavalle luontoreitille tehdään myös pitkospuita. Kuvituskuva Simosta, jossa vapaaehtoiset korjasivat Martimoaavan soidensuojelualueen pitkospuita vuonna 2020. Kuva: Metsähallitus / Erkki Ollila
Jarno Tiihonen

Kolarin kunnassa alkaa luontoreitin kunnostus.

Kyseessä on väylä Ylläsjärveltä Tunturijärven kautta Äkäslompoloon vieville reiteille Yllästunturin länsipuolella. Parinkymmenen kilometrin reitillä kunnostustöitä tehdään noin 14 kilometrin matkalla.

Kunta on saanut hankkeeseen noin 300 000 euroa EU:n Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta. Rahoituspäätöksen on tehnyt Lapin liitto. Se on siis tulkittu ympäristöystävälliseksi hankkeeksi. Kunta käyttää termiä kestävöittäminen.

– Emme rakenna uutta, vaan kunnostamme olemassa olevaa reittiä. Tällä hetkellä reitti on talvikunnossapidon piirissä, mutta siitä tehdään ympärivuotinen, kertoo Kolarin kehitysjohtaja Nina-Maria Möykkynen.

Kunta laittaa hankkeeseen omaa rahaa noin 130 000 euroa.

– Se lisää kunnan elinvoimaa, viihtyisyyttä sekä veto- ja pitovoimaa. Yrittäjille tulee lisää mahdollisuuksia, Möykkynen sanoo.

Koirakin huomioidaan

Nykyisellään reitti ei kestä kesäisin pyöräilyä tai edes kunnolla kävelyä. Kunnostuksen jälkeen reitti soveltuu koirillekin.

– Reitille tehdään myös pitkospuita rautaritilällä. Niiden rinnalle tulee kuitenkin lankku, joka sopii koiran tassuille, Möykkynen kertoo.

Pohjaa vahvistetaan lisäksi sorastuksella. Vesistö huomioidaan ojasilloilla.

Maanantaina 22. huhtikuuta alkavat maastotyöt edellyttävät toimia myös lumipeitteen aikana, jotta materiaalit saadaan kuljetetuksi kunnostuskohteisiin ympäristöä säästäen.

Töiden vuoksi niin sanotulta yläkolmoselta sekä Ylläsjärveltä lähtevä reittiosuus Tunturijärvelle suljetaan.

Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 432 898 euroa. Valmista on määrä olla syksyllä 2025.

Suosittelemme