Suomen F1-voittolukemat murskaksi – Verstappenin dominoinnille saatiin huimat mittasuhteet, Bottakselle jättipettymys

Max Verstappen on nyt voittanut enemmän F1-kisoja kuin kaikki suomalaiskuljettajat yhteensä. Valtteri Bottas joutui jällen kerran pettymään, kun Sauberiin iski moottorivika.

Valtteri Bottas keskeytti Kiinan kilpailuviikonlopun moottorivikaan.
Valtteri Bottaksen kilpailu päättyi Sauberin ongelmiin hieman ennen puoliväliä. Kuva: XPB Images
Roope Visuri

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Red Bullin Max Verstappen voitti Kiinan F1-osakilpailun Shanghaissa. Voitto oli Verstappenille jo F1-uran 58:s. Samalla Verstappenilla on nyt jo enemmän voittoja kuin Suomen F1-kuljettajilla yhteensä. Kimi Räikkönen, Mika Häkkinen, Valtteri Bottas, Keke Rosberg ja Heikki Kovalainen ovat keränneet yhteensä 57 voittoa.

Verstappen sivusi suomalaista F1-historiaa jo lauantaina, kun hän otti viidennen peräkkäisen paalupaikan. F1-historiassa ainoastaan Mika Häkkinen oli aiemmin aloittanut kauden viidellä perättäisellä paalupaikalla. Häkkinen kykeni samaan temppuun toisella mestaruuskaudellaan 1999.

26-vuotias Verstappen nosti Hollannin nyt neljänneksi maiden vertailussa. Verstappen on ainoa hollantilainen kuljettaja, joka on voittanut F1-kilpailun. Hollannin edellä ovat kuitenkin enää vain Ranska (81), Brasilia (101), Saksa (179) ja Iso-Britannia (309).

– Pystyin tekemään auton kanssa mitä tahansa halusin. Nämä viikonloput tuntuvat uskomattomilta, Verstappen tunnelmoi ratahaastattelussa kisan jälkeen.

Verstappenin takana McLarenin Lando Norris onnistui komeasti ja oli toinen ennen toista Red Bull -kuljettajaa Sergio Pereziä. Norrisille palkintokorokesija oli kauden toinen. Hän oli aiemmin tänä vuonna Australiassa kolmas.

– Olen todella yllättynyt ja iloinen. Meillä oli hyvät varikkopysähdykset. En odottanut palkintokorokesijaa, Norris sanoi ja kertoi olleensa etenkin yllättynyt siitä, kuinka kauas Ferrari-kuljettajat jäivät.

Ferrarin Charles Leclerc oli neljäs jääden Norrisista kymmenisen sekuntia ja Carlos Sainz viides taipuen kahdellakymmenellä sekunnilla McLarenin nuorelle brittikuljettajalle.

– Löin ennen kisaa vetoa, kuinka kauas jäisimme Ferrarista tänään. Ajattelin, että se olisi noin 35 sekuntia. Olin todella väärässä siitä. Olen todella iloinen, että olin väärässä itseni kanssa. Tämä oli hyvä päivä kaikille tiimissä, Norris tunnelmoi.

Max Verstappen vauhdissa Shanghaissa.
Max Verstappenin vauhti on nyt liikaa kaikille muille. Kuva: Getty Images

Bottakselle taas pettymys

Valtteri Bottas taisteli Kiinassa F1-kauden ensimmäisistä pisteistään, mutta joutui keskeyttämään moottorivikaan 21. kierroksella.

Bottas oli keskeytyshetkellä yhdestoista. Hän taisteli paikasta kymmenen joukkoon. Bottas oli kiinni yhdessä pisteessä ja kymmentenä, mutta putosi varikkopysähdyksen aikana Haasin Nico Hülkenbergin taakse.

Silti Bottas vaani vain muutaman sekunnin päässä pistesijoista. Kiinassa Bottaksella piti olla erinomaiset mahdollisuudet pisteille, sillä hän starttasi 10. ruudusta.

Bottakselle kaudenalku on ollut vaikea. Viidessä ensimmäisessä kisassa Bottas on ollut parhaimmillaan kahdesti neljästoista, Japanissa ja Australiassa.

Valtteri Bottas Shanghain F1-viikonloppuna 2024.