Kommentti: Nämä Pelicansin vaikeudet kuvastavat Tapparan ylivoimaisuutta

Pelicansin tähtipelaajien jalka ei ole riittänyt SM-liigan finaalien vauhtiin, kirjoittaa Yle Urheilun Simo Arkko.

Tapparan pelaajat puolustavat omaa maaliaan.
Tapparan maalin edessä ei ollut tilaa lahtelaispelaajille. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Toimittaja Simo Arkko.
Simo Arkkourheilutoimittaja

Yle seuraa SM-liigan finaaleja verkkosivuillaan hetki hetkeltä. Jääkiekkokierros välittää jokaisen liigafinaalin suorana. Kaikki finaalit kuullaan suorana Yle Areenassa, kolmas finaali myös Radio Suomen ääniaalloilla. Jääkiekkokierroksen ennakkostudioista päästään finaaleissa nauttimaan ensi kertaa videomuodossa.

LAHTI. Tampereen Tappara vie jälleen mielenkiinnon jääkiekon SM-liigan finaaleista.

Totta se on. Suurista muutoksista ja vaiherikkaasta kaudesta huolimatta näin on tapahtumassa tänäkin keväänä. Finaalisarjaa johtava Tappara on marssimassa kolmanteen perättäiseen mestaruuteensa.

Tappara on ollut viimeisen 11 kevään aikana peräti yhdeksän kertaa finaaleissa. Nyt se on voittojen ja etenkin peliesitystensä perusteella vahvasti kiinni jo viidennessä mestaruudessa tällä ajanjaksolla.

Tappara muutti ennen kauden alkua pelitapaansa, kun se palkkasi päävalmentaja Rikard Grönborgin muuttamaan kulttuuria.

Tapparan identiteetti, työnteko säilyi, mutta se sai uutta väriä hyökkäyspäähän. Pelaajat saivat pelata ja karvata niinkin rajusti, että ne kostautuivat vastahyökkäyksinä sekä maaleina omaan päätyyn.

Finaaleissa raikkaus on säilynyt. Tappara on saanut terävillä vastahyökkäyksillään paljon vaarallisia tilanteita. Toisessakin finaalissa Pelicansin pelaajat saivat kiittää useampia huipputorjuntoja ottanutta Niklas Kokkoa.

Joni Tuulola teki maalin.
Tapparan puolustaja Joni Tuulola hyödynsi läpiajonsa toisessa erässä. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Pelicansin ja Tapparan suurin ero on puolustusalueen pelaamisessa. Tapparan puolustuspeli on ollut jo pidemmän aikaa raiteillaan ja maali on ollut visusti tilkittynä.

Viimeiseen neljään otteluun Tappara on päästänyt ainoastaan kolme maalia.

Pelicansin kannalta suurin ongelma ei ole edes sarjan paras maalivahti Christian Heljanko. Merkittävimmäksi haasteeksi on noussut murtautuminen maalin eteen.

Tappara päästi Pelicansin laukomaan paljon kaukaa ja ilman maskia. Nämä Heljanko koppasi, kun lahtelaiset eivät saaneet mailojaan vapaaksi ohjaamaan kiekkoa verkkoon.

Kun Pelicans sai huipputontin ytimestä, Tappara blokkasi. Jaloilla, mailoilla ja kaikilla mahdollisilla tavoilla. Pelicans hakkasi päätään seinään.

Ero joukkueiden välillä konkretisoitui Tapparan avausmaalissa. Puolustajaa paikannut Otto Rauhala laukoi viivalta ja maskissa ollut Heikki Liedes ohjasi kiekon taidokkaasti verkkoon.

Maski oli niin laadukas, että kiekko olisi voinut päätyä verkkoon myös ilman ohjausta.

Christian Heljanko torjuu.
Heljanko on pelannut varmasti finaaleissa. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Pelicans oli parhaimmillaan, kun se pääsi kääntämään nopeaan suoraan hyökkäykseen. Näin se sai myös kavennusmaalinsa, kun Lubos Horky kavensi pelin 1–3:een toisen erän lopussa.

Pelicans sai päätöserän loppupuolella vielä kavennuksen, mutta iso kuva on lahtelaisten kannalta murheellinen.

Mikään ei ole muuttunut aiemmista vuosista. Vaikka ennen kauden alkua SM-liigan keväästä oli tulossa huipputasainen, finaalit ovat olleet jälleen pelillisesti Tapparan näytöstä.

Pelicansilla on iso vuori kiivettävänä.

Suosittelemme