Suomen suurimman maatuulipuiston kuljetukset alkavat toukokuussa – liikenteen odotetaan sujuvan lähes häiriöittä

Keski-Pohjanmaalla alkavat toukokuun puolivälissä Suomen suurimman maatuulivoimapuiston kuljetustyöt.

Alajärven Louhukankaan tuulivoimaloita.
Hanke sisältää 69 tuulivoimalaa, joiden enimmäiskorkeus on 240 metriä ja yhteenlaskettu kokonaisteho 455,4 megawattia. Kuva: Tarmo Niemi / Yle
Cecilia Sumell

Erikoiskuljetukset kulkevat Kokkolan satamasta Lestijärvelle valtatie 13:a pitkin. Erikoiskuljetuksia tulee yhteensä yli 1 100.

69 voimalan kuljettaminen perille on iso projekti. Näillä näkymin kuljetuksia tehdään ensi vuoden helmikuulle asti. Kuljetussaattueita liikkuu karkeasti arvioituna noin puolitoista päivässä.

Satamasta alkaa toukokuussa liikkua tuulivoimaloiden siipiä, torneja ja konehuoneita. Kuljetukset ovat suurimmillaan vähintään 8 metriä korkeita, 96 metriä pitkiä ja myös erikoisleveitä.

– Kokkolan satamasta kun lähdetään, kuljetus tulee sisämaata kohti Sillanpään risteykseen saakka, josta käännytään Halsuan ja Lestijärven suuntaan. Matkan varrella Sillanpään risteykseen ovat Alaveteli, Kaustinen ja Veteli, risteyksen jälkeen puolestaan Halsua ja lopulta Lestijärvi. Se on käytännössä hyvin yksiselitteinen reitti, sanoo projektipäällikkö Jommi Tervo.

Kokkolan päädyn väistöt ja kaupungin liikenne on ollut eniten aikaa vievää reittisuunnittelussa. Kuljetusliike Silvasti ja voimalaitostoimittaja Siemens gamesa ovat määrittäneet reitin.

– Meidän puolelta riittää, että saadaan voimalat turvallisesti ja mahdollisimman suoraviivaisesti perille, sanoo Tervo.

Liikenteessä ei tule olemaan erityisiä paikkoja, joita tulisi välttää. Kuljetukset on tarkoitus ajoittaa niin, että häiriöt ja liikenne ovat mahdollisimman vähäistä.

– Hyvin lyhyitä ja pieniä vaikutuksia on tiedossa. Mahdollisesti voi tulla joku kymmenen minuutin odotusaika maksimissaan kapeammalla tieosuudella tai kurvissa. Etuautot sitten järjestelevät liikenteen ja yksittäiset ajoneuvot sopiviin kohtiin. Jos on väistötarpeita, niin sitä kautta se hoituu.

Lestijärvellä torstaina pidetyssä infotilaisuudessa keskityttiin kuljetuksiin ja niiden aikatauluihin. Suunnitteilla on myös toinen tilaisuus, joka koskee voimalaitosten nostamista ja kasaamista.

– Siinä käytäisiin yksityiskohtaisemmin läpi asioita ja esiteltäisiin sitäkin työvaihetta. Sitten käytäisiin paikan päällä katsomassa niitä.

Täsmennetty juttua 19.4. kello 11: Kyse on kuljetussaattueista, ei yksittäisistä komponenttikuljetuksista. Lisätty myös reitin varrelta puuttuneet kunnat.

Suosittelemme