Teollisuuden Voima: Fingrid jakanut virheellisiä tietoja miljoonakiistassa

Kyse on Olkiluoto 3 -ydinvoimalan järjestelmäsuojasta ja sen aiheuttamista kustannuksista. TVO:n mukaan Fingridin väitteet sadan miljoonan vuosikustannuksista ovat harhaanjohtavia.

Ydinvoimala kuvattuna kauempaa.
Olkiluoto 3 -voimalan maksimiteho on liian suuri sähköjärjestelmälle ilman kymmeniä miljoonia euroja maksavaa järjestelmäsuojaa. Kuva: Jari Pelkonen / Yle
Mika Viljanen

Teollisuuden Voima (TVO) katsoo Fingridin jakaneen virheellisiä tietoja Olkiluoto 3 -ydinvoimalan niin sanotusta järjestelmäsuojasta ja sen aiheuttamista kustannuksista.

OL3-voimala vaatii erityisjärjestelyn, jotta sitä voidaan ajaa täydellä 1 600 megawatin teholla. Sähköjärjestelmä kestäisi vain 1 300 megawatin poistumisen verkosta äkillisesti.

Suuremman tehon putoaminen sähköntuotannosta voisi aiheuttaa erittäin vakavan maanlaajuisen häiriön sähköverkkoon. Tämän vuoksi sovitut suurten teollisuuslaitosten ja muiden toimijoiden etukäteen määritellyt sähkönkulutuskohteet irtoavat vikatilanteessa verkosta 0,3 sekunnissa.

TVO ja Fingrid ovat kiistelleet pitkään siitä, kenelle järjestelmäsuojasta aiheutuneet kustannukset kuuluvat.

Nyt TVO katsoo, että Fingrid on antanut virheellisiä tietoja järjestelmäsuojasta, sen kustannuksista ja lainsäädännöstä.

Yhtiö vaatii, että virheelliset tiedot poistetaan Fingridin asiakirjasta ennen kuin se toimittaa tiedot Energiavirastolle tämän kuun lopussa. Siihen Fingrid on kirjannut järjestelmäsuojan ehdot ja maksujen määräytymisperusteet.

40 miljoonaa vai 100 miljoonaa?

TVO:n mukaan esimerkiksi Fingridin esittämä rahasumma järjestelmäsuojan kustannuksista on harhaanjohtava. Fingrid on kertonut työ- ja elinkeinoministeriön arvioineen järjestelyn vuosikustannuksiksi jopa sata miljoonaa euroa.

TVO:n arvion mukaan kustannuksia aiheutuu vuodessa noin 40 miljoonaa euroa, jotka TVO on tähän asti pääosin maksanut.

Ydinvoimayhtiön mielestä kustannukset pitäisi siirtää jatkossa kantaverkkotariffiin eli kaikkien kantaverkon asiakkaiden maksettavaksi.

Tämä nostaisi TVO:n mukaan kantaverkkotariffeja noin kymmenen prosenttia, kun Fingrid on arvioinut nousun olevan jopa 25 prosentin luokkaa. Kotitalouskuluttajan lasku nousisi TVO:n laskelmilla vain noin 0,2 prosenttia.

Suosittelemme