Hyvinvointialue sai palautevyöryn suunnitelmistaan – rankin ehdotus Keski-Suomen soteasemien karsimisesta haudataan

Keski-Suomen hyvinvointialue sai tuhansia kommentteja palveluverkkoehdotuksiinsa. Hyvinvointialuejohtajan mukaan kaikkein rajuin säästösuunnitelma on jo haudattu.

Keski-Suomen hyvinvointialueen johtaja Jan Tollet tietokoneen ääressä hyvinvointialueen tiedotustilaisuudessa.
Keski-Suomen hyvinvointialueen johtaja Jan Tollet esitteli suunnitelmia palveluverkon uudistamisesta tiedotustilaisuudessa 21.2. Kuva: Jaana Polamo / Yle
Minna Matintupa

Keski-Suomen hyvinvointialueen ehdotukset palveluverkon uudistamisesta saivat aikaan ankaran palautteen vyöryn, jossa leikkaussuunnitelmat tyrmättiin.

Hyvinvointialue pyysi kommentteja sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä ja sai, mitä tilasi. Kuukauden aikana viestejä on tullut tuhansittain.

Nyt hyvinvointialueella on käsissään kaikkiaan 77 lausuntoa, 7 adressia, pari julkilausumaa, yli 2 100 kommenttia ja ehdotusta hyvinvointialueen henkilökunnalta ja lähes 800 viestiä alueen asukkailta.

Keski-Suomen hyvinvointialueen johtaja Jan Tolletin mukaan jokainen viesti on luettu. Palautetta käsittelemässä ja luokittelemassa on ollut yhteensä parikymmentä hyvinvointialueen ammattilaista, arkisen työnsä ohessa.

Vaikein vaihe on kuitenkin vasta edessä.

– Lausuntojen pohjalta on tarkoitus valmistella päätöksentekoon esitys [palveluverkosta], kertoo toimialajohtaja Kati Kallimo hyvinvointialueen tiedotteessa.

Työn tekee haastavaksi se, että yksi palveluverkkouudistuksen tavoitteista on löytää reilun 10 miljoonan säästöt.

Tärkeää palautetta

Suurin osa palautteesta on kauniisti sanottuna kriittistä. Palvelujen karsiminen saa kansalaisilta lähes täystyrmäyksen.

Kannatusta keräsivät lähinnä ehdotukset perhekeskusten ja ikääntyneiden päivätoiminnan laajentamisesta.

Onko valtavasta palautemassasta hyötyä, kun palveluverkkoa uudistetaan säästöpaineiden puristuksessa?

Tolletin mukaan historiallisen suurta palautetyötä ei tehty tyhjän takia.

– Palaute antoi prioriteetteja asioista, jotka koetaan tärkeinä. Meidän tehtävämme on hahmottaa, mitkä niistä tuovat kustannussäästöä ja mikä on investointeja tulevaisuuteen.

Radikaalein ehdotus haudataan

Palautteiden perusteella palveluverkkoehdotuksissa hiertää eniten hyvinvointialueen suunnitelma karsia soteasemien määrää. Rankempi vaihtoehto, suunnitelma 2, harventaisi maakunnan terveyskeskusten verkon alle puoleen nykyisestä.

Alueellisesti eniten huolta aiheuttivat pohjoisen Keski-Suomen ja Jämsän alueen palveluiden saatavuus tulevaisuudessa.

Videolla toimittaja Virpi Kotilainen esittelee Keski-Suomen hyvinvointialueen ehdotuksia palveluverkon muutoksista.

Erityisesti kunnat painottivat lausunnoissaan, että hyvinvointialueen palveluilla on suora vaikutus Keski-Suomen elinvoimaan. Jos palvelut siirtyvät kauemmaksi, on mahdollista, että myös ihmiset liikkuvat niiden perässä.

Tollet lupaa, että palautetta kuullaan ja rajumpi vaihtoehto palveluverkon karsimisesta ei toteudu.

Todennäköisin skenaario on, että vaihtoehdoista 1 ja 2 yhdistelemällä rakennetaan ”versio 1.2” tai kokonaan uusi ehdotus, joka etenee päätöksentekoon.

Toukokuussa nähdään, miten palautteet vaikuttivat

Toimialajohtaja Kati Kallimo ja hyvinvointialueen vastuualuejohtajat tiimeineen muokkaavat parhaillaan ehdotuksia palveluverkosta.

Seuraava versio palveluverkkosuunnitelmista esitellään toukokuun alkupuolella. Silloin nähdään, onko palautteella ollut vaikutusta.

Aluehallitus käsittelee palveluverkkoa seuraavan kerran kokouksessaan 7.5.

Viikkoa myöhemmin aluevaltuustolle järjestetään seminaari, jossa syvennytään palveluverkkosuunnitelmiin.

Lopullinen versio palveluverkkosuunnitelmasta on aluehallituksen käsittelyssä 4. kesäkuuta.

Päätöksen siitä missä ja millaisia sotepalveluja Keski-Suomessa jatkossa saa, tekee aluevaltuusto 11.6.

Suosittelemme