”Mikään ei ole muuttunut” – maailman parhaaksi valittu Aitana Bonmati kritisoi maailmanmestaruuden löyhäksi jääneitä vaikutuksia

Jalkapallon naisten Mestarien liigan välierissä Barcelona kohtaa lauantaina Chelsean. Toisessa osaottelussa ranskalaisjätit PSG ja Lyon ottavat toisistaan mittaa.

Aitana Bonmati havainnoi ympäristöään.
Aitana Bonmati olisi toivonut maailmanmestaruuden näkyvän myös Espanjan jalkapalloliigassa. Lauantaina hän haastaa Mestarien liigan välierissä Chelsean. Kuva: Getty Images
Hinni Hirvonen

Barcelonaa on viime vuosina pidetty naisten seurajalkapallon parhaana joukkueena. Viimeisen viiden vuoden aikana se on yltänyt Mestarien liigan finaaleihin neljästi ja poistunut kahdesti voittajana.

Kotimaansa kentillä katalonialaisjätille ei ole tälläkään kaudella löytynyt vastusta: Barcelona on voittanut pelaamastaan 23 ottelusta 22, ja vain kerran päätynyt pistejakoon.

Moni joukkueen pelaajista edustaa myös MM-kultaa viime kesänä juhlinutta Espanjaa. Barcelonan tähtipelaaja Aitana Bonmati olisi toivonut maailmanmestaruuden vaikutusten näkyvän paitsi maajoukkueen myös maan oman liigan arjessa.

Aitana Bonmati Kultainen pallo -palkinto käsissään.
Aitana Bonmati voitti viime vuonna maailman parhaan pelaajan Ballon d'Orin, MM-kisojen parhaan pelaajan palkinnon, maailmanmestaruuden, Espanjan mestaruuden ja Mestarien liigan. Hänet valittiin myös Mestarien liigan parhaaksi pelaajaksi. Kuva: Mohammed Badra / EPA-EFE

– Haluaisin sanoa, että kaikki on muuttunut maailmanmestaruuden jälkeen ja että MM-kulta antoi meille paljon asioita. Mutta en voi edes verrata sitä Englantiin ja EM-kultaan. Kaikki muuttui silloin, Bonmati vuodatti BBC:lle.

– Mielestäni maailmanmestaruus on euroopanmestaruutta isompi asia, mutta mikään ei ole muuttunut, ei varsinkaan maamme pääsarjassa. Meillä on samat ongelmat kuin ennenkin, ja ongelmia meillä on paljon, Bonmati jatkoi.

Bonmatin mukaan muutoksia ei ole näkyvissä lähitulevaisuudessa.

Jorge Vilda ja Luis Rubiales.
Jorge Vilda on saanut väistyä päävalmentajan ja Luis Rubiales puheenjohtajan paikalta. Kuva: FIFA / Getty Images

Espanja juhli maailmanmestaruutta kohun keskellä. Ongelmat alkoivat jo ennen kisoja, kun moni tähtipelaajista kieltäytyi pelaamasta kiistellyn Jorge Vildan alaisuudessa. Mitalienjakotilaisuudessa entinen puheenjohtaja Luis Rubiales suuteli väkisin tähtihyökkääjä Jenni Hermosoa, jota painostettiin ensin vaikenemaan. Lopulta Hermoso teki rikosilmoituksen, ja Rubiales väistyi kritiikin jälkeen.

Myös Vilda jätti tehtävänsä. Espanjan maajoukkuepelaajat menivät syyskuussa lakkoon ja vaativat muutoksia liiton toimintakulttuuriin. Liitto suostui lopulta pelaajien vaatimuksiin ja ilmoitti tekevänsä monia urheilullisia ja rakenteellisia muutoksia.

Bonmatin mukaan Espanjan liigassa pelaavien naispelaajien arki ei kuitenkaan ole muuttunut.

Espanjan Lucia García ja Saksan Merle Frohms.
Lucia Garcia on yksi Englannin Superliigaan siirtyneistä espanjalaisista. Kuva: Getty Images

Hän antaakin kiitosta Englannin Superliigalle, jonne osa espanjalaistähdistäkin on viime vuosina siirtynyt.

– Sarja on hyvin kilpailullinen ja joka vuosi laitetaan rahaa, jotta liiga kehittyisi. Se tekee sarjasta houkuttelevamman. Pelaajat haluavat liigaan, sillä täällä jalkapalloa arvostetaan.

Hayes havittelee jäähyväisvoittoa

Lauantaina Barcelona saa välierissä vastaansa toisen jättiläisen: Superliigaa johtava Chelsea havittelee Emma Hayesin jäähyväiskaudelle pokaaleista arvostetuinta.

Emma Hayes nostelee käsiään.
Emma Hayes siirtyy USA:n naisten jalkapallomaajoukkueen päävalmentajaksi. Kuva: Kieran McManus/Shutterstock/All Over Press

Toisessa välieräparissa kohtaavat ranskalaisjätit Lyon ja PSG.

Lyon firar med Champions League-pokalen.
Lyon on voittanut naisten Mestarien liigan kahdeksan kertaa. Kuva: Hollandse Hoogte/Shutterstock/All Over Press

Suosittelemme