Leverkusen teki sen taas! Vältti tappion viime hetkellä ja eteni Eurooppa-liigan välieriin – Liverpool joutui pettymään

Leverkusenin nappikausi jatkui torstai-iltana Eurooppa-liigassa West Hamin vieraana. Välieriin se eteni yhteismaalein 3–1.

Leverkusen juhlii.
Leverkusen ei ole hävinnyt viimeiseen 44 otteluun. Suomalaiskapteeni Lukas Hradecky oli torstaina huilivuorossa. Kuva: Getty Images
Hinni Hirvonen

Jalkapallon Bundesliigan mestaruuden viikonloppuna varmistanut Leverkusen teki torstai-iltana tempun, missä se on onnistunut niin monta kertaa tällä kaudella aiemminkin.

Saksalaisseura oli lähellä kärsiä kauden ensimmäisen tappionsa, kun West Ham johti ottelua vielä parisen minuuttia ennen varsinaisen peliajan päätöstä.

Vaihdosta sisään tullut Jeremie Frimpong tasoitti pelin kuitenkin 1–1:een 89. minuutilla ja venytti Leverkusenin tappiottomien otteluiden putken jo nyt jo 44. ottelun mittaiseksi.

Samalla Leverkusen varmisti paikkansa Eurooppa-liigan välierissä. Sen se olisi tehnyt maalin tappioasemassakin, sillä saksalaisseura oli vienyt avauskohtaamisen kotonaan 2–0.

Leverkusen lepuutti tuttuun tapaan suomalaiskapteeni Lukas Hradeckyä. Tshekkivahti Matej Kovar on kantanut suurimman osan torjuntavastuusta europeleissä, ja niin myös torstaina.

Kovar joutui antautumaan jo 13. minuutilla, kun Michail Antonio vei kotijoukkueen 1–0-johtoon.

West Hamin ja Leverkusenin pelaajat nahistelevat.
Leverkusenin ja West Hamin kamppailussa kävivät tunteet paikoitellen kuumina. Kuva: EPA-EFE

Päävalmentaja Xabi Alonso ei ollut tyytyväinen omiensa otteisiin avausjaksolla, ja otti haparoineen puolustaja Odilon Kossounoun vaihtoon ennen kuin peliä oli kulunut puoli tuntia. Toisella jaksolla Leverkusen paransi kuitenkin otteitaan, ja palkintonsa se sai jälleen ottelun lopussa.

Välieriin Leverkusen eteni yhteismaalein 3–1.

Eurooppa-liigan lisäksi joukkue kamppailee Saksan cupin voitosta. Finaalissa se kohtaa Kaiserlauternin 25. toukokuuta.

Ei ainuttakaan englantilaisjoukkuetta Eurooppa-liigan välierissä

Kotikentällään 0–3 Atalantalle avausosan hävinnyt Liverpool ei onnistunut voitosta huolimatta kääntämään otteluparia edukseen Bergamossa. Vielä ottelun alkuhetkillä kaikki näytti Liverpoolin kannalta hyvältä, sillä vieraat siirtyivät johtoon jo seitsemännellä minuutilla. Liverpool sai rangaistuspotkun jo viidennellä minuutilla, kun pallo osui rangaistusalueella Matteo Ruggerin käteen. Mohamed Salah laittoi pallon varmasti verkkoon.

Jürgen Klopp i Liverpool.
Jürgen Klopp väistyy tämän kauden päätteeksi Liverpoolin päävalmentajan paikalta. Kuva: Paul Greenwood/Shutterstock/All Over Press

Osuma jäi kuitenkin Liverpoolin ainokaiseksi ja Atalanta eteni Eurooppa-liigan välieriin yhteismaalein 3–1.

– Ensimmäiseksi kaikki kunnia Atalantalle. Me olimme viime viikolla todella huonoja ja heillä oli hyvä peli. He ansaitsivat jatkopaikan, sillä me teimme tästä itsellemme liian vaikeaa. Tämänpäiväinen esitys oli meiltä hyvä ja taistelimme hyvin. Paransimme peliämme, mutta fakta on, että olemme siltä ulkona. Meidän täytyy nyt palautua nopeasti ja matkustaa Lontooseen lauantaina, kapteeni Virgin van Dijk kommentoi TNT Sportsille.

Kulunut viikko on ollut Liverpoolille haastava. Viime torstain Atalanta-tappion jälkeen se hävisi kotonaan Crystal Palacelle 0–1, mikä teki mestaruustaistosta entistä jännittävämmän.

Manchester City johtaa Valioliigaa nyt kahden pisteen erolla Arsenaliin ja Liverpooliin. Liverpool tarvitsee Valioliigan mestaruustaistoon myös onnea, sillä Cityn loppuohjelma on suotuisampi.

Liverpool kohtaa sunnuntaina Fulhamin vieraissa, kun taas City pelaa lauantaina FA Cupin välierässä Chelseaa vastaan.

David Moyes haroo hiuksiaan.
West Hamin päävalmentaja David Moyes ei nauttinut näkemästään. Kuva: Getty Images

Yksikään englantilaisjoukkue ei onnistunut etenemään Mestarien liigan välieriin, kun Manchester City taipui rangaistuspotkukilpailun jälkeen Real Madridille. West Hamin ja Liverpoolin putoamisen myötä myöskään Eurooppa-liigan välierissä ei nähdä yhtään englantilaisjoukkuetta.

Muissa puolivälieräotteluissa Roma kaatoi AC Milanin 2–1 ja varmisti jatkopaikkansa yhteismaalein 3–1.

Viimeisen välieräpaikan nappasi Marseille, joka kaatoi rangaistuspotkukilpailun jälkeen Benfican. Portugalilaisseura oli vienyt avausosan 2–1, mutta Marseille oli kotonaan vahvempi 1–0-lukemin.

Leverkusen saa vastaansa Roman kahden viikon kuluttua käynnistyvissä välierissä. Atalanta kohtaa puolestaan Marseillen.

Aston Villa ainoana englantilaisjoukkueena välierissä

Jalkapallon Konferenssiliigassa Aston Villa varmisti välieräpaikkansa dramaattisten vaiheiden jälkeen, kun se nousi voittoon Lillestä rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

Ranskalaisseura oli kiinni jatkopaikassa vielä muutama minuutti ennen varsinaisen peliajan päätöstä, kun se johti ottelua Yusuf Yazicin ja Benjamin Andren maaleilla.

Matty Cash iski Villan 1–2 kavennuksen 87. minuutilla. Koska Villa oli vienyt avauskohtaamisen 2–1, haettiin 3–3-tilanteessa ratkaisua ensin jatko-ottelusta ja sen jälkeen rangaistuspotkukilpailusta.

Emiliano Martinez hiljensi ranskalaisyleisön.
Emiliano Martinez hiljensi ranskalaisyleisön. Kuva: Dave Winter/Shutterstock/All Over Press

Rangaistuspotkukilpailun sankariksi nousi kahdesti pallon eteen venynyt argentiinalaisvahti Emiliano Martinez. Hämmennystä herätti puolestaan Martinezin saama toinen varoitus rangaistuspotkukilpailussa. Ottelun erotuomari Ivan Kruzliak oli varoittanut Martinezia jo kertaalleen ottelun aikana, ja toisen keltaisen korttinsa hän sai rangaistuspotkukilpailussa tuuletettuaan jälleen vauhdikkaasti ranskalaisyleisön edessä. Martinez sai silti jatkaa ottelua, sillä varsinaisen peliajan aikana saadut varoitukset eivät kulkeudu rangaistuspotkukilpailuun.

Paikka eurokilpailujen välierissä oli Aston Villalle ensimmäinen sitten vuoden 1982.

Toisessa osaottelussa Fiorentina kukisti Plzenin jatko-ottelun jälkeen 2–0 ja eteni jatkoon yhteismaalein 2–0.

Club Brügge voitti vieraskentällä PAOK:n 2–0 ja varmisti välieräpaikkansa yhteismaalein 3–0. Viimeisen vällieräpaikan nappasi Olympiakos. Ensimmäinen osaottelu päättyi kreikkalaisten 3–2-voittoon. Turkkilaisseura vei toisen kohtaamisen 1–0 ja venytti ratkaisun rangaistuspotkukilpailuun, jossa Olympiakos veti pidemmän korren.