Markkinat säikähtivät Israelin Iskua – näin vaikutukset voivat näkyä Suomessa asti

Pörssit avautuivat laskuun ja öljyn hinta nousi Israelin iskettyä Iraniin. Pahimmillaan tilanteen kärjistyminen voisi kiihdyttää inflaatiota ja nostaa polttoaineen hintaa. Toistaiseksi markkinareaktiot ovat olleet maltillisia.

Sinipukuiset työntekijät keskustelevat suuren öljynjalostamon edessä.
Öljynjalostamo Isfahanissa Iranissa. Kuva: Fatemeh Bahrami / AOP
Jussi Latvala

Euroopassa pörssit avautuivat perjantaina hienoiseen laskuun Israelin yöllisen ohjusiskun jälkeen.

Euroopan osakkeita laajasti seuraava Euro Stoxx 600 -indeksi oli aamupäivällä kymmenen jälkeen noin 0,58 prosenttia miinuksella. Helsingin pörssin yleisindeksi oli noin 0,4 prosentin laskussa, ja Frankfurtin pörssin DAX-indeksi noin prosentin laskussa.

Israel teki yöllä ohjusiskun Iranin alueelle. Isku kohdistui Isfahanin provinssiin, jossa sijaitsee Iranille strategisesti tärkeä ydintutkimuslaitos.

Heti perjantaiaamuna on paljon epävarmuutta siitä, miten Israelin isku vaikuttaa öljyn hintaan ja laajemmin maailmantalouteen.

Nordean ekonomisti Kristian Nummelin arvioi aikaisin aamulla, että ensireaktio on negatiivinen. Iran on merkittävä öljyntuottajamaa, minkä lisäksi Lähi-idän turvallisuustilanne vaikuttaa raaka-aineiden kuljetuksiin.

– Nähdään, että öljyn hinta on noussut. Ei kuitenkaan mitään mittavaa hyppyä aamutuimaan, Nummelin arvioi aamulla ennen kahdeksaa.

Pohjanmeren Brent-öljyn hinta kävi aikaisin aamulla yli neljän prosentin nousussa ja 90 eurossa barrelilta, mutta laski aamupäivän tunteina noin 87 euroon barrelilta ja 1,5 prosentin nousuvauhtiin.

Nordean Nummelin arvioi, että tämänaamuinen Israelin isku Iraniin on markkinoille jonkinlainen yllätys. Paniikkia ei kuitenkaan ole nähtävissä.

Voiko isku säteillä Suomeen ja näkyä polttoaineen hinnoissa täällä?

– Jos pysytään näissä hinnoissa, niin ei ole mitään mittavaa vaikutusta. Sitten tietysti jos mennään tästä reilusti ylöspäin tulevina viikkoina ja kuukausina, se tulee näkymään.

Viime viikolla öljyn hinta laski Iranin iskettyä Israeliin, kun vahingot jäivät pelättyä pienemmäksi ja ilmassa oli tyynnyttelyn merkkejä. Esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kehotti Israelia pidättäytymään vastaiskusta.

OP:n seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen arvioi viestipalvelu X:ssä markkinavaikutuksia ”oppikirjamaisiksi”. Hän jakoi X:ssä laskelman siitä, miten viime vuosikymmenten konfliktit ovat heiluttaneet markkinoita: tyypillisesti markkinavaikutukset ovat jääneet maltillisiksi.

Uhkana inflaation kiihtyminen

Nordean Nummelin sanoo, että jos energian hinta nousee rajusti, vaikutukset näkyvät muuallakin kuin vain bensapumpuilla. Jos konflikti Lähi-idässä pahenee ja öljyn ja kaasun hinta pomppaavat, se olisi omiaan kiihdyttämään inflaatiota.

EKP on pitänyt ohjauskorkoaan ylhäällä pitkään, jotta euroalueen inflaatio saataisiin kuriin. Nyt toiveissa on, että ohjauskorkoa laskettaisiin kesällä – mutta jos inflaatio kiihtyisi energian hinnannousun takia, koronlasku voisi siirtyä taas hamaan tulevaisuuteen. Se taas vaikuttaisi esimerkiksi suomalaisiin asuntovelallisiin, joiden lainat on sidottu markkinakorkoihin.

Jos ajat muuttuisivat hyvin epävarmoiksi, se voisi lykätä investointeja ja saada yritykset ja kuluttajat kiristämään kukkaronnyörejä.

– Nämä eivät realisoidu vielä nykyisillä tasoilla, mutta jos tästä mennään selvästi huonommaksi, tämä on sellainen skenaario, mihin on myös syytä varautua.

Nummelin ei kuitenkaan pidä näin synkkää kuvaa perusskenaariona vaan uhkakuvana. On myös mahdollista, että Israelin iskusta ei aiheudu suurempaa häiriötä markkinoille, jos tilanne ei sotilaallisesti enää eskaloidu ja markkinahermoilu tasoittuu.

– Voi olla myös, että tästä selvitään ihan kohtuullisen hyvin, mutta paljon epävarmuutta ilmassa.

Seuraamme Israelin iskua Iraniin tässä jutussa.

Uutistoimisto Reutersin välittämissä Iranin vallankumouskaartin kuvissa näkyy välähdyksiä Iranin taivaalla lähellä Isfahania.

Juttua päivitetty 19.4. klo 10.46: Päivitetty tuoreet tiedot pörssin kehityksestä ja öljyn hinnasta.

Suosittelemme