Asiantuntija: Peli on Lähi-idässä jo niin kovaa, että pian voi tapahtua vahinko

Ulkoministeriön Lähi-idän yksikön yksikönpäällikkö Riikka Eela toivoo, että Israelin ja Iranin välisessä konfliktissa löydettäisiin tilaa diplomatialle.

Topias Peltonen

Israel suoritti varhain perjantaiaamuna odotetun vastaiskun Iranin viime viikonloppuna toteutettuun iskuun. Iran ampui tuolloin satoja lennokkeja ja ohjuksia kohti Israelia.

Ulkoministeriön Lähi-idän yksikön yksikönpäällikön Riikka Eelan mukaan nyt on toden teolla otettu uusia kierroksia kovenevassa pelissä. Molemmat maat ovat nyt iskeneet omalta maaperältään toisen maaperälle ottaen iskut omiin nimiinsä.

– Jos maiden johtajat ovat vastuullisia, he ymmärtävät, että nyt ollaan jo tasolla, jossa voi tapahtua vahinko. Vaikka iskut sinänsä tehdään rajatusti, ilmassa on hermostuneisuutta, mikä voi johtaa inhimillisiin ja teknisiin virheisiin.

Eelan mukaan kyse on nyt siitä, pystyvätkö maiden johtajat poistumaan tilanteesta kasvojaan menettämättä ilman, että kierroksia tarvitsee koko ajan koventaa. Muutoin tilanne voi jossain vaiheessa eskaloitua niin, että hyvin suuret joukot siviilejä ovat vaarassa.

Oma roolinsa on myös kansainvälisellä yhteisöllä ja muulla, mitä Lähi-idässä tapahtuu.

Israelin hyökkäyksessä Gazaan on kuollut yli 30 000 ihmistä, eikä Hamasin ottamia panttivankeja ole edelleenkään vapautettu.

Viime yönä YK:n turvallisuusneuvosto äänesti Palestiinan täydestä YK-jäsenyydestä. Yhdysvallat torppasi hakemuksen veto-oikeudellaan, mutta esimerkiksi kaikki EU-maat äänestivät jo jäsenyyden puolesta.

– Tässä on hirveästi liikkuvia paloja. Nyt pitäisi todellakin antaa diplomatialle tilaa.

Eelan mukaan ulkoministeriö tarkastelee tilannetta perjantaiaamupäivän aikana. Israelissa olevia suomalaisia hän kehottaa seuraamaan paikallisten viranomaisten tiedotuksia ja säilyttämään malttinsa.

Eela kommentoi tilannetta Ylen aamussa.

Suosittelemme