Konfliktit

Katso minne Israel teki iskun – tällainen on Iranin ydinpelotteen keskus

Israel valitsi Isfahanin kohteeksi todennäköisesti sen vuoksi, että alueella sijaitsee Iranin kiistellyn ydinohjelman keskus.

Israel teki aamuyöllä ohjus- ja drooni-iskun Iranin Isfahanin alueelle, jossa sijaitsevat Iranin tärkeimmät ydinlaitokset. Alueella on myös merkittäviä sotilastukikohtia sekä drooni- ja muuta asetuotantoa.

Tämä juttu kertoo, kuinka erityinen paikka Isfahan on.

Alla oleva animaatio näyttää kaupungin reunalla sijaitsevan Isfahanin lentokentän, jonka vieressä on armeijan lentotukikohta. Melko lähellä niitä sijaitsee Iranin ydinohjelman keskuspaikka, Natanzin uraaninrikastamo.

Iranin mukaan kolme räjähdystä tapahtui nimenomaan lähellä Isfahanin kansainvälistä lentokenttää ja lentotukikohtaa.

Varmaa tietoa ei ole, ovatko iskut osuneet kohteisiin vai onnistuiko Iran torjumaan ne.

Iranin mukaan se ampui alas kolme droonia, eikä mikään keskeisistä kohteista kärsinyt vahinkoja.

Sekä Iranin valtiollinen televisio että Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ovat ilmoittaneet, että Isfahanin ydinlaitokset eivät kärsineet vahinkoja.

The New York Times siteeraa Iranin viranomaisia, joiden mukaan toinen iskukohde olisi ollut Tabriz Luoteis-Iranissa lähellä Turkin rajaa.

Israel valitsi Isfahanin kohteeksi todennäköisesti sen vuoksi, että alueella sijaitsee Iranin kiistellyn ydinohjelman keskus. Ydinohjelmaan liittyvä tutkimus- ja koulutustyö tapahtuu paljolti Isfahanissa.

Israelin tarkoituksena ei välttämättä ollut iskeä ydinlaitoksiin, mutta se halusi ilmeisesti muistuttaa Irania, että maan tärkeimmät kohteet ovat hyvin Israelin tiedossa.

– Se on paikka, johon Israel voisi tulevaisuudessa iskeä. Israelin suurin pelko eivät ole ohjukset, vaan Iranin ydinohjelma, arvioi Yhdysvaltojen entinen apulaisulkoministeri Mark Kimmitt sanoi BBC:lle varhain aamulla Suomen aikaa.

Alla olevasta videosta näet tarkemmin Natanzin ydinlaitoksen, jossa tärkeimmät toiminnot on sijoitettu asiantuntijoiden mukaan maan alle.

Istafanissa on myös Iranin tärkein ydinlaitos Natanz, jossa Iran rikastaa uraania länsimaiden mukaan ydinaseiden valmistamista varten.

Iranilainen Tasnim uutistoimisto raportoi, että Natanzin alueella kuultiin varhain aamulla ilmapuolustuksen ääniä.

Natanz on ollut vuosien aikana useiden sabotaasi-iskujen kohteena, joista Iran on syyttänyt Israelia. Natanzin keskeisten toimintojen arvoidaan olevan niin syvällä maan alla, ettei niitä voida tuhota ilmaiskulla.

Vuonna 1999 rakennettu Natanz on keskeisin laitos Iranin ydinohjelmassa.

Iranin TV:n kuva Isfahanin kaupungista.
Kuvakaappaus Iranin television lähetyksestä Isfahanista aamun räjähdysten jälkeen. Kuva: EPA-EFE

Länsimaat ja Iran ovat pitkään kiistelleet maan ydinohjelmasta. Länsimaiden mukaan Iran kehittää ydinasetta, mutta Iran kiistää tämän ja väittää ydinohjelmansa olevan rauhanomainen.

IAEA:n mukaan Iranilla on ollut salainen ydinaseohjelma vuodesta 2003 alkaen.

Yhdysvaltojen mukaan Iran on edennyt ydinaseen kehittämisessä pitkälle.

Huoli ydinohjelmasta kasvoi, kun Yhdysvallat irtautui Iranin kanssa tehdystä ydinsopimuksesta presidentti Donald Trumpin valtakaudella vuonna 2018. Sen jälkeen Iran on vauhdittanut ydinohjelmaansa.

Sopimus määräsi rajoitteita Iranin uraanin rikastusasteelle. Ydinvoimalaitoksissa käytetyn uraanin rikastusaste vaihtelee yleensä noin 3–6 prosentin välillä. Ydinasekelpoisen uraanin pitää olla rikastusasteeltaan yli 90-prosenttista.

Sopimuksen rauettua Iran on jalostanut uraania ainakin 83,7 prosenttiseksi.

Jo kaksi vuotta sitten Yhdysvallat arvioi, että Iran pystyisi valmistamaan materiaalia ydinaseeseen vain viikoissa.

Varhain perjantaiaamuna tapahtunut isku oli Israelin kosto Iranin viime viikonloppuna Israeliin tekemään drooni- ja ohjushyökkäykseen.

Tuolloin Iran laukaisi kohti Israelia noin 330 droonia ja ohjusta, joista Israel liittolaisineen torjui valtaosan.

Kostoiskujen kierre alkoi alun perin siksi, että Israel iski pääsisäisenä Iranin konsulaattiin Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa. Iskussa kuoli muun muassa Iranin korkea-arvoisia sotilaita.

Tuntuuko iskujen sarja epäselvältä? Voit katsoa alta kostoiskujen kierteestä myös toimittaja Aliisa Ristmeren lyhyen selitysvideon.

Toimittaja Aliisa Ristmeri kertoo lyhyellä uutisvideolla Iranin ja Israelin kostoiskujen kierteestä.

Lisäys 19.4. kello 12.27: Lisätty tieto mahdollisesta toisesta iskukohteesta: The New York Times siteeraa Iranin viranomaisia, joiden mukaan toinen iskukohde olisi ollut Tabriz Luoteis-Iranissa lähellä Turkin rajaa.