Luonnonvoimat rikkoivat suuren messuhallin lattian Jyväskylässä – edessä yli puolen miljoonan remontti

Jyväskylän Paviljongin iso halli joutuu suureen remonttiin. Halli on oudosti vajonnut ja 1400 neliön kokoinen lattia on kauttaaltaan pahasti halkeillut.

Suuren hallin koko lattia on halkeillut yli sormen levyisiksi railoiksi. Video: Jarkko Riikonen
Arvo Vuorela

Jyväskylän suuren messuhallin 1 400 neliömetrin lattia on halkeillut kauttaaltaan ja vaatii purkamisen ja uudelleen rakentamisen.

Lattiaromahduksen korjaus Paviljongissa on vuorossa vapun jälkeen. Sen syyksi arvailtiin jopa Tourujoen alkuperäisen ja peitetyn uoman kummittelua. Tarkempi selvitys paljasti, että luonnonvoimat olivat jyllänneet hallin alla ankarana pakkastalvena 2017. Joen alkuperäinen, 1967 täytetty uoma virtasi 200 metrin päässä.

Paviljongin myyntijohtaja Jaana Kiilamaa kertoo, että pohjavesi laski talvella 2017, maaperä eli voimakkaasti ja lattian perustukset alkoivat vajota.

– Halli on valettu 1950-luvulla vanhan kaatopaikan ja vesijättömaan päälle. Nyt lattia puretaan maaperään saakka, tehdään uudet pohjatyöt, vahvistetaan rakenteita ja remontoidaan halli lattiasta kattoon.

Jyväskylän messukeskuksen A-hallin halkeillut lattia.
Leveistä railoista huolimatta hallin lattia on pysynyt yllättävän tasaisena. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Varsinaista romahdusvaaraa hallissa ei ole ollut. Siellä on voitu järjestää messuja ja tapahtumia näihin päiviin saakka, kun lattian vauriot on peitetty paksuilla matoilla.

Edellisen kerran Paviljongissa jouduttiin yllätysremonttiin kattoromahduksen takia, kun uuden B-hallin katto rysähti alas vuonna 2003. Kukaan ei loukkaantunut. Edellisenä päivänä Next Step -messuilla kävi 10 000 vierasta.

Joulukuussa 2007 Nightwish-yhtyeen konsertti keskeytettiin heti alkuunsa. 6 000 ihmistä evakuoitiin ulos, koska kattorakenteet syttyivät tuleen Paviljongin toisessa päässä. Pieneksi osoittautunut palo saatiin nopeasti sammutettua, ja konsertti jatkui.

Hallin ravintola uusitaan 300 000 eurolla

Hallissa toimii myös Paviljongin ykköskerroksen pääravintola. Lattiaremontin yhteydessä Restel rakentaa kokonaan uuden tapahtumaravintolan keittiöineen 300 000 eurolla. Yhteensä A-hallin uudistus kustantaa liki 900 000 euroa.

Halliremontin rakennuttajana toimii kaupungin liikelaitos Jyväskylän Tilapalvelu. Kiinteistöjohtaja Tuomas Kuronen vahvistaa, että heikko maapohja on remonttiurakan erityispiirre, mutta lisäpaalutusta ei tarvita.

– Normaalisti perustuksen läpäisevä osa on sepeliä, mutta nyt pohja täytetään vaahtolasimurskeella.

Ilmakuva Jyväskylän Paviljongin rakennuksista.
Paviljongin päärakennus ja hallit sijaitsevat Innova-toimistorakennusten ja hotellin naapurissa. Matkakeskuksesta johtaa kevyen liikenteen silta Paviljongin Ympyrätorille. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Messu- ja tapahtumakeskus Paviljongissa on hallitilaa yhteensä 20 000 neliömetriä eli liki kolmen jalkapallokentän verran. Tilaa eri toiminnoille toistaiseksi riittää ja A-hallin remontti elokuun loppuun saakka ei pysäytä Paviljongin toimintaa.

Vastikään Paviljongista uuden kodin saanut Jyväskylän Sinfonia pystyy harjoittelemaan ja esiintymään normaalisti Encore-salissa. Parhaillaan Jyväskylän kaupunginteatteri muuttaa teatteritalon remontin alta kahdeksi vuodeksi evakkoon C- ja D-halleihin.

Elokuun alussa Paviljonkiin rakentuu pariksi viikoksi MM-rallin hermokeskus. Normaalisti rallin kansainvälisistä tv-lähetyksistä vastaava NEP Finland on vallannut A-hallin, mutta yhtiölle on juuri valmistunut Pikku Paja -studiorakennus Ison Pajan viereen Pasilassa. NEP pystyy sieltä etätuottamaan rallilähetyksiä ja A-hallia ei enää tarvita.

Halleissa pientä ruuhkaa, laajentaminen mahdollista

Uusien kulttuurivuokralaisten ja halliremontin takia Paviljongissa on hetkittäin ruuhkaa. Paviljongin myyntijohtaja Jaana Kiilamaan mukaan messutoiminta on joutunut välillä väistymään.

– Sinfonian harjoittelupäivät Encore-salissa ovat kovasti pienentäneet messujen käyttöastetta, mutta hyvällä organisoinnilla saadaan rytmitettyä messut, tapahtumat, sinfonia ja teatteri pyörimään täällä.

Suuresta koostaan huolimatta Paviljongilla on mahdollisuus vielä kasvaa. Jo vuonna 2012 hyväksyttiin asemakaava, joka mahdollistaa konserttisalin rakentamisen Paviljongin kylkeen. Kaupungin taloustilanne ei ole helpottunut riittävästi kahteentoista vuoteen, joten sinfoniaorkesteri saa soittaa Paviljongin vanhassa auditoriossa ja uusi sali odottaa vuoroaan.

Alustavia arvioita on tehty myös hallitilan laajentamisesta. Kaupunginarkkitehti Leila Strömberg kertoo, että varsinainen kaavoitus ei ole vielä käynnissä.

Uusi halli voisi mahtua Paviljongin takapihan laajalle parkkialueelle, nyt korjattavan A-hallin viereen. Mahdollista on laajentaa toimintaa myös uusiin yläkerroksiin.

Suosittelemme