Talouslehti RBK: Suuret venäläisteatterit luopuivat piraattielokuvista jakeluyhtiöiden uhkavaatimuksen jälkeen

Venäläiset elokuvateatterit ovat esittäneet Hollywood-elokuvia, vaikka yhdysvaltalaisyhtiöt ovat vetäytyneet markkinoilta Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan takia.

Lipunmyyntiautomaateissa elokuvateatterin aulassa näkyy Barbie-elokuvan mainoskuva.
Greta Herwigin ohjaama Barbie-elokuva löysi viime vuonna tiensä Venäjän elokuvateattereihin, vaikka yhdysvaltalaiset tuotantoyhtiöt lähtivät Venäjän markkinoilta. Käytännössä kyse on piratismista. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA
Heikki Heiskanen

MOSKOVA Suuret venäläiset elokuvateatteritketjut ovat siivonneet näytöksistään piraattielokuvat, taloussanomalehti RBK kirjoittaa. Venäläiset jakeluyhtiöt olivat uhanneet vetää teattereista lailliset elokuvat, ellei piraattien esitys lopu 18. huhtikuuta.

Läntiset tuotantoyhtiöt vetäytyivät Venäjän markkinoilta maaliskuussa 2022 Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan takia.

Yhdysvaltain elokuva-alalle Venäjä muodosti vain noin 5 prosenttia kansainvälisistä markkinoista, mutta Venäjän elokuvateattereille isku oli paha. Lukuisat teatterit ovat sulkeneet ovensa. Monet teatterit ovat pyrkineet pysymään pinnalla esittämällä Hollywood-elokuvia ilman tekijänoikeuden haltijoiden lupaa.

Usein tämä on tapahtunut ”näytöstä edeltävänä palveluna”. Virallisesti teatterissa näytetään lyhytelokuva, jolla on esityslupa. Todellisuudessa esitetään Hollywood-elokuva, jonka kopion teatteri on onnistunut hankkimaan käyttöönsä esimerkiksi Kazakstanista.

Niinpä tuntemattomat lyhytelokuvat ovat usein kiikkuneet katsojatilastojen kärjessä.

Katso tästä, miten Barbie-elokuvaa katsottiin Venäjällä.

Ylen Venäjän-kirjeenvaihtaja kävi viime vuonna katsomassa, miten huippusuosittu Barbie-elokuva ilmestyi teattereihin myös Venäjällä.

RBK:n tietojen mukaan piraattielokuvat tuottivat viime vuonna 20 prosenttia teatterien kassatuloista.

Sitä voi verrata siihen, että lastenkirjailija Eduard Uspenskin suosittuun Muksis-hahmoon perustuva menestyselokuva Tšeburaška tuotti 17 prosenttia kassatuloista.

Jakelijat haluavat suosia kotimaista juhlapyhinä

Venäjän viranomaiset ovat katsoneet tilannetta pitkään sormien läpi. Suhtautuminen Hollywood-elokuvien esittämiseen ilman lupaa saattaa nyt olla kiristymässä.

Venäjän kulttuuriministeriö on uhannut sulkea piraattielokuvia näyttävät teatterit.

Huhtikuun alussa elokuvateattereiden omistajien yhdistys esitti vetoomuksen, että 18.4–12.5. teatterit tukisivat venäläisiä elokuvia ja pidättäytyisivät Hollywood-elokuvien luvattomasta näyttämisestä.

Myös useat jakeluyhtiöt lähettivät teattereille kirjeen vaatien samaa. Ne uhkasivat estää laillisten elokuvien näyttämisen teattereissa, jotka uhmaavat vaatimusta.

Ajanjaksolle sijoittuvat toukokuun juhlapyhät, jolloin venäläisillä on pitkät vapaapäivät, ja jakeluyhtiöt haluavat tuolloin nostattaa uusia kotimaisia suurtuotantoja.

Nainen nousee portaita kohti elokuvateatterin sisäänkäyntiä. Rakennus on vaaleansininen ja edustaa uusklassista neuvostotyyliä. Teatterin nimi on Pjat zvezd eli Viisi tähteä.
Venäläiset elokuvateatterit joutuvat yhä enemmän nojaamaan kotimaiseen elokuvatuotantoon. Kuva: Heikki Heiskanen / Yle

18. huhtikuuta teattereihin saapui esimerkiksi neuvostokirjailija Kir Bulytšovin suosittuun lasten tieteiskirjaan pohjaava fantasiaelokuva Sto let tomu vperjod (Sata vuotta eteenpäin).

RBK lehti kirjoittaa, että 18. huhtikuuta alkaen teatteriketjuilla ei ole ollut näytöksissään piraattielokuvia.

Kuukausi sitten Dyyni: Osa kaksi -elokuvaa näytettiin kymmenissä teattereissa Moskovassa ja Pietarissa mutta 18. huhtikuuta näytöksistä ilmoitti enää yksi ketjuihin kuulumaton teatteri Moskovassa. Suurten Sinema Star ja Kinomaks-ketjujen sivuilla sitä ei enää ollut.

Myös päivän 20 suosituimman elokuvan listalta olivat kadonneet ”näytöstä edeltävän palvelun” elokuvat ja elokuvat, joilla ei ole virallista jakelijaa Venäjällä.

Mahdollista on, että ”pimeä levitys” vähenee Venäjällä tämän ajanjakson jälkeenkin.

Suosittelemme