Verinäytteen voi ottaa pakettiautossa, ja sillä ne köröttelevät sairaalaan – liikkuvat näytteenottopisteet yleistyvät

Satakunnan hyvinvointialueen laboratorion näytteenottoauto aloittaa pian koekäytön. Vastaavankaltainen auto ajelee jo Etelä-Karjalassa.

Tältä näyttää upouudessa näytteenottoautossa, joka kiertää tulevaisuudessa maakuntaa.
Kati M. Rantala

Satakunnan hyvinvointialueella valmistaudutaan liikkuvien palveluiden käyttöönottoon.

Hyvinvointialueen laboratorion näytteenottoauto on valmistunut. Se on yksi ensimmäisistä liikkuvista palvelupisteistä Suomessa.

Hyvinvointialueet ottavat lähitulevaisuudessa useita liikkuvia palvelupisteitä käyttöön terveyskeskusten sulkiessa oviaan. Liikkuva laboratorioauto on ollut käytössä aiemmin esimerkiksi Etelä-Karjalassa.

Satakunnassa näytteenottoauto lähtee tällä viikolla esittelykierrokselle.

Toukokuussa alkaa näytteenottoauton koekäyttö. Koekäytön aikana kerätään tietoa ja kokemuksia uuden palvelun toimivuudesta ja mahdollisista haasteista ennen varsinaista käyttöönottoa.

Pilotoinnin jälkeen selviää, miten näytteenottoauto tulee osaksi laboratorion toimintaa, ja missä se tulee liikennöimään.

Lisää liikkuvia palvelupisteitä

Satakunnan hyvinvointialue aikoo hankkia näytteenottoauton lisäksi terveyspalveluajoneuvon.

Terveyspalveluajoneuvossa on hoitajavastaanotto ja lääkärin konsultointimahdollisuus etäyhteydellä. Alustavan arvion mukaan terveyspalveluajoneuvo voidaan ottaa käyttöön vuoden lopulla.

Lisäksi suunnitteilla on suun terveydenhuollon vaunu, joka sisältää täydellisen hoitoyksikön. Vaunussa työskentelee hammaslääkäri ja hammashoitaja.

Kaikki suunnitellut liikkuvat palvelut tulevat toimimaan lähtökohtaisesti ajanvarauksella.

Suosittelemme