Iran väitti iskun tulleen sen omien rajojen sisältä – tämä juttu kertoo, mistä on kyse

Israel iski paikkoihin, joilla on suora yhteys Iranin viime viikonloppuna tekemään hyökkäykseen.

Ihmiset osoittavat mieltään lippujen ja iskulausetaulujen kanssa.
Joukko ihmisiä lähti kadulle osoittamaan mieltään Israelin iskujen jälkeen perjantaina Iranin pääkaupungissa Teheranissa. Kuva: EPA-EFE
Satu Helin,
Marko Eklund

Israel iski Iraniin varhain perjantaiaamuna, amerikkalaisviranomaiset ovat vahvistaneet.

Asiantuntijat ovat kuvanneet iskua pieneksi ja tarkasti rajatuksi, varsinkin verrattuna Iranin Israeliin viime viikonloppuna tekemään iskuun.

Millaisia vahinkoja Israelin isku aiheutti?

Yle ei ole pystynyt vahvistamaan tietoja iskujen mahdollisesti aiheuttamista tuhoista.

Useat mediat ja sosiaalisen median tilit kertoivat räjähdysten äänistä Isfahanin ja Tabrizin miljoonakaupunkien ympäristössä.

Isfahan sijaitsee Iranin keskiosiossa, Tabriz puolestaan vuoristossa melko lähellä Turkin rajaa.

Kartta Iranista.
Kuva: Mapcreator, OpenStreetMap

Iranin valtiollisen median mukaan räjähdysten äänet johtuivat Iranin omasta ilmatorjunnasta.

Sanomalehti Financial Timesin haastatteleman EU-virkamiehen mukaan Israelin iskut ”eivät aiheuttaneet ihmisuhreja tai suuria vahinkoja”.

Virkamiehen mukaan kyse oli, kaikki vaihtoehdot huomioiden, Israelin hyvin vähäisestä toiminnasta.

Iranin mukaan iskut eivät aiheuttaneet tuhoja. Israel puolestaan on ollut iskun tuloksista vaitonainen.

Miksi juuri Tabriz ja Isfahan?

Alla olevasta kartasta näet Tabrizin merkittävät sotilaskohteet.

Israel saattoi valita iskujen kohteeksi paikat, joilla on suora yhteys Iranin viikko sitten Israeliin tekemään ohjus- ja lennokki-iskuun.

Näin arvioi maanpuolustukseen erikoistunut analyytikko, professori Michael Clarke Sky News -kanavalla.

Tabrizin kaupungissa on useita ballististen ohjusten laukaisualustoja. Tällaisia ohjuksia Iran käytti viikon takaisessa iskussaan Israeliin. Kaupungissa on myös ohjusvarastoja, lentotukikohta ja muita sotilaskohteita

Isfahan puolestaan on tärkeä teollisuuskaupunki. Siellä valmistetaan lennokkeja, joita Iran käytti iskussaan Israeliin. Samalla se on Iranin ydinohjelmaan liittyvän tutkimuksen keskus.

Siksi kaupunkiin iskeminen voisi olla Israelin viesti siitä, että se pystyy halutessaan iskemään Iranin strategisiin kohteisiin.

Kansainvälisen atomiaenergiajärjestön mukaan Iranin ydinvoimalaitokset eivät vaurioituneet iskussa.

Voit lukea lisää Isfahanin merkityksestä tästä jutusta.

Millaisilla aseilla Israel iski?

Israel hyökkäsi Iraniin ainakin lennokeilla. Israelilla on käytössään muutamia lennokkityyppejä, joiden toimintamatka on riittävä hyökättäessä Iranin alueelle.

On mahdollista, että lennokkien aseistuksena on ollut lyhyen kantaman ohjuksia tai laserohjautuvia pommeja. Esimerkiksi Yhdysvallat viittasi aiemmin perjantaina myös ohjusiskuun.

Israelin tämänpäiväinen isku on joka tapauksessa pieni verrattuna Iranin Israeliin viime viikonloppuna tekemään iskuun. Iran iski Israeliin yli 300 lennokilla ja ohjuksella.

Arviot tämänpäiväisessä iskussa käytettyjen lennokkien määrästä vaihtelevat muutamasta noin kymmeneen.

Mistä Israel iski?

Iranin viranomaisten mukaan isku tehtiin Iranin alueelta. Tämä ei välttämättä tarkoita, että hyökkäykset olisi tehty Iranin maaperältä käsin. Mahdollisesti lennokit lensivät ensin Iranin alueelle ja laukaisivat siellä asejärjestelmänsä.

Mikäli Israel olisi käyttänyt omalta alueeltaan laukaisemia ballistisia ohjuksia, niiden laukaisu olisi huomattu esimerkiksi Yhdysvaltojen valvontasatelliiteista. Tässä tapauksessa tuhot olisivat olleet huomattavia.

Esimerkiksi Israelista Iraniin kantavan ballistisen Jericho II -ohjuksen taistelukärjessä on tuhat kiloa räjähdysainetta.

Suosittelemme