Postimaksut nousivat taas, mutta eksperteillä on säästökeino: ”Sieltä saa paljon halvemmalla kuin postista”

Postcrossing-harrastajat eivät ole lannistuneet postimaksujen noususta. Postikorttien lähettäminen ja saaminen tuntemattomilta on edelleen vilkasta Suomessa.

Tarja Seppänen ja Ritva Peltola istuvat pöydän ääressä ja katsovat postikortteja.
Tarja Seppäselle (vas.) ja Ritva Peltolalle on kertynyt jo tuhansia postikortteja postcrossingin kautta. Kuva: Tiina Kokko / Yle
Tiina Kokko

Postikortin tai kirjeen lähettäminen on jälleen kalliimpaa. Posti nosti 25. huhtikuuta merkkien hintaa 20–25 sentillä. Se tietää lisämenoja myös postcrossingia harrastaville.

Postcrossingissa harrastajat kuuluvat postikorttirinkiin, jonka kautta tuntemattomat ihmiset lähettävät toisilleen postikortteja. Osoitetietoja crossaajat saavat eri puolilta maailmaa rekisteröitymällä verkossa postcrossing-sivustolle.

Postimerkkien kallistuminen ei ole toistaiseksi rajoittanut suomalaisia harrastajia. Suomen postcrossing-yhdistyksen toiminnanjohtaja Marko Kulmalan mukaan väkilukuun suhteutettuna Suomi on edelleen crossaajien määrässä kärkisijalla.

Innokkaat postikorttiharrastajat Ritva Peltola Hausjärveltä ja Tarja Seppänen Hämeenlinnasta myöntävät, että korttien ja postimaksun hintojen nousun takia ihan halvasta harrastuksesta ei ole kyse.

– Kyllähän se kalliiksi tulee, jos oikein innostuu, Peltola sanoo.

Ystävyksillä on kuitenkin keino, jolla voi hieman helpottaa kustannuksia.

”Joillakin on jemmassa hirveät määrät”

Seppänen ei tiennyt ennen harrastuksen aloittamista, että kirpputoreilta ja huutokaupoista voi ostaa käyttökelpoisia postimerkkejä. Nyt hän hyödyntää huutokauppoja.

– Sieltä saa paljon halvemmalla kuin postista. Se oli ihan uutta minulle.

– On uskomatonta, että vanhoja julkaistuja euromääräisiä merkkejä on joillakin jemmassa hirveät määrät. He niitä sitten myyvät joko huutokaupalla, Facebook-sivustolla tai omilla sivustoillaan Peltola jatkaa.

Peltolan mukaan merkkejä voi saada huomattavan edullisesti, jos vain ymmärtää etsiä niitä.

Tarja Seppänen ja Ritva Peltola kävivät täydentämässä postikorttivarastojaan Hämeenlinnassa huhtikuussa järjestetyssä Postikorttifestivaalissa. Video: Tiina Kokko / Yle.

Satoja tuhansia kortteja vuosittain

Postcrossing-yhdistyksen toiminnanjohtaja Marko Kulmala sanoo postimerkkien hintojen nousseen viimeisen kymmenen vuoden aikana kiihtyvällä tahdilla.

Vaikka crossaajien lähettämien postikorttien määrä on tasaantunut, se on silti pysynyt korkealla.

– Suomalaiset postcrossajat lähettävät useita satoja tuhansia kortteja joka vuosi.

Postimerkkien hintojen nousu harmittaa postcrossaajia
Marko Kulmala kertoo lisää postcrossing-harrastuksen kuulumisista Suomessa.

Posti perustelee postimerkillä maksettujen kotimaan ja ulkomaan kirjeiden ja korttien kallistumista kustannusten nousulla sekä korttien ja kirjeiden määrän vähenemisellä.

Postimaksujen lisäksi maailmantilanne vaikuttaa harrastuksiin. Esimerkiksi Venäjälle ja Valko-Venäjälle ei ole pariin vuoteen voinut lähettää kortteja. Posti keskeytti huhtikuussa 2022 kirje- ja pakettiliikenteen kyseisiin maihin.

Tuhansia lähetettyjä ja saatuja kortteja

Ritva Peltola ja Tarja Seppänen ovat rakastaneet postikortteja aina.

Postcrossingiin Peltola jäi koukkuun sen jälkeen, kun hän oli tutustunut harrastukseen tyttärensä vinkistä. Seppänen puolestaan innostui kansainvälisestä korttiringistä Peltolan innostamana.

Ihanat ihmiset maailmalla ovat harrastuksessa parasta, naiset sanovat. Mainiota on myös se, että crossaajat voivat esittää toiveita siitä, millaisia postikortteja haluavat saada muilta crossaajilta.

– Periaatteessa sanoma lähettäjältä on se tärkeä juttu, Peltola kertoo.

Postikortteja Peltolalla ja Seppäsellä riittää: lähetettyjä, saatuja ja niitä, jotka odottavat lähettämistä tai joita naiset ovat keräilleet. Pelkästään postcrossingin kautta kortteja on kertynyt tuhansia.

Postcrossing-sivuston kautta löytyy lisäksi erilaisia foorumeita, joissa postikortteja vaihdetaan henkilökohtaisemmin. Tällöin postikorttien määrä nousee entisestään, mutta se Peltolalle ja Seppäselle sopii.

"Postcrossing on ilon tuottamista toisille ihmisille"
Kuuntele Ritva Peltolan ja Tarja Seppänen koko haastattelu. Toimittajana on Tiina Kokko.

Suosittelemme