Israelin ilmaisku Iraniin nosti öljyn hintaa hetkellisesti, mutta vaikutukset näyttävät jäävän pieniksi

Ekonomistin mukaan markkinat rauhoittuivat nopeasti säikähdyksestä, koska jonkinlaista vastaiskua Iranin viime viikon hyökkäykseen osattiin odottaa.

OP:n Tomi Kortela kertoo videolla, kuinka paljon öljyn pitää kallistua ennen kuin EKP lykkää korkojen laskua.
Kaisa Uusitalo,
Antti Parviala

Israelin viimeöisen iskun vaikutukset markkinoille näyttävät jäävän pieniksi. Israel teki perjantain vastaisena yönä ilmaiskun Isfahanin provinssiin Iranissa.

Raakaöljyn hinta pomppasi iskun jälkeen aikaisin aamulla jopa viiden prosentin nousuun ja yli 90 dollariin barrelilta, mutta nousu taittui nopeasti päivän mittaan. Iltaa kohti Brent-raakaöljy maksoi noin 87 euroa barrelilta.

Aasiassa pörssit sulkivat iskun jälkeen aamulla laskusuuntaisina ja Euroopassa avautuivat hienoiseen laskuun, mutta isompia pudotuksia ei päivän mittaan nähty. Helsingissä yleisindeksi päätyi lopulta 0,7 prosenttia plussalle.

OP:n johtavan ekonomistin Tomi Kortelan mukaan perjantaina nähtiin tyypillinen markkinareaktio riskien noustessa.

– Suhteellisen pieni, mutta selkeä markkinareaktio nähtiin heti, kun uutiset iskusta tulivat: osakkeet laskivat, kullan hinta hieman nousi, ja öljyn hinta nousi, koska isku tapahtui öljyntuottaja-alueella, Kortela sanoo.

Markkinat kuitenkin rauhoittuivat nopeasti, koska jonkinlaista vastaiskua Iranin viime viikon hyökkäykseen osattiin odottaa.

Lisäksi viimeyön isku ei ollut laajamittainen vaan ennemminkin varoitus, joten markkinareaktio jäi myös siitä syystä pieneksi, Kortela sanoo. Mediatietojen mukaan Iran ei myöskään suunnittele ”välitöntä kostoiskua Israeliin”.

Isku kuitenkin lisää epävarmuutta ja pelkoa koston kierteestä.

Jos konflikti Lähi-idässä kiihtyy ja öljyn hinta pomppaa nopeasti, se olisi omiaan kiihdyttämään inflaatiota ja siirtämään Euroopan keskuspankin (EKP) koronlaskua. Tällä hetkellä EKP:n odotetaan laskevan korkoja kesäkuussa.

Koronlaskun viivästyttäminen vaatisi kuitenkin paljon suurempaa heiluntaa öljyn hinnassa, arvioi Kortela.

– Puhutaan varmaan yli 10 prosentin noususta, ehkä isommastakin. Sitten EKP joutuisi miettimään, uskaltaako laskea korkoja kesäkuussa vai joutuuko odottamaan pidempään, Kortela sanoo.

Öljyn hinta noussut alkuvuonna

Lähi-idän kiristynyt tilanne on nostanut öljyn hintaa jo viime syksystä lähtien. Vuoden alusta raakaöljy on kallistunut noin 17 prosenttia, ja hintataso on korkein sitten kesän 2022.

Viime viikonloppuna hintaa nosti Iranin lennokkihyökkäys Israeliin, mutta hinta laski jälleen alkuviikosta, kun ilmassa oli tyynnyttelyn merkkejä.

Lähi-idän tilanteen lisäksi öljymarkkinoilla on tällä hetkellä muitakin epävarmuustekijöitä, sanoo liikenteen erityisasiantuntija Hanna Kalenoja Autoalan tiedotuskeskuksesta.

– Venäjä-pakotteet rajoittavat Venäjän öljyn pääsyä maailmanmarkkinaan, ja Yhdysvallat on asettanut pakotteita Venezuelan öljyteollisuudelle. Markkinat seuraavat nyt huolissaan tilannetta, hän sanoo.

Yle seuraa tilannetta tässä jutussa.

Suosittelemme