Rovaniemen kalliit vuokrat ja vähäiset kesätyömahdollisuudet kurjistavat opiskelijoiden elämää

Opiskelijayhdistysten mukaan toimeentuloon kohdistettavat leikkaukset ovat ristiriidassa hallituksen tavoitteen kanssa nostaa koulutustasoa, kun edellytykset opiskella heikentyvät.

Kaksi kerrostaloa, harmaata ja ruskeaa seinää ja tunnelmaa.
Matkailu nostaa vuokra-asuntojen hintaa Rovaniemellä. Kuva: Sari Pöyhönen / Yle
Taina Nuutinen-Kallio

Lapin korkeakouluopiskelijoita edustavat Lapin yliopiston ylioppilaskunta LYY ja Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijakunta ROTKO pitävät kehysriihessä päätettyjä opiskelijoiden toimentuloon kohdistettuja leikkauksia kohtuuttomina ja epäoikeudenmukaisina. Opiskelijayhdistysten mukaan esimerkiksi Rovaniemellä asuvalta korkeakouluopiskelijalta muutos leikkaa tukea noin 2 000 euroa vuodessa.

Hallituksen leikkaukset osuvat opiskelijayhdistysten mukaan Lapissa opiskelevien asumiseen, sillä matkailun kasvu nostaa asumisen kustannuksia etenkin Rovaniemellä.

– Suoraan sanottuna Rovaniemi on kallis opiskelijakaupunki. Ratkaisuja on tehtävä pikaisesti, mikäli halutaan, että Lapissa on jatkossa mahdollista opiskella, LYYn hallituksen puheenjohtaja Roope Rantala toteaa.

Kasvava matkailu lisää myös asuntopulaa, kun yksityiset vuokranantajat vuokraavat asuntojaan matkailijoille kalliilla rahalla.

Opiskelija-asuntojen täyttöaste lähes sata

Rantalan mukaan Domus Arctica -opiskelija-asuntosäätiön DASin opiskelija-asuntojen täyttöaste on Rovaniemellä lähes sata.

– Joskus saattaa olla yksittäisiä asuntoja tarjolla.

Opiskelijoille on tarjolla yksiöitä, kaksioita, kolmioita sekä soluasuntoja. Rantala muistuttaa, ettei esimerkiksi solu- tai kimppa-asuminen sovi kaikille.

– Monet opiskelijoistamme muuttavat Rovaniemelle kaukaa etelästä. Voi olla iso kynnys muuttaa kauas kotoa asumaan ventovieraan kanssa. Valmiutta kimppa-asuntoihin muuttamiseen on, kunhan opiskelijat tutustuvat ihmisiin ja saavat kavereita, hän pohtii.

Vuokraindeksi kuvaa, kuinka paljon vuokrat ovat nousseet vuodesta 2015. Eniten yksiöiden vuokrat ovat nousseet Turussa, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä.
PaikkakuntaVuokraindeksi (2015=100) yksiöissä
Koko maa112,6
Pääkaupunkiseutu111,3
Turku117,0
Pori106,1
Tampere115,6
Kuopio118,2
Joensuu111,8
Jyväskylä111,6
Kokkola111,9
Oulu117,0
Rovaniemi117,1

Eniten asunnoille on tarvetta syksyisin, kun opiskelijat muuttavat kaupunkiin. Mikäli asuntoa ei ole, tarjoaa LYY yhteistyössä DASin kanssa hätämajoitusta. Rantalan mukaan hätämajoitus soveltuu vain lyhytaikaiseen asumiseen. Majoituksessa nukutaan patjoilla, eikä yksityisyyttä ole.

Osa myös majoittuu kavereiden ”nurkissa” tai odottaa kotikaupungissaan asunnon saamista ja osallistuu opintoihin etänä.

Etäopintomahdollisuudet edesauttavat sitä, ettei opiskelijan välttämättä tarvitse muuttaa opiskelukaupunkiin. Se kuitenkin heikentää opiskelijoiden, mahdollisten tulevien asukkaiden ja veronmaksajien kiinnittymistä kaupunkiin.

Moni lähtee kesäksi kotiseuduille

Rovaniemeläisopiskelijoiden ahdinkoa lisää myös muun muassa kesätyöpaikkojen puute. Töitä olisi kyllä tarjolla matkailun parissa talven sesonkiaikoina, mutta se on samalla myös kiivainta opiskeluaikaa.

– Moni lähteekin kesäksi kotiseuduilleen kesätöihin, kertoo Rantala, joka on itsekin asunut kesän vanhempiensa luona.

Rantala kertoo, ettei opiskelijoiden ongelmiin ole yksinkertaista ratkaisua. Opiskelijayhdistykset ovat kutsuneet Domus Arctica -opiskelija-asuntosäätiön, Rovaniemen kaupungin ja Lapin ammattikorkeakoulun sekä Lapin yliopiston yhteisen Lapin korkeakoulukonsernin edustajat pohtimaan toimia opiskelijoiden tilanteen kehittämiseksi.

– Haluamme selvittää, kuinka paljon asuntojen hinnat ovat nousseet. Toivomme myös jonkinlaista sääntelyä lyhytvuokraukseen.

Rantalan mukaan valtion pitäisi myös osoittaa ARA-rahoitusta opiskelija-asuntojen rakentamiseen.

– Käsittääkseni Rovaniemelle ei olla lähiaikoina rakentamassa uusia opiskeluasuntoja.

Opiskelijayhdistysten mukaan toimeentuloon kohdistettavat leikkaukset ovat ristiriidassa hallituksen tavoitteen kanssa nostaa koulutustasoa, kun edellytykset opiskella heikentyvät.

Heikennykset opiskelijan toimeentuloon pidentävät valmistumisaikoja, kun työssäkäynti opintojen ohella tulee pakolliseksi. Tukien leikkaamisen ohella myös muut kehysriihessä sovitut toimet, kuten arvonlisäveron korottaminen vaikeuttavat opiskelijoiden toimeentuloa, opiskelijayhdistykset tähdentävät.

Suosittelemme