Häpeälliset tiedot Maailman antidopingtoimiston päättäjistä herättävät kysymyksiä – miksi nämä henkilöt olivat edes vallassa?

Maailmankuulu antidopingpomo Travis Tygart muuttaisi Maailman antidopingtoimistoa perinpohjaisesti.

Kuvayhdistelmässä Tamas Ajan, Anders Besseberg ja Sepp Blatter.
Tamas Ajan, Anders Besseberg ja Sepp Blatter toimivat Wadan päättävissä elimissä. Kuva: All Over Press / EPA
Atte Husu

– Tämä näyttää puukolta puhtaiden urheilijoiden selkään.

Yhdysvaltain antidopingtoimiston Usadan toimitusjohtaja Travis Tygart ei pitänyt kynttilää vakan alla, kun The New York Times kysyi häneltä perjantaina kommenttia kiinalaisuimarien joukkokärystä.

NYT:n ja saksalaisen ARD:n mukaan 23 kiinalaisuimaria sai kilpailla vuoden 2021 Tokion olympialaisissa, vaikka seitsemän kuukautta aiemmin uimarit olivat kärynneet kielletystä trimetatsidiinistä Kiinan kansallisissa kisoissa.

Asiasta ei kerrottu julkisuuteen. Maailman antidopingtoimisto Wada uskoi kiinalaisviranomaisten selityksen, jonka mukaan trimetatsidiini oli päätynyt samassa hotellissa majoittuneiden uimarien elimistöön tahattomasti keittiössä olleista pilaantuneista elintarvikkeista.

Kaikki eivät nielleet kiinalaisten selontekoa. NYT:n mukaan Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI tutkii nyt Wadan toimintaa.

Kiinalaisuimarit saavuttivat Tokion olympialaisissa kuusi mitalia, joista kolme oli kultaisia.
Kiinalaisuimarit saavuttivat Tokion olympialaisissa kuusi mitalia, joista kolme oli kultaisia. Kuva: Tim Clayton/Corbis via Getty Images

Wada on tänä vuonna erityisen huomion kohteena heinä-elokuussa järjestettävien Pariisin olympialaisten vuoksi. Marraskuussa Wada puolestaan viettää 25-vuotissyntymäpäiviään.

Travis Tygart on ollut viime vuosina aktiivinen Wadan kritisoija, vaikka antidopingtoimisto on saanut hänen mukaansa paljon hyvää aikaan.

– Wadan alkutaival oli täynnä menestystä. Syntyi maailmanlaajuinen liittouma, joka muodosti yhteiset säännöt, sai rahoitusta työhön puhtaan urheilun puolesta ja antoi äänen puhtaille urheilijoille. Senaikainen Wadan johto oli vaikuttava. Valitettavasti samaa ei voi sanoa viime vuosien kehityksestä, Tygart sanoi Yle Urheilulle helmikuussa kansainvälisessä Play The Game -konferenssissa.

Travis Tygart esitelmöimässä Trondheimissa.
Travis Tygart esitelmöimässä Trondheimissa. Kuva: Play The Game

Wada politisoitui

Vuonna 2007 Usadan johtoon noussut Tygart on ammatiltaan juristi. Hänet tunnetaan parhaiten pyöräilijä Lance Armstrongin ja juoksija Marion Jonesin dopingvyyhtien paljastamisesta, vaikkei kumpikaan supertähti antanut urallaan positiivista dopingnäytettä.

Tygartin mukaan urheilu otti 2000-luvun alussa merkittäviä askelia poispäin vanhasta mallista, jossa urheilujärjestöt olivat kaksoisroolissa. Tällä Tygart tarkoittaa tilannetta, jossa sama taho hoiti sekä urheilun markkinoinnin että eettisten kysymysten, kuten dopinginkäytön, valvomisen.

Tygartin mukaan kehitys tyssäsi kuitenkin viime vuosikymmenellä. Hän pitää merkittävänä taitekohtana vuotta 2014, jolloin skotti Craig Reediesta tuli Wadan puheenjohtaja. Reedie tuli tehtävään Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n varajohtajan paikalta.

– Tämä oli yksi asioista, joilla urheilutahot pyrkivät palauttamaan valta-asemaansa Wadassa, Tygart sanoi.

Craig Reedie poseeraamassa olympiarenkaiden alla Wadan uutena puheenjohtajana vuonna 2014.
Craig Reedie poseeraamassa olympiarenkaiden alla Wadan uutena puheenjohtajana vuonna 2014. Hänen toimikautensa päättyi loppuvuodesta 2019. Kuva: Yusuf Samil Kahveci/Anadolu Agency/Getty Images

Tygartin mukaan urheilujohtajien vaikutus näkyi etenkin Venäjän valtiojohtoisen dopingohjelman paljastuttua. Tällä hän viittaa vuoden 2016 dopingskandaaliin, jonka vuoksi Venäjä ei ole ollut Wadan täysivaltainen jäsen enää kahdeksaan vuoteen. Venäjän antidopingtoimisto joutui myös toimintakieltoon, koska se oli mukana huijauksissa.

Tästä huolimatta valtaosa kansallisen antidopingtoiminnan piirissä olevista venäläisistä sai jatkaa kilpailemista niin sanottuina neutraalin statuksen urheilijoina.

– Wadan pitää kantaa vastuu, että se salli antidopingsopimuksen ulkopuolella olevien venäläisten pääsyn suuriin kansainvälisiin kisoihin, Tygart sanoi.

Häpeällisiä tietoja paljastunut

Käryjä on käynyt myös Wadan omassa päässä.

Viime vuosina paljastui, että Kansainvälisen ampumahiihtoliiton norjalainen puheenjohtaja Anders Besseberg oli ottanut lahjuksina kelloja, prostituoitujen palveluja ja metsästysmatkoja Venäjälle, Itävaltaan ja Tšekkiin. Hän oli myös pimittänyt venäläisten ampumahiihtäjien epäilyttäviä testituloksia.

Anders Bessebergin menneisyyttä ja kytköksiä on tutkittu viime vuosina ahkerasti.
Anders Bessebergin menneisyyttä ja kytköksiä on tutkittu viime vuosina ahkerasti. Kuva: imago/Eibner/ All Over Press

Besseberg kuului Wadan korkeimpaan päätöksentekoelimeen, Wada Foundation Boardiin, 2000-luvun alusta vuoteen 2018. Huhtikuussa norjalainen oikeusistuin tuomitsi Bessebergin kolmen vuoden ja yhden kuukauden vankeuteen.

Kansainvälisen painnonnostoliiton entinen puheenjohtaja Tamas Ajan sai lahjusten ottamisesta elinikäisen toimintakiellon vuonna 2022. Kansainvälisen jalkapalloliiton entisen puheenjohtajan Sepp Blatterin lahjuspanna päättyy nykytiedon valossa vuonna 2028. Ajan ja Blatter palvelivat Bessebergin tavoin Wadan Foundation Boardissa.

– Kun nämä henkilöt ovat olleet Wadan päättävissä elimissä, se ei anna puhtaille urheilijoille viestiä, että heistä välitetään, Tygart sanoi.

Ulkopuolinen valvonta välttämättömyys

Urheilupäättäjien ja Wadan symbioosi on ollut vahva alusta saakka. Wadan noin 50 miljoonan euron vuosibudjetista puolet tulee KOK:lta ja toinen puolisko valtioilta.

Vuodesta 2022 Wadan Foundation Boardissa on ollut 42 jäsentä. Heistä kymmenen on KOK:sta. Toiset kymmenen jäsentä edustavat erilaisia olympialiikkeitä kuten kansallisia olympiakomiteoita. 20 muuta kaksivuotista virkaa jakaantuvat eri maanosien urheiluministereille.

Loput kaksi paikkaa päättäjien pöydässä kuuluvat Wadan puolalaiselle puheenjohtajalle Witold Bankalle ja kiinalaiselle varapuheenjohtajalle Yang Yangille.

Tygart mylläisi Wadan päätöksentekoelimen kokonaan uuteen uskoon. Eturistiriidoista olisi päästävä eroon.

– Oli kyse sitten Lance Armstrongista, Balco-skandaalista (yhdysvaltalaisen laboratorion dopingvyyhti), suurista urheilusarjoista tai Kansainvälisestä yleisurheiluliitosta ennen Sebastian Coeta, urheilutoimijoiden tavoite on aina ollut pitää parhaat urheilijat mukana kilpailussa keinolla millä hyvänsä.

2000-luvun taitteen tunnetuin naispikajuoksija Marion Jones tuomittiin menettämään vuosina 2000 ja 2001 voittamansa olympia- ja MM-mitalit, kun tutkijat löysivät todisteita hänen dopinginkäytöstään.
2000-luvun taitteen tunnetuin naispikajuoksija Marion Jones tuomittiin menettämään vuosina 2000 ja 2001 voittamansa olympia- ja MM-mitalit, kun tutkijat löysivät todisteita hänen dopinginkäytöstään. Kuva: Hiroko Masuike/Getty Images

– Historia on opettanut, että on mahdotonta tehdä kahta työtä samaan aikaan. Urheilupäättäjien pitää keskittyä keräämään rahaa ja sponsoreita sekä täyttämään katsomoita. Jos sponsori on panostanut urheilijaan kymmeniä miljoonia dollareita, positiivinen dopingtapaus ei ole sen tai lajia ”valvovan” urheilupäättäjän intresseissä. Näin kävi esimerkiksi Marion Jonesin tapauksessa, Tygart sanoi.

Tygart näyttäisi ovea myös poliitikoille ja tekisi Wadasta täysin asiantuntijalähtöisen, riippumattoman organisaation.

– Wadan sääntökirjassa on 2 600 sivua. Kuka ei-asiaa tunteva jaksaa perehtyä sellaiseen määrään tietoa? Ei ainakaan kahden vuoden kautta istuva poliitikko.

Usadan toimitusjohtaja Travis Tygart muuttaisi Wadan päätöksentekoelintä perinpohjaisesti
Usadan toimitusjohtaja Travis Tygart muuttaisi Wadan päätöksentekoelintä perinpohjaisesti.

Suosittelemme