Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi 60 miljardin dollarin tuen Ukrainalle – Zelenskyi: ”Kiitos, Amerikka!”

Syyskuusta lähtien jumissa ollut tukipaketti meni läpi puoluerajat ylittävällä äänestystuloksella. Tukipaketti hyväksyttiin äänin 311–112.

Volodymyr Zelenskyi katsoo kameraan kävellessään juoksuhaudassa maastonvihreissä vaatteissa. Taustalla muita ihmisiä.
Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi kiitti Yhdysvaltain edustajainhuonetta, demokraatti- ja republikaanipuoluetta sekä puhemies Mike Johnsonia Ukraina-tuen hyväksymisestä heti äänestystuloksen selvittyä. Kuva: Ukrainan presidentin kanslia / AFP
STT-Yle

Yhdysvaltain edustajainhuone äänesti lauantaina 60 miljardin dollarin Ukraina-tukipaketin puolesta.

Tukipaketti hyväksyttiin edustajainhuoneessa äänin 311–112. Edustajainhuoneesta tukipaketit Yhdysvaltain liittolaisille menevät vielä senaatin hyväksyttäviksi. Senaatin odotetaan hyväksyvän tukipaketit.

Uutiskanava CNN kertoo, että edustajainhuoneen demokraattijäseniä hurrasi ja heilutti Ukrainan lippuja äänestystuloksen selvittyä.

Tukipaketti on ollut jumissa republikaanienemmistöisessä edustajainhuoneessa viime syyskuusta lähtien, koska oikean laidan republikaanit vastustavat sitä.

Tällä viikolla edustajainhuoneen republikaanipuhemies Mike Johnson ilmoitti tuovansa paketin viimein äänestykseen, kun edustajainhuone äänesti perjantaina pakettien parlamentin käsittelyyn tuomisen puolesta äänin 316-94.

Aiemmin Ukraina-tukea yritettiin saada läpi osana mittavaa kokonaisuutta, johon oli kytketty mukaan tukea myös Israelille ja Taiwanille sekä tiukennuksia rajaturvallisuuteen. Tätä pakettia ei kuitenkaan ollut mahdollista saada läpi, koska sen eri osioita tukivat hieman eri koalitiot. Siksi Johnson päättikin erottaa osiot omiksi paketeikseen.

Samassa istunnossa edustajainhuone hyväksyi myös tukipaketit Israelille ja Taiwanille. Israelin tukipaketti on noin 26 miljardia ja Taiwanin noin kahdeksan miljardia dollaria.

Zelenskyi kommentoi äänestystulosta: ”Kiitos, Amerikka!”

Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi kommentoi tuoreeltaan edustajainhuoneen äänestystulosta viestipalvelu X:ssä.

– Olen kiitollinen Yhdysvaltojen edustajainhuoneelle, molemmille puolueille ja henkilökohtaisesti puhemies Mike Johnsonille päätöksestä, joka pitää historian oikealla tiellä, Zelenskyi kirjoitti.

– Toivomme, että lakiehdotuksia tuetaan senaatissa ja että ne lähetetään presidentti Joe Bidenin pöydälle. Kiitos, Amerikka!

Myös Suomen presidentti Alexander Stubb on ottanut uutisen vastaan ilahtuneena.

– Hyviä uutisia Yhdysvalloista. Kiitos puhemies Johnsonille ja edustajainhuoneelle kahden puolueen tuesta. Ukraina tarvitsee kaiken tukemme, Stubb kirjoitti.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoo puolestaan pitävänsä edustajainhuoneen päätöstä tervetulleena.

– Ukraina käyttää Naton liittolaisten toimittamia aseita Venäjän taistelukyvyn tuhoamiseen. Tämä parantaa meidän kaikkien turvallisuutta Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, Stoltenberg kirjoitti.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel huomautti viestissään X:ssä, että edustajainhuoneen päätös lähettää selvän viestin Kremlille eli Venäjän hallinnolle.

– Ne jotka uskovat vapauteen ja YK:n peruskirjaan, jatkavat tukeaan Ukrainalle ja sen kansalle, Michel kirjoitti.

Ukrainalla kova tarve tuelle

Ukrainan tukipaketti meni odotetusti läpi puoluerajat ylittävällä äänestystuloksella. Republikaaneilla on edustajainhuoneessa erittäin täpärä enemmistö, ja koska puolueen äärilaita vastustaa Ukrainan tukemista, läpimenoon tarvitaan väistämättä myös demokraattiääniä. Demokraatit ovat olleet alusta asti tukipaketin kannalla.

Puolue osoitti halukkuutensa tukea pakettia jälleen torstaina, kun lain eteneminen edustajainhuoneen sääntövaliokunnasta mahdollistui demokraattiäänten turvin.

Ukrainalle tuen hyväksyminen on äärimmäisen kriittistä. Yhdysvallat on ollut Ukrainan selvästi tärkein aseellinen tukija, kun maa on puolustautunut Venäjän hyökkäystä vastaan.

Yhdysvaltojen tuen ehdyttyä Ukraina on kärsinyt viime kuukausina vakavasta ammuspulasta, ja rintamatilanne on käynyt tukalaksi. Euroopan maiden pyrkimykset lisätä omaa tukeaan eivät ole riittäviä Yhdysvaltain jättämän aukon paikkaamiseksi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi  vierailee rintama-asemissaDonetskin alueella.
Presidentti Zelenskyi vierailemassa rintamalla Donetskin alueella 19. huhtikuuta. Kuva: AFP / Ukrainan presidentin kanslia

Lähde: Reuters

Juttua päivitetty 20. huhtikuuta kello 20.51: Juttua päivitetty edustajainhuoneen äänestystuloksen pohjalta. Lisäksi poistettu ulkoministeri Valtosen osuus.

Juttua päivitetty 20. huhtikuuta kello 21.54: Päivitetty pääkuva.

Suosittelemme