Turkin Erdoğan vertaa Netanjahua Hitleriin samalla, kun kauppa Israelin kanssa on jatkunut – Gazan sota toi murheita Turkin presidentille

Turkissa on arvioitu, että Israelin kanssa jatkunut kauppa vaikutti maaliskuun vaalien tulokseen. Nyt vientiä Israeliin on rajoitettu.

Presidentti Erdoğanilla on ollut paljon sanottavaa Israelin pääministerista Benjamin Netanjahu.
Tom Kankkonen

Ääriliike Hamasin johtaja Isma’il Haniyya on saapunut Istanbuliin, jossa hän tapaa presidentti Recep Tayyip Erdoğanin.

Erdoğan ei ole etukäteen kertonut mistä vierailun aikana on tarkoitus neuvotella. Turkin ulkoministeri Hakan Fidan tapasi aiemmin viikolla Haniyyan Qatarissa ja keskusteli yrityksistä saada aikaan tulitauko Gazaan.

Gazan sota vaikutti paikallisvaaleissa

Erdoğanilla voi olla tarve nostaa profiiliaan. Maaliskuun lopun paikallisvaalit sujuivat huonosti Erdoğanin Oikeus ja kehitys -puolueen, AKP:n kannalta. Taustalla löytyy myös yhteys Gazan sotaan.

Presidentti Erdoğan yhdessä Oikeus ja kehitys -puolueen Istanbulin ehdokkaan kanssa valtavassa vaalijulisteessa.
Presidentti Erdoğan osallistui aktiivisesti maaliskuun paikallisvaalien kampanjaan, mutta tulos oli pettymys presidentin Oikeus ja kehitys -puolueelle. Kuva: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Turkin kauppasuhteet Israeliin nousivat ehkä hiukan yllättäen esille vaaleissa, kun pieni islamistinen Uusi hyvinvointipuolue napsi ääniä AKP:lta.

Puolue puhui kampanjassaan paikallisten kysymysten lisäksi Israelin kanssa jatkuvasta kaupasta. Kritiikki sai ilmeisesti vastakaikua joidenkin Erdoğanin uskonnollisten ydinäänestäjien parissa.

Mediassa on väitetty, että myös Erdoğanin lähipiirillä olisi roolinsa kaupassa.

Presidentti on tehnyt rikosilmoituksen toimittaja Metin Cihanista, joka väitti, että presidentin poika Burak olisi mukana Israeliin rahtia kuljettavan laivanvarustamon toiminnassa. Cihanin mukaan myös AKP-taustaisen entisen pääministerin Binali Yıldırımin poika olisi mukana Israel-kaupassa.

Erdoğanilta kovaa puhetta Netanjahusta

Presidentti Erdoğan on kyllä arvostellut Israelia ankarasti Gazan hyökkäyksen siviiliuhreista.

Erdoğan on muun muassa verrannut Israelin pääministeriä Benjamin Netanjahua Hitleriin, Mussoliniin ja Staliniin sekä luonnehtinut häntä Gazan teurastajaksi.

Samalla kun Erdoğan sätti Netanjahua ja Israelia, Turkin ja Israelin kauppa jatkui. Israelista on viime vuosina tullut merkittävä kauppakumppani ja kauppa on vahvasti ylijäämäistä Turkille. Vuonna 2023 vienti nousi yli viiteen miljardiin dollariin.

Turkista on viety Israeliin muun muassa kemianteollisuuden tuotteita, terästä ja sementtiä. Vajaat kaksi viikkoa sitten Turkki kuitenkin kielsi yli 50 tuotteen viennin Israeliin, kunnes Gazaan saadaan tulitauko.

Ratkaisua perusteltiin Israelin päätöksellä torjua Turkin osallistuminen humanitaarisen avun ilmapudotuksiin Gazassa. Oppositio arvosteli rajoituksia heti sanomalla, että ne tulevat liian myöhään ja ovat riittämättömiä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tapasi Hamasin poliittisen johtajan Ismail Haniyehin kesällä 2023.
Kuva: IMAGO/APAimages/ All Over Press

Turkki tavoitellut välittäjän roolia

Hamasin lokakuun 7. päivän terrori-iskua seuranneen Gazan sodan alkuvaiheessa Erdoğan sanoi olevansa valmis välittäjäksi. Turkilla ei tiettävästi ole ollut mitään merkittävää roolia välitysyrityksissä. Sen sijaan Qatar on ollut välittäjänä yrityksissä sopia tulitauosta ja Hamasin hallussa olevien israelilaispanttivankien vapauttamisesta.

Hamasin poliittiseksi johtajaksi luonnehdittu Haniyya on sinänsä pitkään pitänyt yhteyttä Erdoğanin hallintoon. Hän tapasi viimeksi presidentti Erdoğanin heinäkuussa 2023, kun Turkki yritti välittää Hamasin ja Länsirantaa hallitsevan Fatah-liikkeen välillä.

Al-Monitor -verkkojulkaisun ja BBC:n turkinkielisen osaston tietojen mukaan Haniyya olisi ollut Turkissa, kun Hamas lokakuussa käynnisti terrori-iskunsa Israeliin.

Uusi välittäjän rooli ehkä kiinnostaisi Erdoğania. Tosin Israelin pääministerin vertaaminen Hitleriin, Staliniin ja Mussoliniin ei ole kovin hyvä lähtökohta välitystehtävälle.

Suosittelemme