Ilmari Käihkö: Yhdysvaltain tukipaketti on merkittävä, muttei käännä sotaa vielä Ukrainan voitoksi

Yhdysvaltojen tukipaketti Ukrainalle voi olla viimeinen koskaan, ja se tarkoittaa Euroopan vastuun kasvua sodan pitkittyessä, arvioi tutkija Ilmari Käihkö.

Ilmari Käihkö.
Tutkija Ilmari Käihkö toivoo, että Yhdysvaltojen tukipaketti kannustaa myös Euroopan maita tekemään enemmän Ukrainan tukemisessa. Kuva: Silja Viitala / Yle
Hilma Toivonen

Yhdysvaltain edustajainhuone äänesti lauantai-iltana Suomen aikaa noin 60 miljardin dollarin tukipaketin Ukrainalle. Sotatieteen tohtori Ilmari Käihkön mukaan tukipaketti on todella merkittävä asia Ukrainalle ja maan tulevaisuudelle.

Tuki on myös suuruusluokaltaan poikkeuksellinen. Yhdysvallat on aiemmin tukenut koko sodan aikana Ukrainaa noin 42 miljardia dollaria.

– Paketti on euroissa noin 55 miljardia. Suomen koko puolustusbudjetti on noin kuusi miljardia euroa. Eli tämä on aivan valtava summa rahaa, joka menee nyt Ukrainan aseostoihin, ammuksiin ja koulutukseen.

Käihkö näkee, että paketti tulee vahvistamaan nopeasti Ukrainan asemaa sodassa. Se pystyy nyt esimerkiksi käyttämään reservejään, joita on joutunut säästelemään.

– Ukraina on ollut heikommassa suhteessa Venäjään nähden viime vuoden lopulta lähtien. Tämä voimatasapaino tasaantuu tämän paketin myötä. Mutta pitkällä aikatähtäimellä Ukrainalla on edelleen paljon ongelmia.

Sota luultavasti jatkuu ja Euroopan rooli kasvaa

Käihkön mukaan on todennäköistä, ettei Ukraina kuitenkaan saa vielä tukipaketin voimin sotaa loppumaan.

– Varautuisin siihen, että tämä sota myös pitkittyy. Tämä on hirveän tärkeä asia, mutta ei tämä käännä sotaa Ukrainan voitoksi. Se olisi aika optimistinen tulkinta.

Käihkö korostaa, että tukipaketti voi olla viimeinen koskaan, jonka Ukraina Yhdysvalloilta saa, etenkin, jos Donald Trump voittaa presidentinvaalit.

Euroopan rooli tulee Käihkön mukaan kasvamaan Ukrainan tukemisessa. Yhdysvaltojen tukipaketti antaa myös Euroopan maille lisäaikaa saada ammustuotantoaan kuntoon.

– On todella avoin kysymys, pystyykö Eurooppa lähivuosina tuottamaan yhtä paljon materiaalia, mitä Venäjä pystyy tuottamaan. Venäjä on yksinkertaisesti panostanut tuotantoonsa enemmän kuin Eurooppa.

– Varautuisin, että sota pitkittyy, Yhdysvaltojen tuki loppuu ja vastuu siirtyy enemmän Euroopalle, Käihkö summaa.

Suosittelemme