Analyysi: Yhdysvallat aikoo tukea Ukrainaa jättimäisellä paketilla, mutta apu saattaa loppua lyhyeen

Republikaanijohtajan taivuttelu Ukrainan tukemisen kannalle vaati kuukausien työn, eikä muutos välttämättä kestä kauaa, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka.

Ukraina-paketti hyväksyttiin edustajainhuoneessa äänin 311 puolesta 112 vastaan. Kaikki vastaan äänestäneet olivat republikaaneja.
Iida Tikka kuvattuna studiossa valkoisella taustalla.
Iida TikkaYhdysvaltain-kirjeenvaihtaja

WASHINGTON. Ukrainan tuesta on väännetty kongressissa niin pitkään, että lauantain mutkaton äänestys oli jollain tapaa häkellyttävä.

Valtava, yli 60 miljardin tukipaketti Ukrainalle hyväksyttiin edustajainhuoneen äänestyksessä kevyesti äänin 311–112.

Ennen tämän apupaketin hyväksymistä Yhdysvallat on tukenut Ukrainaa yhteensä noin 74 miljardilla dollarilla, joten paketti on jo pelkän kokonsa takia merkittävä. Lisäksi se mahdollistaa ATACMS-ohjusjärjestelmien lähettämisen Ukrainaan.

Suurin osa republikaaneista vastusti edelleen tukipakettia. Se ei haitannut, sillä tarpeeksi moni republikaani äänesti paketin puolesta demokraattien mukana.

Tämä olisi ollut mahdollista koska vaan jo kauan aiemmin, jos edustajainhuoneen republikaanipuhemies Mike Johnson olisi niin päättänyt.

Tiedustelutieto käänsi pään

Juuri Johnson on ollut kuukausien ajan selkein este Ukrainan tukipaketin etenemiselle.

Ennen tätä viikkoa Johnson ei ollut missään vaiheessa esittänyt, että edustajainhuone voisi äänestää paketista tilanteessa, jossa äänestyksen onnistuminen riippuisi yhteistyöstä demokraattien kanssa.

Kantaan vaikutti varmasti se, että Johnsonin edeltäjä Kevin McCarthy pakotettiin syrjään demokraattien kanssa tehdyn kompromissin takia.

Toisaalta Johnson itsekin kuului Ukrainan-tuen kriitikkoihin. Mieli muuttui vasta viime viikkojen aikana, pitkällisen ja perusteellisen lobbauksen tuloksena.

Lopulta Johnsonin oli vakuuttanut tiedustelutieto siitä, miten palavasti Ukraina tarvitsee tukea, ja kuinka suuri uhka Venäjä on Yhdysvaltain Nato-kumppaneille.

Lisäksi Johnsonin oma poika aloitti uransa Yhdysvaltain laivastossa. Johnson mainitsi keskiviikkona pitämässään tiedotustilaisuudessa, että Ukrainaan on helpompi lähettää aseita kuin amerikkalaisia sotilaita.

– Yhdysvallat on maailman paras valtio. Meillä on siksi erityislaatuinen vastuu. Vastuu, jonka otimme hartioillemme toisen maailmansodan jälkeen, Johnson totesi.

Eristäytyminen kerää suosiota

Johnsonin juhlavasta toteamuksesta ja puolueiden löytämästä yhteisymmärryksestä huolimatta yksi asia on yhä totta: vetäytyminen maailmannäyttämöltä on yhä suositumpi ajatus yhdysvaltalaisten äänestäjien joukossa.

Siitä ovat samaa mieltä sekä monet republikaanit että demokraatit, tosin eri syistä.

Edustajainhuone äänesti lauantaina myös uudesta tukipaketista Israelille, ja osa demokraateista äänesti vastaan. Kongressin ulkopuolella joukko mielenosoittajia huusi iskulauseita kuten ”Yhdysvallat ulos Lähi-Idästä” ja ”raha työpaikkoihin ja koulutukseen” vastalauseena Israelin aseistamiselle.

Oikeisto taas hyväksyy Israelin tuen, mutta haluaisi, että Ukrainan tukemisen sijaan raha suunnattaisiin etelärajalle tai veteraanien palveluihin.

Johnson yritti perustella Ukrainan tukemista sillä, että sen tyyppinen toiminta olisi kuulunut myös nykyrepublikaanien ihannoiman Ronald Reaganin politiikkaan; vakautta voiman kautta.

Iskulause ei uppoa kaikkiin, ehkä siksi, että moni ei pidä maataan kovin voimakkaana juuri nyt. Yhä useampi amerikkalainen uskoo Yhdysvaltain vain heikkenevän tulevaisuudessa.

Epävarmassa mielentilassa käpertyminen sisäänpäin vaikuttaa loogiselta vaihtoehdolta. Eurooppa saa lobata oikein kunnolla, jos se haluaa pitää Yhdysvallat mantereen turvallisuuden takaajana pitkällä aikajänteellä.

Suosittelemme