ISW: Yhdysvaltain sotilasavun saapuminen Ukrainaan kestää – Venäjällä nyt tärkeä ikkuna

Venäjä voi nyt hyökätä voimalla, ennen kuin Yhdysvaltain aseapupaketti lyödään lukkoon ja Ukrainan joukot pääsevät uudelleenvarustautumaan.

Kaksi sotilasta tykin luona maastossa.
Ukrainan Azov-prikaatin tykkimiehet Lymanissa huhtikuun alussa. Tykistönammuksista on Ukrainassa huutava pula. Kuva: Wolfgang Schwan / STELLA Pictures/ddp/abaca press
Veikko Eromäki

Yhdysvaltain edustajainhuone äänesti eilen uuden, 60 miljardin dollarin Ukraina-apupaketin puolesta. Nyt senaatin pitää vielä hyväksyä laki ja presidentin pitää allekirjoittaa se, ennen kuin uusi materiaali lähetetään Ukrainaan.

Senaatti äänestänee laista ensi viikon aikana. Pentagonin tiedottajan mukaan Yhdysvaltain asevoimien logistiikka saa aseapua perille ”päivien sisällä” siitä, kun toimittamiselle näytetään vihreää valoa poliitikkojen suunnalta.

Yhdysvaltalaisen Ukrainan sotaa seuraavan Institute for the Study of War -ajatuspajan arvion mukaan voi siis kestää viikkoja, ennen kuin tuoretta aseapua, kuten Ukrainan kipeästi kaipaamia tykistönammuksia, alkaa saapua etulinjan ukrainalaisjoukkojen käyttöön.

ISW on arviossaan hieman pessimistisempi kuin The Washington Postin tiedot, joiden mukaan aseapu voisi saapua viikon sisällä.

Mediatietojen mukaan ensimmäisenä Ukrainaan lähetettäisiin tykistönammuksia sekä ohjuksia maan ilmapuolustusjärjestelmille.

Tämä tarkoittaa sitä, että Venäjällä on nyt ikkuna edistää hyökkäystään mahdollisimman paljon, ennen kuin Ukraina saa tasattua voimasuhteita.

ISW:n arvion mukaan tällä hetkellä juuri ammuspula luo Ukrainan puolustuslinjaan kriittisiä heikkouksia, jotka voisivat pahimmillaan mahdollistaa venäläisjoukkojen operationaalisesti merkittäviä läpimurtoja.

ISW arvioi, että Venäjä tulee tehostamaan maahyökkäyksiä sekä ohjus- ja lennokki-iskuja saavuttaakseen mahdollisimman hyvät asemat ennen aseavun saapumista.

Aseapu voi muuttaa Venäjän kesäsuunnitelmia

Venäjän on arvioitu suunnittelevan uutta ison mittakaavan maahyökkäystä kesäkuussa. ISW arvioi Venäjän suunnitelleen kesän hyökkäystä juuri ukrainalaisten materiaalipula mielessä.

Jopa heikosti kouluttamattomat tai kokemattomat hyökkäysjoukot voisivat pärjätä taistelukentällä, jos ukrainalaisilla puolustajilla ei olisi näiden torjumiseen tarvittavia aseita tai ammuksia.

Jos Ukraina onnistuu hyödyntämään uuden materiaalin tehokkaasti, Venäjä voi joutua arvioimaan suurhyökkäystään uudelleen.

Ukrainan saama tuki siis muuttaa tilannekuvaa, mutta ISW muistuttaa, ettei Venäjäkään ole vielä käyttänyt kaikkia paukkujaan. ISW:n mukaan Venäjä voi edelleen ajaa väestöään ja talouttaan enemmän sotatilanteen suuntaan, ja voi olla tarvittaessa valmis myös uusiin epäsuosittuihin toimiin, kuten liikekannallepanoihin.

Juttua päivitetty 21.4.2024 kello 11.10 Juttuun lisätty WaPon aikatauluarvio.

Suosittelemme