Leijonakuningas Jukka Jalonen muistelee uransa merkittävintä mestaruutta: ”Polku olisi ollut ihan erilainen”

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jaloselle mestaruus HPK:ssa oli uran kannalta merkittävin.

Jukka Jalonen Kanada-malja kädessään.
Jukka Jalonen juhli Suomen mestaruutta tähän tapaan vuonna 2006. Kuva: Lehtikuva
Simo Arkko,
Jussi Paasi

Ylen Jääkiekkokierroksen finaalikiertueella pureudutaan tunnettujen pelaajien ja valmentajien merkityksellisimpään mestaruuteen. Ensimmäisessä osassa Jukka Peltola avasi ensimmäisen mestaruutensa taustoja.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen on saavuttanut urallaan kaiken. Jalosen valmennusuran meriittilistalta löytyy muun muassa kolme maailmanmestaruutta, olympiakulta ja nuorten maailmanmestaruus.

Leijonakuninkaan uran kannalta merkityksellisin on kuitenkin SM-liigan mestaruus HPK:ssa vuonna 2006. Tämän mestaruuden myötä Jalonen nousi vuotta myöhemmin ensimmäistä kertaa Leijonien päävalmentajaksi.

– Se mestaruus oli kohdallani ratkaiseva. Jos miettii urani tärkeintä mestaruutta, se on tietyllä tavalla HPK:n mestaruus. Jos en olisi ollut sitä voittamassa, en olisi koskaan päässyt valmentamaan esimerkiksi A-maajoukkuetta, Jalonen sanoo.

Jalonen kuvailee, että mestaruus HPK:ssa oli käänteentekevä.

– Ilman sitä polku olisi ollut ihan erilainen. Vaikea sanoa millainen, mutta se mahdollisti valinnan A-maajoukkueeseen.

Jukka Jalonen tuulettaa mestaruutta Tampereella.
Jukka Jalonen nousi HPK:sta Leijonien päävalmentajaksi. Suomi saavutti kotikisoissa 2022 maailmanmestaruuden. Kuva: Tomi Hänninen

Kärsivällisyyden tulos

HPK kukisti finaaleissa Ässät voitoin 3–1. Mestaruus oli ensimmäinen seuralle, joka oli ollut jo aiempana neljänä vuonna pronssiottelussa.

Jalonen muistelee, kuinka HPK oli ollut välieräsarjassa HIFK:ta vastaan 1–2-tappiolla otteluvoitoissa, mutta nousi finaaleihin voittamalla kaksi seuraavaa ottelua. Välierävoiton myötä muun muassa Ville Leinon ja Jukka Vuotilaisen tähdittämä joukkue sai uskoa omiin kykyihinsä.

– Meillä oli ollut aiemmin jopa taitavampia joukkueita yksilötasolla, mutta jotenkin joukkue hioutui erinomaisesti yhteen. Maalivahtipeli Miika Wiikmanin johdolla HIFK-sarjasta alkaen oli jäätävää, Jalonen muistelee.

Jukka Jalonen kävelee Tampereella kohti harjoituksia.
Jalonen muistelee seurajohdolta saamaansa työrauhaa arjen toimintaan. Kuva: Tomi Hänninen

Jalosen mukaan mestaruus oli kärsivällisyyden ja pitkäjänteisen työn tulos. Valmennuksella ja pelaajilla oli myös työrauha seurajohdolta.

Puheenjohtaja Harri Lintumäki esimerkiksi puhui myös ulospäin, kuinka HPK:lla ei ole pakkomielle voittaa mestaruutta, HPK haluaisi olla ennen kaikkea kärjen tuntumassa ja pelata viihdyttävää jääkiekkoa.

– Uskon, että se vei paineita valmennukselta kuin pelaajiltakin. Ei ollut sellaista väkisin voittamisen pakkoa, mikä helposti lisää liikaa painetta ja tuskaa. Saimme tehdä töitä rauhassa.

Finaalisarjan yksi käännekohta oli HPK-kapteeni Mikko Jokelan pelikielto, jonka takia Jyrki Louhi nousi kapteenin rooliin. Jalonen toteaa, että Jokelan kaltaisen ison ja tärkeän pelaajan puuttuminen voisi olla isokin ongelma, mutta HPK:hon se ei vaikuttanut.

– Louhen Jykä hoiti homman hienosti kaukalossa ja sen ulkopuolella. Voitimme, vaikka meille tärkeä pelaaja oli sivussa. Joukkue nosti tasoaan.

Jukka Jalonen hymyilee.
61-vuotiaalle Jukka Jaloselle kevät on viimeinen Leijonien päävalmentajana. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Kun mestaruus ratkesi vieraissa Porin Isomäessä, Jalosen tunne oli euforinen ja uskomaton.

– Pori on hieno jääkiekkokaupunki, eikä Isomäki ole kiva paikka valmentaa tai pelata. Pleksit paukkuivat takana ja kuittailua tuli koko ajan. Fanit olivat ihan täpinöissään. Irokeesipäätä oli niin nuorilla kuin vanhoillakin.

– Voittaminen oli kerran elämässä -kokemus. Olimme niin pitkään yrittäneet ja olleet lähellä, mutta riittävän kaukana. Se oli toiveiden täyttymys.

Yle seuraa SM-liigan finaaleja verkkosivuillaan hetki hetkeltä. Jääkiekkokierros välittää jokaisen liigafinaalin suorana. Kaikki finaalit kuullaan suorana Yle Areenassa, kolmas finaali myös Radio Suomen ääniaalloilla. Jääkiekkokierroksen ennakkostudioista päästään finaaleissa nauttimaan ensi kertaa videomuodossa.

Suosittelemme