Sotilasasiantuntija: Yhdysvaltain apu kertoo ukrainalaisille, että heitä ei ole hylätty, ja se voi parantaa taistelutahtoa

Yhdysvaltain aseapu voi alkaa vaikuttaa taisteluihin käytännössä joidenkin viikkojen kuluessa, mutta ensin Venäjä kiihdyttää iskujaan.

Ukrainan tykistö ampuu Donetskin alueella.
Ukraina on viime aikoina kärsinyt kasvavasta ammuspulasta. Kuva: STELLA Pictures/ddp/abaca press
Tom Kankkonen

Yhdysvaltain edustajainhuoneen päätös hyväksyä Ukrainalle annettava tuki lähettää tärkeän signaalin, mikä voi vaikuttaa myös ukrainalaissotilaiden taistelutahtoon arvioi ruotsalaisasiantuntija.

– Viesti on, että Ukrainaa ei ole hylätty. Kaksi asiaa pitää hoitaa nyt. Aluksi pitää saada rintamalle lisää tykistön ammuksia. Lisäksi ilmapuolustusta vahvistettava, jotta ukrainalaisia kaupunkeja ja voimalaitoksia voidaan suojella, sanoo Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun sotilasstrategian opettaja Joakim Paasikivi.

Paasikiven mielestä tieto avustuspaketista voi korottaa taistelumoraalia Ukrainassa.

– Tämä vaikuttaa myönteisesti sotilaisiin ja kaikkiin ukrainalaisiin. Sotilaiden edellytykset taistella, voittaa ja viime kädessä säilyä hengissä paranevat.

Paasikiven mukaan tärkeä viesti Venäjälle on, että se ei tule onnistumaan hyökkäyksessään.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen jälkeen Ukrainalle annettava apu on hyväksyttävä senaatissa ja sitten presidentti Biden allekirjoittaa päätöksen.

Joakim Paasikivi sotilaspuvussa.
Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun sotilasstrategian opettaja Joakim Paasikivi. Kuva: Daniel Ivarsson

Venäjän odotetaan kiihdyttävän iskuja

Venäjä todennäköisesti lisää iskujaan Ukrainaan hyödyntääkseen viivettä ennen kuin apu alkaa vaikuttaa.

– Venäjä yrittää turvata saavuttamaansa sinänsä rajallista menestystä, ennen kuin lisää aseita alkaa saapua. Luulen, että aseapu alkaa näkyä käytännössä joidenkin viikkojen kuluessa, Paasikivi sanoo.

Hän uskoo, että lisäapu sotkee Venäjän suunnitelmia. Sitä miten ja milloin sota loppuu on sen sijaan vaikea arvioida.

– Mielestäni on selvää, että Venäjä ei saa toivomaansa nopeaa ratkaisua sodassa. On puhuttu Venäjän kesähyökkäyksestä, mutta näyttää ilmeiseltä, että se ei tule onnistumaan, Paasikivi sanoo.

Hänen mukaansa kysymys kuuluu, voiko Ukraina vahvistaa joukkojaan niin paljon että se voisi tehdä vastahyökkäyksen vuonna 2025. Toinen asia on se mitä tapahtuu Venäjän taloudessa.

Suosittelemme