Vladimir Putinin tukijat ilmiriidoissa – olympiavoittajan kohtelusta tuli Venäjällä kansallinen skandaali

Venäjällä suositun sotabloggaajan Juri Podoljakan ulostulo suututti Venäjän painipiirit. Taustalla on kiista Pariisin olympialaisista.

Vapaapainin venäläisen olympiavoittajan Abdulrašid Sadulajevin tie Pariisin olympiakarsinnoissa on noussut pystyyn. Syynä on Sadulajevin kuuluminen armeijaseuraan ja osallistuminen Putinin hallinnon tapahtumiin.
Vapaapainin venäläisen olympiavoittajan Abdulrašid Sadulajevin tie Pariisin olympiakarsinnoissa on noussut pystyyn. Kuva: Bryan Keane/All Over Press
Jelena Leppänen

Venäjän painimaajoukkueen tähti, kaksinkertainen olympiavoittaja Abdulrašid Sadulajev pettyi karvaasti kuun alussa, kun Kansainvälinen painiliitto esti häntä osallistumasta Euroopan olympiakarsintaan Azerbaidžanin Bakussa.

Kattojärjestö kertoi, ettei Sadulajev, 27, täyttänyt ehtoja, joiden perusteella venäläiset urheilijat pääsevät kansainvälisiin kisoihin. Kansainvälisen olympiakomitean linjauksen mukaan neutraalilla statuksella saavat kilpailla venäläis- tai valkovenäläisurheilijat, joilla ei ole kytköksiä armeijaan tai turvallisuuspalveluun tai jotka eivät ole tukeneet julkisesti sotaa Ukrainassa.

Dagestanilaislähtöinen Sadulajev edustaa moskovalaisseura Dinamoa, joka on tunnettu sisäasiainministeriön ja salaisen poliisin seurana. Sadulajev on myös osallistunut viime vuosina Vladimir Putinin hallinnon järjestämiin propagandatapahtumiin.

Sadulajevin sulkeminen karsinnoista on ollut kova paikka paitsi vapaapainijalle itselleen myös Venäjän painimaajoukkueelle. Venäjän painiliiton puheenjohtaja Mihail Mamiašvili on jo ilmoittanut tekevänsä kaikkensa, jotta Sadulajev saadaan mukaan heinä-elokuussa järjestettäviin Pariisin olympialaisiin.

– Löydämme kyllä perusteet, joilla tämä tilanne ratkaistaan. Kansainvälisessä painiliitossa on järkeviä ihmisiä. Olympialaisiin on vielä aikaa, Mamiašvili vakuutti venäläismedioille.

Abdulrashid Sadulajev on dagestanilaisen koulukunnan kasvatti ja yksi Venäjän painin kirkkaimmista tähdistä.
Kuuluisan dagestanilaisen koulukunnan kasvatti Sadulajev on Venäjän urheilun kirkkaimpia tähtiä. Hänellä on Instagramissa 1,5 miljoonaa seuraajaa. Kuva: UWW/All Over Press

Kaikki venäläiset eivät halua nähdä Sadulajevia tai muitakaan maan urheilijoita Pariisissa. Tunnettu sotabloggaaja Juri Podoljaka haukkui Sadulajevin pystyyn, koska tämä ylipäänsä tavoittelee paikkaa viiden renkaan kisoista.

Podoljakan mukaan urheilijat suostuvat nöyryytettäviksi ja hylkäävät isänmaansa, jos he yrittävät päästä olympialaisiin neutraalilla statuksella.

Venäjän sotatoimia kannattava Podoljaka nousi jättimäiseen suosioon sen jälkeen, kun Venäjä aloitti Ukrainassa täysimittaisen sodan. Hänellä on Telegramissa yli 2,8 miljoonaa seuraajaa.

– Olen kertonut ajat sitten mielipiteeni heistä, jotka haluavat nöyryytyksestä huolimatta kilpailla ”homo-olympialaisissa”. Halveksin näitä ihmisiä. Oikeat sankarit ovat nyt rintamalla, Podoljaka kirjoitti Telegram-julkaisussaan.

Sadulajev ei ole kommentoinut bloggaajan ulostuloa, mutta moni muu reagoi vahvasti kansallissankarin lyttäämiseen. Dagestanilainen kansanedustaja Sajgidpaša Umahanov ei peitellyt ärtymystään. Valtapuolue Yhtenäiseen Venäjään kuuluva Umahanov haukkui Telegram-kanavallaan Podoljakaa isänmaan viholliseksi, joka repii provosoinnillaan kansakuntaa kahtia.

Kaksi leiriä

Venäjällä on käyty kuukausia kovaa debattia osallistumisesta Pariisin olympialaisiin.

Muun muassa maan olympiakomitean puheenjohtaja Stanislav Pozdnjakov ja voimistelumaajoukkueen pitkäaikainen johtohahmo Irina Viner ovat olleet samoilla linjoilla sotabloggaaja Podoljakan kanssa.

Tunnetut urheilupomot ovat pitäneet kisaamista ilman kansallistunnuksia liian nöyryyttävänä vaihtoehtona. Viner nimitti hiljattain Pariisiin pyrkiviä venäläisurheilijoita joukoksi pummeja.

Osa venäläisistä lajiliitoista kuten voimistelu-, painonnosto- ja miekkailuliitto ovatkin ilmoittaneet, etteivät suostu karsimaan olympialaisiin nykyehdoilla.

Vladimir Putin ja rytmisen voimistelun valmentajalegenda Irina Viner ovat olleet hyvää pataa jo pitkään. Kaksikko kilisteli yhdessä vuonna 2015.
Venäjän rytmisen voimistelun keulahahmo Irina Viner (edessä) ei halua nähdä venäläisurheilijoita Pariisin olympiakisoissa. Kuva: Sasha Mordovets/Getty Images

Venäjän kamppailu-urheilijat ovat pitäneet toistaiseksi kiinni tavoitteestaan päästä kesän jättitapahtumaan.

Painissa ainakin kymmenen venäläisurheilijaa on läpäissyt alustavan karsinnan. He joutuvat kuitenkin vielä Kansainvälisen olympiakomitean syyniin. KOK:n tutkintaryhmä käy kevään aikana läpi urheilijoiden taustat ja päättää, ketkä karsinnat selvittäneistä saavat neutraalin statuksen ja kutsun olympialaisiin.

Putinin äänekäs kannattaja, Venäjän painiliiton puheenjohtaja Mihail Mamiašvili on toistaiseksi suhtautunut myönteisesti urheilijoiden olympiareissuun, mutta supertähti Sadulajevin kilpailukielto voi muuttaa asioita. Mamiašvilin mukaan muutkin venäläispainijat voivat vetäytyä olympiakisoista, jos Sadulajevin ei anneta kisata.

Protesteja Pohjoismailta

Paini on ollut yksi venäläisten vahvimmista menestyslajeista olympialaisissa. Vuonna 2021 maa otti Tokion olympiamolskilta kahdeksan mitalia, joista neljä oli kultaisia.

Kansainvälinen painiliitto on myös suhtautunut suopeasti venäläisurheilijoiden paluuseen kansainvälisiin kisoihin sen jälkeen, kun maa aloitti Ukrainassa täysimittaisen sodan helmikuussa 2022.

Abdulrashid Sadulajev juhli olympiavoittoa Tokiossa 2021 ja Riossa 2016.
Sadulajev saavutti olympiavoiton Tokiossa 2021 ja Riossa 2016. Lisäksi hän on viisinkertainen maailmanmestari. Kuva: Naomi Baker/Getty Images

Vaikka Sadulajev ja toinen Venäjän tähti, kreikkalais-roomalaisen painin olympiavoittaja Musa Jevlojev ovat parhaillaan suljettuina kansainvälisistä ympyröistä, arvokisoissa ja olympiakarsinnoissa on kisannut viime kuukausina lukuisia venäläisiä.

Tämä on herättänyt kovaa vastustusta Ukrainassa ja sen tukijoissa. Huhtikuussa Baltian maat ja Pohjoismaat, Suomi mukaan lukien, lähettivät Kansainväliselle painiliitolle kirjeen, jossa ne toivoivat muutosta nykytilanteeseen.

Suomen painiliiton toiminnanjohtajan Pasi Sarkkisen mukaan Kansainvälisen painiliitto on vastannut kullekin kirjeen allekirjoittaneelle maalle erikseen. Vastaus ei ole tyydyttänyt liittoumaa.

– Vaikka tähän on osallistunut kahdeksan maata, tuntuu, ettei sillä ole ollut isoa vaikutusta, Sarkkinen kertoo.

Sarkkisen mukaan kirjeen alullepanijana toimi Liettuan painiliitto, jonka tietojen mukaan osalla olympiakarsinnoissa nähdyistä venäläispainijoista olisi selkeät kytkökset armeijaan.

Yksi tällainen urheilija olisi raskaan sarjan huippunimi ja olympiapaikan saavuttanut Sergei Semjonov. Kaksissa viime olympialaisissa pronssilla ollut Semjonov on luokkansa hallitseva Euroopan mestari.

Painissa olympiapaikat eivät ole kuitenkaan henkilökohtaisia, vaan maat saavat itse valita, kenet ne lähettävät kisoihin.

– Jos katsotaan, ettei hän ole edustuskelpoinen olympialaisissa, onko se paikka kuitenkin Venäjän? Jos paikan on ottanut edustuskelvoton urheilija. Nämä asiat ovat vielä täysin auki, Sarkkinen sanoo.

Pasi Sarkkinen kertoo Liettuan liiton organisoimasta tutkinnasta
Pasi Sarkkinen kertoo Liettuan liiton organisoimasta tutkinnasta

Suosittelemme