Kommentti: Mark Selbystä nähtiin inhimillinen puoli – julki tulleet terveystiedot alleviivaavat snookermestarin suuruutta

Edes kaikkien aikojen graniittisin snookertähti ei ole immuuni elämän suurimpien kysymysten äärellä, kirjoittaa Atte Husu.

Mark Selby on vaarassa pudota snookerin MM-kisoista heti ensimmäisellä kierroksella.
Mark Selby on vaarassa pudota snookerin MM-kisoista heti ensimmäisellä kierroksella. Kuva: George Wood/Getty Images
Toimittaja Atte Husu.
Atte Husuurheilutoimittaja

Snookerin MM-turnaus on alkanut yllätyksellisesti. Puolustava maailmanmestari Luca Brecel lensi laulukuoroon heti kisojen avauspäivänä lauantaina. Sunnuntaina belgialaiselle teki seuraa huippukauden pelannut kiinalainen Zhang Anda.

Sunnuntain suurin huomio kiinnittyi englantilaiseen lajilegendaan Mark Selbyyn. Leicesteriläinen hävisi ensimmäisen kierroksen ottelunsa avausjakson Joe O'Connorille rumin 2–7-lukemin ja on lähes varmuudella ulkona jatkosta.

Selbyn otteista huokui koko sunnuntain epävarmuus. Hän pystyi tekemään yhdeksässä erässä vain yhden yli 50 pisteen lyöntisarjan.

Mark Selbyn parhaaseen breikkiin kertyi mittaa 60 pistettä.
Mark Selbyn parhaaseen breikkiin kertyi mittaa 60 pistettä. Selbyn avauskierroksen ottelu pelataan loppuun maanantaina Suomen aikaa alkaen kello 16.30. Kuva: Tai Chengzhe/VCG via Getty Images

Tätä tekstiä kirjoitettaessa Selbyllä on toki edelleen mahdollisuus voittoon, sillä paikkaan toisella kierroksella vaaditaan kymmenen voitettua erää. Mikään toistaiseksi nähty ei kuitenkaan tue ajatusta Selbyn noususta.

Taustalla šokkiuutinen

Selby on ollut kuin varjo siitä, millaisena hänet on totuttu näkemään snookersirkuksen pyhimmässä pelipaikassa, absoluuttisena painekattilana tunnetussa Crucible-teatterissa. Siellä Selbyltä on nähty esityksiä, joiden perusteella Cruciblea on pidetty ikään kuin hänen kotikenttänään.

Selbyjen perhe juhlimassa MM-kultaa vuonna 2017. Mestarin rinnalla vaimo Vikki ja tytär Sofia.
Selbyjen perhe juhlimassa MM-kultaa vuonna 2017. Mestarin rinnalla vaimo Vikki ja tytär Sofia. Kuva: Steven Paston/PA Images via Getty Images

Pitkät ottelut, joissa pelaajien kyvyt testataan kokonaisvaltaisemmin kuin missään muualla, ovat kuin tehtyjä Selbylle.

Lajin historiassa ei ole ollut Selbyn veroista pelaajaa. Hän on voittanut maailmanmestaruuksia, vaikkei ole päässyt monissa otteluissa lähellekään parasta tasoaan. Kilpasnookerin kaikki osa-alueet hallitsevan Selbyn pelin selkäranka on vertaansa vailla oleva hermokontrolli.

Sunnuntaina Selbystä huokui kärsimys. Sen taustat juontavat alkuvuoteen 2023, kun Selbyn vaimolta, poolbiljardin huippunimeltä Vikki Selbyltä löydettiin rintasyöpä. Kaksikko kertoi sairaudesta julkisuuteen vasta tämän vuoden helmikuussa.

Ennen tätä ainoa viite terveyshuolista nähtiin viime vuoden MM-finaalissa, kun Brecel piti voittopuhettaan.

– En tiedä, pitäisikö minun sanoa tätä, mutta pysy vahvana, Vikki, belgialaismestari sanoi.

Henkinen painolasti liikaa

MM-loppuottelu, jossa historian ensimmäinen maksimibreikki. Kaksi rankingturnauksen finaalia, joista toisesta voitto. Champions League -kilpasarjan voitto ja tämän kauden 11. eniten palkintopuntia kerännyt pelaaja.

Siinä muutama Selbyn saavutus tammikuusta 2023. Siitä alkaen hänen elämänsä prioriteetit ovat olleet aivan muualla kuin snookerpöydällä.

Rehellisyyden nimissä on vaikea kuvitella ketään muuta pelaajaa, joka pystyisi esittämään tällaista turnaus-CV:tä tällaisessa tilanteessa.

Henkistä taakkaa lisää Selbyn historia. Pelaajan isä menehtyi syöpään vuonna 1999, kun Selby oli vain 16-vuotias. Snookeria suorastaan hengittäneen isän viimeinen toive oli, että pojasta tulisi jonain päivänä lajin maailmanmestari. Poika on tehnyt työtä käskettyä – kaikkiaan neljä kertaa.

Mark Selby juhli vaimonsa kanssa snookerin maailmanmestaruutta ensi kertaa vuonna 2014. Selby on kruunattu mestariksi Cruciblessa myös vuosina 2016, 2017 ja 2021.
Mark Selby juhli vaimonsa kanssa snookerin maailmanmestaruutta ensi kertaa vuonna 2014. Selby on kruunattu mestariksi Cruciblessa myös vuosina 2016, 2017 ja 2021. Kuva: Anna Gowthorpe/PA Images via Getty Images

Menestys on kuitenkin vaatinut veronsa. 40-vuotias Selby on puhunut avoimesti kärsineensä masennuksesta, jonka juuret juontavat lapsuuteen ja vanhempien menettämiseen – Selbyn äiti hylkäsi perheensä Selbyn ollessa 8-vuotias.

Snooker on ollut Selbylle pakopaikka, mutta suhde lajiin on rakentunut epäterveelle pohjalle.

Jos tässä ei olisi vielä tarpeeksi, Vikki Selbyn paras ystävä menehtyi tammikuussa niin ikään rintasyöpään vain 44-vuotiaana.

Kun kaikki edellä mainittu laitetaan samaan yhtälöön ja lisätään päälle snookerin vaativuus henkisesti raadollisena lajina, jokaisella on murtumispisteensä. Jopa hermoiltaan kaikkien aikojen graniittisimmalla pelaajalla.

Voi vain kuvitella, millainen eläin Selbystä kuoriutuisi pelipöydällä, mikäli elämän tärkeimmät asiat loksahtaisivat lähiaikoina kohdalleen.

Suosittelemme